Zobraziť přihlasovací formulár

Recept na domáci toastový chlieb: Upečte si ho podľa majstra pekára, zvládne to každý

Na povrchu krásne chrumkavý, vnútri jemný a nadýchaný, voňajúci maslom. Keď doma pečený toastový chlieb ochutnáte, už nikdy nebudete chcieť ten balený z obchodu, ktorý trochu pripomína vatu bez chuti. Vynikajúci domáci „toasťák“ si skrátka zamilujete, či už si ho čerstvý namažete len tak na raňajky, alebo z neho urobíte trebárs sendviče.

Z prípravy nemajte vôbec obavy, je to jednoduchšie, než by vás napadlo. A nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie, všetko na toastový maslový chlieb určite máte doma, ide totiž o bežné potraviny. Zaobstarať si ale asi budete musieť hranatú formu, či už silikónovú alebo s nepriľnavým povrchom, ktorú ale zoženiete vo všetkých domácich potrebách. Potom už sa ale s chuťou môžete pustiť do toho. Až ucítite tú úžasnú vôňu a zahryznete sa do vlastnoručne upečeného toastu, nebudete ľutovať.

 

DOMÁCI TOSTOVÝ CHLIEB

Čas prípravy: cca 2 h (z toho 1 h 30 min zrenia a kysnutia)
Doba pečenia: cca 47 min

Ingrediencie:

  • 750 g pšeničnej hladkej múky
  • 70 g masla
  • 450 g mlieka
  • 30 g čerstvého droždia
  • 5 g cukru
  • 15 g soli 

Ďalšie vybavenie:

  • potravinárska fólia
  • forma 30 x 10 x 10 cm

Foto: iStock.com

Postup:

1. Mlieko, hladkú múku, droždie, cukor a soľ dajte do misy robota a hnetacím hákom miešajte asi jednu minútu do spojenia surovín. Až potom pridajte zmäknuté maslo a hnetajte na priemernej rýchlosti asi 10 minút, kým sa cesto neprestane lepiť a bude krásne hladké.

2. Nelepivé hladké cesto vyberte z misy a položte na pomúčenú dosku alebo pracovnú dosku a ešte trochu ručne premieste a spracujte do guličky. Stranou s prehybmi položte cesto na pomúčenú dosku, povrch poprášte múkou, prikryte ho čistou utierkou a nechajte na teplom mieste asi 45 minút dozrieť.

3. Vyzreté cesto si preložte na pomúčenú dosku alebo pracovnú dosku, vyvaľkajte z neho rovnomerný valček a rozkrojte ho na osem rovnakých dielov. Z každého potom vytvorte podľa návodu na videu malú bagetku. Každý valček sa snažte utiahnuť rovnako, aby vám vo finále vznikla krásna jemná a zároveň hutná štruktúra toastového chleba.

Foto: iStock.com

4. Formu na pečenie si vymažte maslom, aby sa pri pečení cesto neprichytilo na steny a na dno. Jednotlivé valčeky vedľa seba natlačíme do formy a zhora ich ešte rukou pekne stlačte, aby sa spojili dokopy.

5. Naplnenú formu opäť prekryte utierkou a nechajte chlieb približne 30 až 45 minút v teple nakysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť objem.

6. Formu preložte na plech bez papiera a pečte s parou na 250 stupňov asi 2 minúty. Tú vytvoríte tak, že do prázdneho rozpáleného kastróla na dne rúry streknete trochou vody. Po dvoch minútach rúru otvorte, nechajte odpariť, vyberte kastról s prebytočnou vodou, teplotu stiahnite na 190 stupňov a pečte ďalších 45 minút.

7. Hotový chlieb vyberte z rúry, vyklopte ho z formy a nechajte na mriežke vychladnúť. Úplne vychladnutý toastový chlieb nakrájajte na asi centimeter hrubé plátky.

Foto: iStock.com

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku