Zobraziť přihlasovací formulár

Čo je dobrého na raw?

  • Publikované:
Čo je dobrého na raw?

Že by sme sa mali stravovať zdravo, to všetci vieme. Problém ale je, že pojmom zdravo rozumie niečo iné nielen každý laik, ale i odborník. Zo všetkých možných zdrojov na nás kričia zaručené recepty, ako svojmu telu dodať naozaj to, čo potrebuje. Od názorov, že nezdravé jedlo neexistuje, až po opačný extrém, názory nájdeme na všetko. Poslednou dobou je hitom tzv. raw strava. Čo to všetko obnáša, ak sa stravujete raw? Aké sú výhody a nevýhody? A prečo vôbec raw stravu zvažovať?

Od malička sme všetci zvyknutí konzumovať tepelne upravenú stravu. A to je práve podľa zástancov raw stravy, vitariánov čiže
surojedov práve tá chyba. Všetko sa točí okolo teploty 42°C, kedy dôjde k zastaveniu proteínovej aktivity enzýmov, a po zahriatí jedla na túto teplotu konzumujeme len jedlo „mŕtve“. Pre vitariánov teda neexistuje varenie, pečenie, smaženie a všetky spôsoby úpravy jedla, na ktoré sme bežne zvyknutí. Ak jedlo potrebuje nejakú úpravu, tak sa mixuje, suší na slnku alebo namáča (naklíčením sa dajú „oživiť“ napríklad „mŕtve“ strukoviny).

Čo je raw lepšie?

Raw, čiže surové, je lepšie vlastne všetko. Hlavné štyri elementy, ktorých sa raw stravovanie týka, sú:

  • Vitamíny. Je známe, že tepelnou úpravou potraviny vitamíny strácajú čiastočne, ale aj úplne.

  • Enzýmy. Akonáhle suroviny zohrejeme nad teplotu 42 ° C, strácajú svoju účinnosť.

  • Minerály. Tepelnou úpravou stráca veľa minerálov svoju organickú povahu a stávajú sa pre telo neupotrebiteľné.

  • Voda. Tepelnou úpravou potraviny okrem iného strácajú aj vodu, ktorá je najprirodzenejšia. My ju potom musíme dopĺňať prísnym pitným režimom chemicky ošetrenými vodami z fliaš alebo kohútikov.

Vďaka tomu, že zaradíme do svojho jedálnička čo najviac surových potravín, ktoré potrebujú len minimálnu tepelnú úpravu, získame všetky tieto zložky v maximálnej možnej miere. Ako argument proti konzumovaniu tepelne spracovanej stravy môže byť aj tvrdenie, že jej konzumácia vyvoláva v tele miernu imunitnú reakciu. Telo sa teda bráni „neprirodzenému“ stavu stravy a permanentne nadprodukuje biele krvinky. To môže viesť paradoxne k oslabeniu imunitného systému a rôznym chorobám.

Je nutné postupne

Striktných vitariánov moc nenájdete. A tí, ktorí to so surovou stravou myslia maximálne vážne, odporúčajú plynulý prechod, ktorý môže trvať pokojne aj dva roky. Pre telo je totiž nadmiera surovej stravy pomerne šok, častými sprievodnými javmi prechodu na surovú stravu môžu byť:

  • Únava

  • Nedostatok energie

  • Celkový úbytok síl

  • Studené končatiny

  • Zhoršenie akné a stavu pleti všeobecne

  • Bolesti hlavy

  • Nadúvanie

Všetky tieto prejavy by mali časom vymiznúť, vitariáni ich pripisujú kompletnej detoxikácii organizmu. Teoreticky sa na ne dá pozerať ale aj ako na prejavy nedostatočného príjmu niektorých živín. Vitariánstvo síce nie je to isté ako vegánstvo, ale ich princípy sa často zhodujú. Malé zastúpenie živočíšnej stravy v jedle môže viesť k nedostatku bielkovín, železa, vitamínu B12 a ďalších. Mäso, vajcia, mlieko a ostatné neupravené živočíšne produkty totiž nikto moc zasurova konzumovať nechce, a keď už áno, často nie sú dostupné v zodpovedajúcej kvalite a čerstvosti.

Raw strava teda znamená prevažne konzumáciu ovocia, zeleniny, orechov, strukovín a semienok. Vyvážený pomer príjmov jednotlivých tradičných živín sa teoreticky zabezpečiť dá, avšak vitariánstvo je spojené tiež s presvedčením o tom, že tieto sú stanovené s ohľadom na tepelnú úpravu. V prípade konzumácie raw stravy tak nie je toľko treba strážiť napríklad príjem bielkovín - tie tepelne nespracované totiž telo oveľa lepšie a efektívnejšie zužitkuje.

Najistejšie je kompromis

Absolútne vynechanie tepelne spravovanej stravy už v nás tak nejako z princípu vyvoláva podozrenie, aj keď má mnoho nesporných výhod. Navyše raw strava je veľmi kreatívna, zďaleka nejde len o čisté suroviny, recepty nájdete na rolády, chlebíčky, palacinky, torty, burgery, smoothie, placky...

Preto sa javí asi najprirodzenejšie pre každého, kto sa o raw stravovanie zaujíma, prísť na vlastný pomer tepelne upravenej a neupravenej stravy, ktorý mu vyhovuje. Úplne jednoducho by sa dalo nestriktné raw stravovanie formulovať tak, že zaradíte do svojho jedálnička čo najviac ovocia, zeleniny, semienok a orieškov. A proti tomu sa predsa nedá nič namietať.
  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 13. 3. 2016, 18:59
...využiť sa dá všeličo,okrem fazule...tá je celá JEDOVATÁ,pre obsah fazeínu,ktorý sa začne postupne rozkladať až po 20minútach varenia ... druhá vec je napríklad využiteľnosť takého lykopénu.O ňom je známe a vedecky dokázané,že má ochranný účinok proti onkochorobám (najlepšie chráni pred onko prníkov,prostaty,vaječníkov a semenníkov...) a paradoxne ho obsahujú o 90% viac varené rajčiny,než surové .... týchto výnimiek nie je síce veľa,ale tiež by sme si mali zopakovať pomerne jednoduchú školskú biológiu ...ako vyzerá žalúdok bylinožravcov (napr.kravy)-prežúvavce,ktorým sa viacnoásobne vracia čiastočne strávená potrava opäť na prežutie a dotrávenie / mäsožravcov (ako levy či psy) - porovnajte napr.hrúbku a dĺžku čriev ...a potom môžete prejsť na vyššiu stredoškolskú biológiu,kde nás učili o obsahu enzýmov-kde sa ktorá zložka stravy trávi a vstrebáva ...ono asi nič nebolo stvorené "zbytočne" ...takže ak nie sme schopní tráviť celulózu,nemáme 4členný žalúdok a máme aj tenké aj hrubé črevo,asi by sme mali jesť "s rozumom".Aj RAW stravu ...