Zobraziť přihlasovací formulár

Špeciálne využitie obyčajných korenín

  • Publikované:
Špeciálne využitie obyčajných korenín

Vyhnať švehly, mole alebo mravce z domu? A škodnú zo záhrady? Príprava vlasového tonika pre zintenzívnenie prirodzenej farby vlasov, zastavenie krvácania a mnoho ďalších užitočných trikov zvládnete zo zásob, ktoré už pravdepodobne máte doma. Rôzne bylinky a koreniny totiž zďaleka nemusia slúžiť len ako dochucovacie prostriedky, ale ako prírodní a účinní pomocníci pri rôznych problémoch v domácnosti aj na záhrade.

Bylinky a koreniny sú neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne. O bylinkách hovoríme v prípade, že konzumujeme listy alebo kvety, o koreninách, ak ide o semeno, plod, koreň, drevo alebo kôru. Ale dosť teoretizovania, ako využiť bežné domáce koreniny na netradičné účely?

Dezinfekcia do topánok. Presne tak funguje šalvia. Šalvia zabíja baktérie, ktoré žijú v tme a vlhku a spôsobujú nepríjemný zápach. Stačí jeden alebo dva lístky rozdrviť a rovnomerne vysypať do topánok, než si ich obujete.

Zastavenie krvácania, ošetrenie drobných poranení. Máte doma kamenec? Kedysi sa používal na nakladanie mäsa, má sťahujúci efekt - v podstate okamžite stiahne drobnú ranku, nie nadarmo sa používal aj po holení britvou.

Zvýraznenie prirodzenej farby vlasov. Pre lesk tmavých vlasov prevarte v šálke vody polievkovú lyžicu šalvie, prípadne čerstvého rozmarínu, alebo zmes jednej lyžičky nového korenia s jednou lyžičkou mletej škorice a polovicou lyžičky mletého klinčeka. Nechajte 30 minút lúhovať, preceďte a nechajte vychladnúť. Oplachujte nálevom vlasy ako záverečný oplach po umývaní šampónom. Na svetlé vlasy použite rovnakým postupom harmanček - na jednu šálku vody ho stačí polievková lyžica.

Vymývanie pohárov a fliaš. Nič sa nedá robiť, v zaváracích pohároch občas pach paradajok, cesnaku alebo ostatných surovín jednoducho priľne. Ak chcete pohár použiť znova, vsypte do pohára lyžičku mletej horčice, zalejte vodou a nechajte cez noc odstáť. Po zápachu nezostane ani stopa.

Prevoňajte domácnosť. Skúste namiesto umelých vôní a osviežovačov vzduchu nechať na platni aspoň pol hodiny prebublávať vodu so škoricovou kôrou a klinčekmi, ich vôňa krásne priľne a bude sa vo vašom domove držať dlhú dobu.

Proti bolesti zubov. Na bolesť zubov krásne fungujú šalviové kvapky, ale pomôže aj klinčekový olej alebo samotný klinček. Ten obsahuje látku eugenol, kyselina klinčeková, ktorá sa používa ako prírodné anestetikum a antiseptikum.

Boj proti moliam. Nepríjemné a zákerné mole odoženie tiež klinček. Kúpte si alebo vyrobte gázové sáčky, a do každého dajte hrsť celých klinčekov. Tie rozvešajte v šatníku a je po moliach. Ale pozor! Klinček farbí a púšťa olej, nedovoľte, aby bol v priamom kontakte s oblečením. Môžete gázové sáčky vložiť do igelitových, ktoré necháte otvorené.

Mravce preč. Títo malí protivní škodcovia majú v kuchyniach zálusk na všetko možné, okrem iného aj na cukor, múku alebo papriku. Od podobných surovín ich udržíte v úctivom odstupe pomocou bobkového listu, ktorý vložíte do nádob. Ak nechcete, aby cukor alebo múka boli bobkovým listom cítiť, prilepte lístky na veko.

Ak sa vám mravce usídlili na záhrade, nemusíte hneď siahať po škodlivých pesticídoch. Vezmite šálok preosiatej hladkej múky a zmiešajte ju s lyžicou mletého korenia. Zmes vysypte na mravenisko a pozdĺž mravčích cestičiek, do hodiny emigrujú inam.

Už nikdy žiadne švehly. Švehly sú extrémne odpudivý malý hmyz, ktorý žije na vlhkých miestach, prevažne v kúpeľniach a práčovniach. Skvele proti nim pôsobí zmes šalvie, klinčekov a škorice. Zaveste vrecúško s takou zmesou do kúpeľne a / alebo rozostavte dekoratívne košíky s ňou na rôzne miesta ideálne na podlahe a pozdĺž krycích líšt, a švehly už k vám nezavítají.

Proti zatuchnutým termoskám. Až budete zase na pol roka schovávať termosky alebo iné uzatvárateľné fľaše, dajte do nich celý klinček alebo lyžičku soli.

Chráňte zeleninu na záhradke. Takzvaná sprievodná výsadba je známa už po stáročia. Aromatické rastliny, ako sú šalvia, nechtík, vratič alebo bazalka odháňajú hmyz, a napríklad mäta, tymián a kôpor skvele ochraňujú kapustovité rastliny (kaleráb, kapusta, kel, karfiol) - odháňajú mlynárikov kapustových

Máte skúsenosti s využitím byliniek alebo korenín v domácnosti či na záhrade? Poraďte ostatným, čo všetko sa ešte dá zariadiť pomocou korenín alebo byliniek. 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku