. .. .. .. .. .. .
. .

Bostonské slimáčiky - RECEPT 5824

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 32431 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 37 návštěvníkov)


Bostonské slimáčiky


[ recept č. 5824 zo dňa  ]


Bostonské slimáčiky


POTREBNÉ PRÍSADY

*kvások: 100 ml mlieka, 2 a ½ lyžičky sušeného droždia (alebo ½ kocky čerstvého droždia), štipka cukru* 560 g hladkej múky špeciál, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2 lyžičky soli, 150 ml mlieka, 60 g masla (Hera), 2 veľké rozšľahané vajcia, kúsok masla na vymazanie plechov, 1 žĺtok a lyžica vody na potretie, na posypanie rasca, sezam, mak, hrubá soľ....

POSTUP PRÍPRAVY

Tento recept mám z jednej úžasnej knihy. Rada sa s vami podelím aj o ďalšie, ktoré sa chystám postupne odskúšať. Vyzerá to v postupe zložito, ale verte mi, že druhýkrát už nebudete potrebovať ani recept. Cesto si môžete nechať vykysnúť aj v domácej pekárničke, potom ho nechať dokysnúť, ako je uvedené v postupe.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Sušené droždie nasypeme do 1 dl vlažného mlieka, pridáme štipku cukru, zamiešame, necháme postáť aspoň 10 min, aby sa rozpustilo a vytvorila sa na povrchu jemná pena (miesto sušeného sa dá použiť aj čerstvé, postup je ten istý). Sušené je ale menej cítiť v pečive. Občas premiešať drevenou vareškou.
Zvyšné mlieko ohriať, pridať cukor a maslo, miešať, kým sa všetko neroztopí
Rozšľaháme si vajíčka /ja som kúpila asi z liliputky :-), tak som použila 3/
Do väčšej misy preosejeme múku, zmiešame so soľou. Do stredu urobíme priestor na tekuté prísady - vylejeme rozpustené kvasnice a maslovú zmes.
Zmiešame s múkou, najprv varechou a rukami domiesime, až vytvoríme mäkké lepkavé cesto, ktoré nejdete odlepiť z rúk :o).
Cesto sa o chvíľu „stiahlo“ a prestalo byť lepkavé. Prenesieme ho na pomúčenú dosku, miesime aspoň 5-7 min, prisypávať múku máličko, len vtedy, keď už cesto ide ťažko od dosky. Stačilo mi dvakrát jemne posypať a super sa s ním pracovalo. Cesto nesmie byť suché, ale mäkké.
Takto vymiesené hladké cesto vložíme do misy, ktorú jemne potrieme maslom aj po bokoch, trošku pomúčiť, zakryť utierkou, nechať kysnúť aspoň 1 a ½ hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.Myslím, že mňa trošku zradili kvasnice. Ale nakyslo aj tak.
vyberieme na dosku – už som ju nemúčila, trošku ho roztiahnuť a nechať tak ešte aspoň 10 min.
Rozdeliť cesto na 16 kúskov - jemne som rozvaľkala cesto na šírku 32 cm, aby sa mi lepšie odkrajovali rovnaké kúsky, na šírku 2 cm. Odkrajovať treba radielkom, aj dvakrát prejsť to isté miesto, nožom sa Vám to bude ťahať.
Každý kúsok by mal mať dĺžku 30 cm (keď som ich oddeľovala pomocou radielka, tak boli akurát do potrebnej dĺžky), skrútiť do špirály
Cesto nestláčať, jemne vytvarovať slimáčiky
spodný koniec podložiť pod cesto
a jemne ho pritlačiť, aby sa pri pečení neodtiahol.
Prikryť utierkou a nechať na doske podkysnúť ešte ďalších 30 min. Nechajte si zatiaľ zohriať rúru na 190° C.
potrieť žĺtkom /aj po bokoch/, rozmiešaným s vodou a ľubovoľne posypať. Preniesť na plech (dala som 6 kúskov na jeden plech, na ďalšie po 5) na papier na pečenie, alebo jemne potretý maslom /nie olejom/. Rúru si poznáte, tak treba odsledovať, aby sa upiekli pekne dozlatista – musí Vám po poklepaní na spodok vydať dutý zvuk. Ja som vyberala prvý plech asi niečo po 10-tich minútach. Pečú sa rýchlejšie, tak, aby sa nevysušili.
Ešte horúce potrieť mliekom. *Nechať vychladnúť na mriežke, aby horúci vzduch neostal v pečive.*
Sú senzačné – jemne sladkoslané. Potrieť syrovou penou, masielkom, so šunkou, čím len chcete. *Dobrú chuť*


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< rychly obed | Bostonské slimáčiky | Falošné francúzske zemiaky >>
nahlásiť
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
kristína s. (nigina) ID 32120 (18.10.2009, 21:26)
Ahoj Aďka, dnes som robila slimáčiky. Skvelé pečivko |:o) (L) Tu je môj výtvor http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=607343
a http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=607345 A´dka (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 9:50)
(clamp) (clamp) (clamp) Máš ich krásne, Kristínka, som veľmi rada, že vám pečivko chutilo (radost) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
alena h. (ajka.ch) ID 110271 (18.9.2009, 17:02)
Super...vyzerajú výborne!!!!!! (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 9:53)
Alenka, ďakujem (F) (F) (F) Vyskúšaj niekedy a daj mi potom vedieť, či chutilo (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (18.9.2009, 10:55)
(L) (L) (clamp) (clamp) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (22.10.2009, 9:52)
:-)Ďakujem Anka (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
kristína s. (nigina) ID 32120 (17.9.2009, 23:20)
Adri, veľmi som rada, že som našla u teba tento recept. Veruže to aj vyskúšam, vyzerá to vynikajúco a určite aj je. Hrozne mám rada takéto veci... rada ich robím :-) a keď našim chutia, je to radosť ;-) Potom napíšem, ako som dopadla (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (2.7.2009, 16:02)
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=540558 su bomba (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (7.7.2009, 22:40)
(clamp) (clamp) (clamp) Majka, vydarili sa Ti kráááásne, som rada, že aj chutili (hotdog) Ďakujem aj za (P), veľmi potešilo (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
lubica s. (marnaty) ID 53484 (15.1.2009, 22:07)
Naozaj su fantastické, a skušala som aj na tretí den po upečení a vobec neboli suché, no boli stále vynikajuce. Dakujem za receptík. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (15.1.2009, 22:39)
:-) :-) :-) Ľubka, veeeeľmi ma to teší (radost) Už si hádam aj ja nájdem na ne čas ;-) Rado sa stalo (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
. () ID 0 (12.1.2009, 22:09)
vase slimaciky su dopecene, polovica uz nie je - moje nespave deturence utekali z postele na "zemlicky" , trosku som si to ulahcila, cesto vymiesala pekaren, mliecko s cukrom a maslom zohrala mikrovlnka a pouzila som dokonca cerstve drozdie. ale sklaname vsetci klobuk z hlavy pred bostonskymi slimacikmi - su fantasticke. dakujeme. (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ | UPRAVIT KOMENTÁŘnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (13.1.2009, 13:34)
:-) Ďakujem za krásny komentárik (F) (F) (F)A som veľmi rada, že Vám pečivko chutilo. Posielam aj deťúrencom (L) (L) (L) (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Mária A. (amina557) ID 56541 (24.9.2008, 23:35)
Vynikajúce pečivko.Všetkým doma chutilo,zjedli sme všetko skôr než to stihlo vychladnúť.Manžel s deťmi pohŕdli aj sviečkovou s knedľami.Objednali si slimáčiky aj k zajtrašej večeri.
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (25.9.2008, 10:34)
|:o) (clamp) (clamp) (clamp) Majka, teším sa a som rada, že slimáčiky chutili :-) Ja by som zas vymenila za sviečkovú, milujeme to :-) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Mária A. (amina557) ID 56541 (25.9.2008, 11:11)
Aďka aj u nas je sviečková veľmi obľúbená,robievam jej taký 8 litrový hrniec plný.Ak ju varím cez víkend ani nam nezostane pre všetkých k večeri.15-ročný syn ju neje z taniera,ale rovno z misky,aby nemusel stále behať si nakladať.Muž je zase pri sporáku každú polhodinku.Pri čítaní tvojho receptíku som hneď vedela,že slimáčiky chutiť budú,ale že až takto im pochutia,to by ma nenapadlo ani vo sne.
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (26.9.2008, 8:29)
Majka, o to viac ma to teší, že im to tak chutilo. So sviečkovou je to u nás podobné, aj tri dni vkuse a nikdy jej nie je dosť ;-) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (15.9.2008, 15:22)
Ahoj Adka.Dnes mam za sebou plne celozrnu verziu slimacikov ....spaldova a zitna muka+lanove a slnecnicove semienko.Vyyyyyborne.Este lepsie nez tie v recepte.Su suprove.Doporucujem vyskusat!!! (clamp) (clamp) (clamp) (tudledudle) (tudledudle) (tudledudle)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (24.9.2008, 10:44)
Ahoj Ľubka, teším sa a ďakujem za tip (Y) (Y) (Y) , určite vyskúšam aj z celozrnnej múky. (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (5.9.2008, 15:59)
Tak a mozem ohodnotit.Prave som si dala dalsie 2 kusky ;-) ;-) s lucinou a sunkou.Su vy-ni-ka-ju-ce.Predsa len som dala susene drozdie aj ked som najprv chcela dat obycajne.Chcela som dat aj polovicu spaldovej muky,na to som pochopitelne zabudla,tak som aspon spaldovkou podsypavala a do cesta som este zapracovala lanove semiacka.Cesto uzastne nakyslo,vyslo mi 18 kuskov.Piekla som na papieri na pecenie,nie na plechu potretom maslom.Nakonci som aj miekom potrela .....aby boli vlacnejsie????Neviem.Mriezku na vychladnutie nemam,ale usudila som,ze tento ktok bude asi dolezity,tak mam nazbierane "formicky"od malych pastet a na to som to rozostavila jedneho slimacika na dve formicky,aby pekne odisiel horuci vzduch.Su velmi dobre.Este uvidim,co povie manzel.Recept mozem len doporucit!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (5.9.2008, 16:10)
(radost) (radost) (radost) Tešííííííím sa Ľubka, krásny komentárik :-)Som veľmi, veľmi rada, že si vyskúšala tento receptík. Áno, mliekom potieram skoro všetko kysnuté cesto, nevysychá a nie je to ani mastné. Ale mriežku si raz kúpim, keď budem veľká :-), nemusím naháňať zbytok príslušenstva v rúre a pobehovať, kde to pichnem (pirko) S cestom sa robí úplne úžasne, však? Chcem vyskúšať aj iné pečivo, len teraz, keď skúšam receptíky aj z MMB, tak nejak nestíham (H) A ďakujem (L) (L) (L) Teším sa ešte na komentárik, čo manžel :-$ (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (7.9.2008, 19:38)
ano,s cestom sa pracovalo uplne skvele,ani som to necakala.manzelikovi tiez chutilo,mozem to zopakovat....povedal a tak to je jasne.Takze zase niekedy.Este mi ostalo asi 6 a tie su v mrazaku.Cez tyzden si pochutname. (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (8.9.2008, 18:38)
:-) (flower) (flower) (flower) (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (31.8.2008, 16:57)
Ahoj Adka.Chcem sa opytat,kolko kuskov vyjde z davky.Na fotke je 16 kusov....tolko,alebo viac? :-$
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (31.8.2008, 17:02)
Ahoj Ľubka, vyšlo 16 kúskov (Y) (Y) (Y) (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Eva K. (Jolana) ID 36903 (27.8.2008, 15:04)
Ahoj Adriana, prosím Ťa mohla by si uviesť aj názov tej úžastnej knižky z ktorej čerpáš a ešte budeš čerpať ďalšie skvelé recepty?
Pekný deň. (L) (L) (L) (K) (K) (K)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (30.8.2008, 18:20)
Ďakujem krásne za pochvalu (F) (F) (F) Evka, myslíš konkrétne toto pečivo? Je z jednej (Y) knihy, obsahom ktorej sú recepty na chlieb a pečivo z viacerých krajín sveta. Konkrétny názov "Chlieb". A ostatné recepty, odkukané z mamkinej kuchyne, ja si varím a pečiem od 19-tich rokov (dokonca si pamätám prvé jedlo Kung-pao /s arašídami/ a bolo mi povedané, že som tú fazuľu nejak málo varila ;-) A to som nemala žiadnu kuchársku knihu, nevarila som dokonca podľa žiadnych receptov "na papieri". Až o 5 rokov som sa (svatba), takže som mala pomerne dosť času. Niektoré recepty si vymyslím a niektoré upravím podľa toho, čo by chutilo nám, no a samozrejme, za 17 rokov motania sa v kuchyni, mám zapísané aj nejaké tie zošity..... (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (27.8.2008, 13:21)
tak toto moze byt vyyyborne.Mnam,uz teraz viam,ze chutia bajecne
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (30.8.2008, 17:58)
Ľubka, ďakujem (flower) (flower) (flower) Najhoršie je čakanie na nakysnuté cesto, z nedočkavosti ;-) Inak, ak by si chcela nahradiť časť múky za celozrnnú, alebo inú tmavšiu, tak sa v tom istom zdroji uvádza, že treba nahradiť len 1/3 bielej múky, aby bola zachovaná chuť pôvodného pečivka (zajic) Ale proti gustu..... (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (27.8.2008, 12:55)
(clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (30.8.2008, 17:54)
Ďakujem Mariannka |:o) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (17.6.2008, 20:22)
Aďka super,perfektný postup, už len sa presunúť do kuchyne a naštartovať rúru :-D :-D :-D :-D :-D už by som sa ja do (comp) zakusla ;-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.6.2008, 20:28)
Evka, a Ty sa kde túlaš? |:o) Mám pocit, že to s tými postupmi niekedy preháňam. ;-) Tak sa presuň k nám :-) Robila som ich radšej podvečer, aby sme to teplé do seba nenahádzali. Neboj nič, ja sa chystám na Tvoje punčáky, zatiaľ úspešne ich obchádzam zďaleka, a držím ich len v hlave... ja by som ich aj za dva plechy... To poznám (H) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (17.6.2008, 20:40)
túlam sa po MMb, teraz som viac skúčala recepty, ale cez víkend oslavujeme manželove narodky, tak bude vypekačka, taká menšia, ale bude, tak v pondelok budú nové recepty, keď sa podaria :-) :-) :-) :-) punčák fakt nemá chybu tak ho toľko neobchádzaj a skúšaj, neoľutuješ, možno len , že neurobíš hneď dve dávky :-D :-D :-D :-D
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.6.2008, 20:46)
(plaz) a na čelo si nalepím: "tak za to prerastené môžu punčáky od Evky" :-D :-D :-D Tak to poriadne oslávte (D) Manželovi želáme dodatočne všetko najlepšie (sampus) (sampus) (sampus)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (17.6.2008, 22:06)
ďakujem manželovi odkážem (L) (L) (L) a nebudeš aspoň sama s nálepkou, ja budem mať že za to môže MMB :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
ODPOVEDAŤnahlásiť
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (17.6.2008, 16:00)
jeeej, vyzeraju super (Y) urcite vyskusam, ale asi s celozrnnou mukou... *-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.6.2008, 16:27)
Julka, ďakujem (L) Budem rada, keď vyskúšaš s celozrnnou a podelíš sa s nami o skúsenosť (F)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (19.6.2008, 14:12)
adrianka, dnes som ich piekla, nahradila som viac ako polovicu muky celozrnnymi mukami ( raznou, spaldovou, amaranthovou ) a slimaciky su velmi velmi chutne (Y) (clamp) myslim, ze jediny rozdiel oproti tvojim je v ich trosku tmavsej farbe... :^) takze sa dievcata nebojte piect ich aj s tmavou mukou, nic tym nepokazite (Y)
adrianka, dakujem za super tip na vynikajuce pecivko (L) (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (19.6.2008, 22:20)
Julka, veľmi ma teší, že Vám chutili a že sa Ti vydarili (clamp) (clamp) (clamp) Ja som toľkokrát odkryla utierku, či už môžem robiť s cestom, nevedela som sa dočkať :^). Originál pečivo je z bielej múky, ja som bola zvedavá ako chutí originál (H) a myslím, že vôbec nie je na škodu prestriedať múku (Y). Záleží, z ktorého konca to vezmeme - originál pečivko, alebo zdravšiu verziu. Myslím, že boli tmavšie kvôli použitej múke, a možno si ich mala aj trošinku dlhšie v rúre než ja. Je strašne ťažké uvádzať dobu pečenia; keby som ju mala uviesť podľa receptu - tak je to na 220° C a 15-20 min. - to ich môžem rovno vyhodiť. Julka, a nie je za čo, rado sa stalo (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Mirka M. (Myrca) ID 22115 (17.6.2008, 16:00)
krajšie ako z obchodu (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.6.2008, 16:29)
Ďakujem Mirka (L), ja som odkrojila z jedného, ešte poloteplého a posypala soľou. Báječné. Boli by sme ich zjedli hádam aj všetky (zajic).
ODPOVEDAŤnahlásiť
Reklama | Podmienky pre používanie služby Mimibazar | Desatoro | Logo Overený obchodník | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Osobné údaje | Kontakt
Jednotné kontaktné miesta | Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky používania služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Cookies | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra | Povinne zverejňované informácie

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s.
se sídlem náměstí Marie Schmolkové 3493/1, 100 00 Praha 10, IČO: 02346826, zapsaná v OR, sp.zn. B 19490 a dodávatelia obsahu