Zobraziť přihlasovací formulár

Rozchody medzi priateľmi

  • Publikované:
Rozchody medzi priateľmi

Určite si pamätáte svoju najlepšiu kamarátku zo základnej školy. A na strednej to bola iná, v dospelosti tiež. S niektorými priateľmi udržujete kontakt celý život, niektorým proste vyprší expiračná lehota tak nejako sama od seba. Priateľstvo je vzťah ako každý iný, takže nastávajú aj prípady, kedy je čas na rázne rozhodnutie. Prečo sa rozísť s kamarátkou? Ako zistíte, že vzťah a kontakt s ňou nie je to, čo v živote chcete mať? A prečo je vysvetlenie utlmenia kontaktu tak dôležité?

Možno to znie zvláštne, ale aj medzi priateľmi by mala existovať (a existuje) inštitúcia rozchodu. Pretože, rovnako ako partnerský vzťah, nie každé priateľstvo je na celý život. Na rozdiel od vzťahu vás v ňom nedržia ani deti, ani majetky. Ale rovnako ako v partnerskom vzťahu, aj v tom priateľskom trávite veľa času, stojí vás energiu a niekedy aj peniaze. Zlé vzťahy, ktoré vyťažujú vaše kapacity a vysávajú váš pozitívny náboj, stoja často aj za množstvom zdravotných problémov. Emócie, ktoré môže disharmonický priateľský vzťah vyvolávať (ako žiarlivosť, sklamanie, ale i napríklad prehnaná kritika), sú často rovnako silné, ako napríklad v manželstve.

Akonáhle sa vám spoločná dovolenka začne zdať ako zlý nápad, akonáhle sa z nejakého dôvodu svojej kamarátke začínate vyhýbať, spozornite. Chcete a potrebujete ju mať ďalej v živote? Tu je
šesť znamení, že ďalej to už nejde.

1. Neustále ste z nej sklamaná. Preorganizuje program, na ktorý sa tešíte? Často ruší dohodnuté schôdzky, pomoc so strážením detí, obedy? Musíte na ňu vždy čakať, zabúda zavolať, nedodrží, čo sľúbila? Takéto veci sa sem tam stanú každému, sú v nabitých pracovných i rodinných dňoch nevyhnutné, ale ak už s nimi dopredu počítate, mohol by to byť problém. Sklamanie a sebeckosť idú veľmi často ruka v ruke. Ak máte pocit, že vás nepočúva a váš vzťah je len o nej, možno nie je dobrý priateľ.

2. Zradila vás. Možno sú to silné slová, ale zvážte. Povedala spoločným priateľom vaše tajomstvo? Vídala sa s niekým, o koho ste mali záujem vy? Proste urobila niečo za vašim chrbtom, čo sa vám nepáčilo, zranilo vás to, dotklo sa...? Takéto veci sa nedajú prehliadať. A prečo by aj mali?

3. Bolí vás z nej hlava. Doslova. Ak odchádzate zo schôdzky s kamarátkou vyčerpaná, úzkostná, vystresovaná a nešťastná, ak sú nenaplnené vaše očakávania, môžu sa u vás objaviť bolesti hlavy alebo brucha. Tieto psychosomatické symptómy ľudia často ignorujú, ale telo vám naznačuje, že vyčerpania z nezdravého vzťahu je dosť.

4. Cítite sa trápne. Samozrejme, každý má svoje momenty. Ale ak si neviete predstaviť, že by ste svoju kamarátku vzala medzi iných vašich priateľov, že by ste mali tráviť čas spoločne s ňou a svojou rodinou, pretože sa hanbíte, nie je to asi úplne ono. Ak je jej schopnosť donútiť vás cítiť sa trápne súčasťou osobnosti, ktorú máte rada, všetko je v poriadku. Ale budete sa musieť zmieriť s tým, že budete spoločne trošku izolované od ostatných.

5. Je nudná. Vzťahy sú o emóciách. Ak sedíte na spoločnom obede a vy premýšľate, že ste možno mala radšej zostať doma vyprať alebo sa stretnúť s niekým iným, pretože toto vám príde ako strata času, možno by ste sa mala sama seba spýtať, prečo takýto vzťah vlastne udržujete.

6. Už nie ste tie, ktoré sa spolu začali baviť. Ľudia obmieňajú okruhy svojich priateľov zhruba každých sedem rokov. A je to logické, životné dráhy sa často rozdeľujú, vzťahy, deti, sťahovanie, problémy, to všetko ovplyvňuje vývoj osobnosti. Často sa stane, že jednoducho vyrastiete v nekompatibilných ľudí, v ľudí, ktorí si jednoducho prestali rozumieť. Opýtajte sa sama seba, ak by ste sa stretli teraz, bavili by ste sa? Trávili by ste spolu toľko času? Ak znie odpoveď nie, je možno tento dôvod tiež dobré zaradiť na zoznam pre a proti priateľského vzťahu.

Ako vyzerá rozchod medzi priateľmi

Je to rovnaké ako pri rozchode s partnerom. Cítite rešpekt k sebe navzájom, ku spoločne strávenému času, k zážitkom aj k svojmu vlastnému rozhodnutiu nechať si tohto človeka vstúpiť do života. Preto je treba veľa premýšľať, byť si istá a nenechať veci „vyšumieť“. Pretože to by nebolo fér.

  • Buďte si istá, že váš život bude bez nej lepší. Akonáhle sú niektoré veci vyrieknuté, nemôžete ich vziať späť.

  • Nepáľte mosty, ak ste nahnevané. Podľa zlatej rady „Nerob rozhodnutie, keď si naštvaný, a nesľubuj, keď si šťastný.“ Oboje totiž môžete ľutovať.

  • Pripravte si scenár, majte v hlave argumenty, starostlivo voľte slová. Pretože keď sa rozhodnete svojej kamarátke povedať, že by ste sa mali prestať (toľko) vídať, je pravdepodobné, že na to, ako jej to zdôvodníte, nikdy nezabudne.

  • Nezaťahujte do toho ostatných ľudí, ako sú spoloční priatelia alebo partneri. Žiadna z vás nepotrebuje ani obecenstvo, ani obhajcu.

  • Buďte mierna. Práve zo spomínaného rešpektu k priateľstvu, ktoré bolo, bolo dobré, ale prestalo vám vyhovovať.

  • Nezabudnite, že ste to vy, kto robí rozhodnutie. O priateľstvo prichádzate úplne rovnako, ako osoba proti vám. Niekedy stačí o veciach len hovoriť, nie sa hneď „rozchádzať“.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku