Ako marhule prospievajú nášmu zdraviu?
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikované:

Okrem skvelej chuti a širokému využitiu v kuchyni majú marhule taktiež veľmi priaznivé účinky na naše zdravie. Sušené marhule, ktoré dostaneme v obchodoch po celý rok, si síce zachovávajú zlomok úžasných vlastností čerstvých marhúľ, ale teraz, keď je marhuľová sezóna v plnom prúde, vám prinášame minimálne 15 dôvodov, prečo siahnuť po čerstvých.
Najskôr sa pozrime podrobnejšie na to, čo marhule obsahujú. Okrem klasických živín, ako sú cukor, vláknina alebo bielkovín, obsahujú aj množstvo vody a niekoľko dôležitých látok:
-
Provitamín A (betakarotén) - antioxidant, ktorý svojim pôsobením zamedzuje rakovinovému bujneniu. Zvlášť v dobe dovoleniek oceníme jeho ďalšiu vlastnosť - skvalitňuje a udržuje opálenie.
-
Vitamíny skupiny B (B1 - tiamín, B5 - kyselina pantoténová) - pôsobia priaznivo na nervy, podporujú odbúravanie tukov a zdravie vlasov. Nedostatok napríklad kyseliny pantoténovej môže viesť k depresiám, zlému tráveniu alebo žalúdočným vredom.
-
Vitamín C - posilňuje imunitu, zvyšuje fyzickú výdrž.
-
Draslík - reguluje srdcový tep a tlak, krvný cukor premieňa na glykogén.
-
Kyselina listová - podporuje krvotvorbu a regeneráciu buniek. Je ideálnym doplnkom, ak sa snažíte otehotnieť.
-
Niacín (kyselina nikotínová) - optimalizuje nervosvalovú vodivosť, prispieva ku kľudu a pôsobí proti napätiu.
Účinky konzumácie marhúľ na telo
-
Sú dobré pre vašu imunitu.
-
Spomaľujú starnutie buniek, celkovo telo omladzujú.
-
Zmierňujú príznaky astmy.
-
Zvlhčujú sliznice (napr. krk a nosohltan).
-
Vylepšia krvný obraz.
-
Sú prospešné pre zdravie kože, nechtov i vlasov.
-
Bojujú proti únave a zlému sústredeniu.
-
Pomáhajú pri nespavosti.
-
Vďaka beta-karoténu nielen chránia pokožku pri opaľovaní, ale tiež sú dobré pre vaše oči.
-
Znižujú hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
-
Pomáhajú regenerovať a zvlhčovať pokožku.
-
Sušené marhule sú veľmi bohaté na železo, takže bojujú proti anémii (chudokrvnosti)
-
Sú výborné proti páleniu záhy a na prekyslený organizmus.
-
Obsahujú iba okolo 50 kcal na 100 g, takže sú výborné pri diéte.
-
Úžasne chutia!
-
Kupované, dovozové a ovocie neznámeho pôvodu je vždy dobré pred konzumáciou umyť horúcou a studenou vodou. Môžu na ňom byť zbytky postrekových látok, ktoré sú vo väčšej miere pre telo jedovaté.
-
Ak sa rozhodnete marhule ošúpať, pripravíte ich o valnú väčšinu vitamínu C a kyseliny listovej!
-
Marhule vo väčšom množstve môžu zapríčiniť hnačku, preto všetkým, ktorí trpia touto dispozíciou, odporúčame byť v konzumácii opatrní.
-
Marhule obsahujú taktiež nezanedbateľné množstvo medi, preto sa ich nadmerná konzumácia neodporúča tehotným ženám.
-
Pred vykôstkovaním pogúľajte marhuľu chvíľu v dlani, kôstka sa potom ľahšie oddelí od dužiny.
-
Ak chcete marhuľu olúpať, treba ju cca na 10 sekúnd ponoriť do vriacej vody a hneď potom ju rýchlo schladiť.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia
Komentáre k článku





