Ako variť zdravo a chutne ... alebo zdravé jedlo nemusí byť nudné
Som gurmán - milujem dobré jedlo, ktoré však musí aj dobre vyzerať a pritom by nemalo byť veľmi kalorické a nie príliš náročné na prípravu. Veď komu by sa chcelo zbytočne tráviť čas, ktorý sa dá využiť aj lepšie - pri sporáku. A čo si budeme hovoriť, najmä my ženy prihliadame aj na kalorickú hodnotu jedla, ba dokonca aj môj chlap vyžaduje "ľahšiu" stravu, keďže patríme do skupiny čo priberie už aj z pohľadu na naložený tanier.
A tak sa snažím variť "diétnejšie", ale tak, aby jedlo malo plnú chuť. V tomto mám veľkú výhodu, pretože pri varení, či skôr skúšaní nových receptov relaxujem, keďže v práci makám hlavou.
Mne sa osvedčilo zopár zásad :
- kvalitná panvica s nepriľnavou úpravou, na ktorej sa dá variť s minimálnym množstvom tuku (vyskúšala som ich už veľa - zatiaľ najlepšie skúsenosti mám s radou Tefal Ingenio)
- vhodné suroviny (kuracie a morčacie mäso, bravčová panenka, hovädzia sviečková, ak mleté mäso tak hovädzie, namiesto slaniny sušená šunka, šunka s vysokým podielom mäsa, syry so zníženým obsahom tuku, kvalitné jogurty)
- veľa zeleniny - podľa chuti, ja mám najradšej mrkvu, špargľu, zelené fazuľky, karfiol, brokolicu a paradajky, a aj cesnak poslúži ako výborné dochucovadlo
- bylinky - dokážu osviežiť chuť každého jedla, cez sezónu si pestujem čerstvé, mimo sezóny dobre poslúžia aj sušené - každý si môže zvoliť tie svoje - ja používam najčastejšie tymián, oregano a petržlenovú vňať
- namiesto ťažkej a kalorickej prílohy použiť zeleninu - verte, že také zelerové, mrkvové, karfiolové či brokolicové pyré, ak je dobre dochutené, je výborné, a plne nahradí zemiaky (ja k varenej zelenine pridávam iba jeden uvarený zemiak, kvôli lepšej konzistencii)
- namiesto zaprážaných polievok pripravujem chutné zeleninové polievky - klasické, alebo krémové, ale bez múky a bez smotany, a sú ozaj výborné
- ak pečiem mäsko s kožou, tak vôbec nepoužívam pridaný tuk - na pekáč dám papier na pečenie a mäsko si z kože pustí svoju šťavu
- v tradičnom majonézovom šaláte, ktorý pripravujem asi 2x do roka nahradím časť zemiakov (1/3) jablkom (asi najlepšia je odroda Golden delicius), pridám viac zeleniny a ťažkú majonézu sčasti (asi 1/2 - 2/3) nahradím hustým bielym jogurtom či kyslou smotanou, ochutím trochou horčice a štipkou čerstvo mletého karí korenia
- a aj sladkosti sa dajú pripraviť zdravšie - ťažké krémové koláče sa u nás pečú iba na sviatky a v iných koláčoch bielu múku zvyknem nahradiť čiastočne alebo aj úplne (v závislosti od druhu koláča) celozrnnou špaldovou či celozrnnou pšeničnou múkou, a cukru väčšinou stačí oproti receptu aj 1/3, alebo osladím medom
- a nakoniec pestré, farebné jedlo ... ak je jedlo farebné a pekne naservírované, je to polovica úspechu
Ak som Vás nalákala, moje "zdravšie" recepty nájdete na FB stránke "Zdravo aj chutne", alebo spolu aj s tými menej zdravými na stránke : www.dobrotynatanieri.blogspot.com.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia