Domáca zmrzlina: Recept na vanilkovú, čokoládovú, jahodovú, aj so slaným karamelom
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Osviežujúca, lahodná, bez zbytočných éčok a ďalších chemikálií. Domáca zmrzlina z bežne dostupných ingrediencií je skrátka hit. Jej príprava je jednoduchá a rýchla, zaobídete sa bez špeciálnych prístrojov, ktoré by len zaberali miesto v kuchyni. A čo je v dnešnej dobe, keď ceny stúpajú zo dňa na deň, dôležité, je fakt, že vás vyjde podstatne lacnejšie, než priemyselne vyrábaná zmrzlina z obchodu.
Teploty vonku stúpajú a s nimi aj chuť osviežiť sa dobrou zmrzkou. A aj keď už máme, predovšetkým vďaka pribúdajúcim zmrzlinárňam, možnosť vychutnávať si všetky možné aj nemožné druhy zmrzlín, sme stále dosť konzervatívni. Vraciame sa totiž najčastejšie k obľúbenej klasike. Vedie vanilková, v závese za ňou potom je čokoládová a na treťom mieste jahodová zmrzlina. Na popularite v posledných rokoch získava príchuť slaného karamelu.
Všetky spomínané zmrzliny si samozrejme môžete kúpiť, ľahko si ich ale pripravíte aj doma zo surovín, ktoré bežne máte v chladničke. Tak sa do toho poďte pustiť! Vybrali sme pre vás osvedčené recepty našich čitateľov, ktoré ste si obľúbili. Uvidíte, že si vynikajúcu domácu zmrzlinu celá rodina zamiluje a len sa po nej „zapráši“.
Recept na domácu vanilkovú zmrzlinu
Suroviny
- 150 g plnotučného mlieka
- 2 žĺtky
- 40 g svetlého trstinového cukru
- vanilkový struk
- 75 g mascarpone
- 150 g šľahačky
Postup
1. V kastróliku zahrejeme mlieko so smotanou a odstavíme.
2. Vanilkový struk rozrežeme, vyškrabeme semienka, pridáme ich do mliečnej zmesi aj s prázdnym strukom a necháme minimálne 20 minút lúhovať.
3. Zmes znovu zahrejeme a primiešame mascarpone.
4. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny a pomaly do nich prilievame a zašľahávame teplú mliečnu zmes.
5. Vrátime späť na platňu a za stáleho miešania pomaly zahrievame.
6. Od bodu varu varíme za stáleho premiešavania metlou asi 10 minút, až zmes ľahko zhustne.
7. Potom prelejeme do misy a necháme za občasného premiešavania metlou vychladnúť.
8. Studenú zmes dáme do mrazničky a ďalšie 3 hodiny vždy po hodine prešľaháme (buď metlou alebo ponorným mixérom). Potom necháme stuhnúť.
9. Pred podávaním je potrebné nechať pár minút povoliť.
Recept na domácu čokoládovú zmrzlinu
Suroviny
- 250 g plnotučného mlieka
- 20 g kakaa
- 1 veľký žĺtok
- 60 g kvalitnej čokolády (min. 50%)
- 30 g trstinového cukru s vanilkou
- 150 g šľahačky
Postup
1. Všetko okrem čokolády dáme do rajnice, prešľaháme metlou a zahrejeme k bodu varu.
2. Zmiernime teplotu a za stáleho miešania zahrievame do mierneho zhustnutia, potom odstavíme a vmiešame čokoládu - necháme rozpustiť.
3. Zmes nalejeme do uzatvárateľnej nádoby, necháme vychladnúť a dáme do mrazničky.
4. Nezabudneme aspoň päťkrát po 30 - 60 minútach mrznúcu zmes dôkladne prešľahať metlou (ideálne aspoň raz prešľahať ponorným mixérom).
Recept na domácu jahodovú zmrzlinu
Suroviny
- 450 g jahôd
- 3 malé lyžice cukru do jahôd
- 2 lyžice balzamica (bieleho alebo tmavého)
- 180 g mlieka
- 470 g šľahačky
- 50-90 g cukru
- 4 žĺtky
Postup
1. Roztlačené jahody dáme do kastrólika, pridáme 3 lyžice cukru a 2 lyžice balsamika. Zmes privedieme do varu a varíme asi 8 minút.
2. Zvarené jahody rozmixujeme a necháme vychladnúť.
3. Zmiešame mlieko, smotanu a väčšinu cukru a zahrievame tesne pod bod varu.
4. Žĺtka vyšľaháme so zvyškom cukru a postupne k nim po častiach pridávame asi 3 naberačky horúcej mliečnej zmesi, vždy dobre premiešame.
5. Pripravenú vaječnú zmes za stáleho miešame prilejeme k mliečnej zmesi a zahrievame, kým zmes nezačne hustnúť (cca 8 minút).
6. Potom precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.
7. Obe studené zmesi zmiešame, dáme do uzatvárateľnej nádoby do mrazničky.
8. Nasledujúce 3 - 4 hodiny vždy po 30 - 45 minútach premiešavame metlou a raz za čas zmes prešľaháme ponorným mixérom.
Recept na domácu zmrzlinu so slaným karamelom
Suroviny
- 2 šľahačky
- 180 g cukru
- 300 g mlieka
- 4 g soli
- 5 žĺtkov
Postup
1. V rajnici zalejeme cukor malým množstvom vody (aby bol namočený) a za stáleho miešania ho necháme pozvoľna skaramelizovať. Pozor, karamel sa ľahko pripáli a zhorkne!
2. Do hotového karamelu postupne opatrne vlejeme zohriatu polovicu smotany a necháme úplne rozpustiť prípadné karamelové kúsky.
3. Potom prilejeme mlieko a pridáme soľ.
4. V misie metlou rozšľaháme žĺtky a pramienkom k nim za stáleho miešania vlejeme časť karamelovej zmesi.
5. Potom zmes so žĺtkami nalejeme späť do hrnca a zahrievame do mierneho zhustnutia. Miešame stierkou odspodu.
6. Potom zmes nalejeme cez sito k zvyšku smotany, zamiešame a necháme zmrznúť. Nezabudneme aspoň päťkrát po 30 - 60 minútach mrznúcu zmes dôkladne prešľahať metlou (ideálne aspoň raz prešľahať ponorným mixérom).
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia