Veľkonočný baránok s vaječným koňakom. Recept na tradičnú dobrotu s chuťou a vôňou obľúbeného likéru
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Piškótový, trený, tvarohový alebo napríklad šľahačkový... Receptov na veľkonočného baránka je celý rad a v každej rodine sa obvykle každoročne pečie podľa toho rodinného, ktorý sa často odovzdáva z generácie na generáciu. Skúste ale tento rok urobiť výnimku a ochutnajte niečo nové. Nebudete ľutovať. Baránok s vajčiakom je totiž skvelá voľba!
Veľkonočný baránok s vaječným koňakom
Suroviny (na formu cca 17 x 30 cm)
- 30 dkg hladkej múky
- 4 vajcia
- 15 dkg práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 2 dl slnečnicového oleja
- 1 dl vaječného koňaku
- 5 dkg kukuričného škrobu
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- maslo a hrubá alebo polohrubá múka do formy
Postup
1. Do misy vyklepnite celé vajcia, pridajte práškový aj vanilkový cukor, olej a citrónovú kôru a metličkou šľahajte 2 minúty, potom prilejte koňak a šľahajte ďalšiu minútu.
2. Múku preosejte, primiešajte do nej kypriaci prášok do pečiva a kukuričný škrob, a sypkú zmes najskôr vareškou vmiešajte do hmoty v mise, potom použite metličku.
3. Hotové cesto vlejte do maslom vymastenej a múkou vysypanej veľkej formy na baránka.
4. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C cca 60 minút. Vždy pichnite do cesta špajdľou alebo špáradlom, keď sa cesto neprilepí, je upečené.
5. Upečeného ešte horúceho baránka vyklopte na mriežku a nechajte vychladnúť.
6. Vychladnutého baránka pocukrujte, dorobte mu oči a nezabudnite na mašľu. Ak dávate prednosť poleve, pripravte ju z horkej alebo bielej čokolády.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia