Najlepšie recepty z cukety: Tentoraz na sladko! Vynikajúce muffiny, perník, bábovka, brownies aj sac
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Hromadia sa vám doma cukety a vy už neviete, čo s nimi? Využite ich na pečenie rôznych koláčov a ďalších múčnikov, po ktorých sa len zapráši. Vďaka rozšírenej zelenine sú úžasne vláčne, vlhké a vydržia dlhšie mäkké. Na chuti ju pritom nespoznáte, takže zvyšku rodiny vôbec nemusíte hovoriť, že tá dobrota obsahuje aj cuketu. Vybrali sme pre vás deväť populárnych a osvedčených receptov našich čitateliek. Vyskúšajte ich postupne všetky!
Cuketový „sacher“
Ingrediencie
na cesto:
- 3 menšie cukety (400 - 450 g, väčšie cukety je nutné zbaviť semienok)
- 150 g cukru
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 350 g polohrubej múky (možno namiešať aj so špaldovou)
- 1 prášok do pečiva
- 4 vrchovaté pol. lyžice kakaa
- 4 pol. lyžice oleja (nemusí byť, ale je to také lepšie, mazľavejšie)
- marhuľová marmeláda
na polevu (krásne sa krája a neláme sa)
- 100 g horkej čokolády alebo čokolády na varenie
- 4 vrchovaté lyžice kyslej smotany
Postup
1. Vajcia s cukrami vyšľaháme, prišľaháme olej, pridáme najemno nastrúhanú (alebo namixovanú) olúpanú cuketu.
2. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame tekutú zmes. Opatrne primiešame preosiate kakao.
3. Zmes nalejeme do tortovej formy (alebo pekáča) vyloženej papierom na pečenie (skrčeným, lepšie sa tvaruje). Pečieme na 170 – 180 °C asi 35 - 40 min, strážime a upečenie skontrolujeme špajľou.
4. Necháme mierne vychladnúť a tortu pozdĺžne rozkrojíme. Po obvode si narezaním nožom naznačíme, kadiaľ povedie rez a potom si pomôžeme silnou niťou, ktorá prereže tortu krásne rovno. Je to vlastne rovnaké ako pri krájaní knedlí, len horizontálne. Rozkrojenú tortu natrieme marmeládou (ideálne marhuľovou) a opäť obe polovice spojíme. Ak je marmeláda veľmi tuhá, trochu ju ohrejeme.
5. Na polevu si rozohrejeme čokoládu (zrýchľujem v mikrovlnke), ktorú zmiešame s kyslou smotanou. Tortu potrieme polevou a snažíme sa robiť rýchlo, aby poleva netuhla, potom sa už natiera zle. Keď tak musíte zase trošku prihriať.
Za recept ďakujeme Vanusak. Všetky jej recepty nájdete TU >>
Senzačný cuketový koláč na plech s vlašskými orechmi
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 5 PL oleja
- 2 PL vody
- 250 g práškového cukru
- 1 bal vanilínového cukru
- 400 g olúpané, nahrubo nastrúhanej cukety
- 350 g polohrubej múky
- 1 bal kypriaceho prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- 300 g vlašských orechov (štvrtky alebo polovičky)
- poleva podľa chuti (z horkej čokolády, rumová, citrónová...)
Postup
1. Oddelíme žĺtky a bielky.
2. Do misy dáme žĺtky, prilejeme olej a vodu, prisypeme práškový aj vanilínový cukor a všetko dohladka ušľaháme.
3. Do hmoty vmiešame nastrúhanú cuketu a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Pridáme orechy.
4. Z bielkov ušľaháme pevný sneh a vmiešame ho opatrne do cesta.
5. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný vyšší plech, stierkou uhladíme a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 - 200 °C po dobu 25 - 30 min. Po upečení necháme vychladnúť.
6. Nakoniec dáme polevu z horkej čokolády, rumovú alebo citrónovú.
Za recept ďakujeme janaforyou. Všetky jej recepty nájdete TU >>
Rýchly cuketový makovec
Ingrediencie
- 400 g cukety
- 4 vajcia
- 200 g cukru kryštál
- 1,5 dl oleja
- 400 g polohrubej múky
- 60 g nemletého maku
- 1 kypriaci prášok do pečíva
- 1 lyžička citrónovej kôry
Postup
1. Cuketu olúpeme, postrúhame najemno, necháme asi 10 minút stáť a potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu.
2. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, vmiešame olej, pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, citrónovú kôru a mak, nakoniec vmiešame nastrúhanú vyžmýkanú cuketu.
3. Cesto nalejeme na vyšší plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C. (Ak urobíte z polovičnej dávky, môžete upiecť v tortovej forme s priemerom 20 cm.)
4. Hotový makovec stačí len pocukrovať.
Za recept ďakujeme chalupnicka. Všetky jej recepty nájdete TU >>
Hrnčekové cuketové brownies (hrnček 200 ml)
Ingrediencie
- 500 g nahrubo strúhanej mladej cukety
- 1 hrnček trstinového cukru
- 2 hrnčeky špaldovej celozrnnej múky
- 120 g čokolády
- 100 ml oleja
- 3 vajcia
- 2 lyžice rumu
- 3 lyžice kakaa
- 1 vanilínový cukor
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 - 2 lyžice tvarohu alebo jogurtu
- štipka soli
- marhuľová marmeláda na potretie
Postup
1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.
2. Čokoládu rozohrejeme vo vodnom kúpeli.
3. Do peny pridáme rozpustenú čokoládu, olej, rum, nastrúhanú cuketu, štipku soli.
4. Potom postupne vmiešavame preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom.
5. Nakoniec vmiešame tvaroh alebo jogurt - množstvo podľa hustoty cesta.
6. Cesto vylejeme na plech a pečieme na 180 °C asi 20 min.
Tip čitateľky
Ešte horúce potrieme marhuľovou marmeládou.
Za recept ďakujeme makama1. Všetky jej recepty nájdete TU >>
Jednoduchá hrnčeková cuketová buchta na plech s tvarohovým krémom nielen pre začiatočníkov
Ingrediencie
na cesto
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 celé vajce
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 malé lyžičky sódy
- 2 lyžice kakaa
na krém
- 500 g tvarohu
- 250 g masla
- 200 g cukru múčka
Postup
Všetky ingrediencie v mise zmiešame a hmotu nalejeme na pekáč. Upečieme pri 180 °C. Po vychladnutí natrieme buchtu tvarohovým krémom a postriekame rozpustenou čokoládou.
Za recept ďakujeme MB1710. Všetky jej recepty nájdete TU >>
Cuketové kakaové muffiny s marhuľou (na 12 košíčkov)
Ingrediencie
na cesto
- 2 menšie vajcia
- 50 ml mlieka
- 50 ml oleja
- 170 g jemne nastrúhanej cukety
- 200 g hladkej múky
- ½ prášku do pečiva
- 20 g kakaa
- 150 g cukru krupica
- 3 - 4 marhule pokrájané na kúsky
Postup
1. Mladú cuketu aj so šupkou nastrúhame.
2. Zmiešame vajcia, cuketu, olej a mlieko.
3. V inej mise zmiešame preosiate suché suroviny a potom všetko spolu spojíme.
4. Do každého muffinu pridáme 2 - 3 kúsky marhule.
5. Pečieme v rúre predhriatej na 180 - 190 °C asi 25 minút.
Za recept ďakujeme spero. Všetky jej recepty nájdete TU >>
Vynikajúca cuketová bábovka s kokosom a kyslou smotanou
Ingrediencie
- 150 g nastrúhanej cukety
- štipka soli
- 4 vajcia
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 kyslá smotana
- 50 g mletého kokosu
- 250 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup
1. Cuketu postrúhame nahrubo, zľahka osolíme a necháme 10 minút, aby pustila vodu.
2. Z bielkov a citrónovej šťavy vyšľaháme pevný sneh.
3. Maslo, cukor a žĺtky ušľaháme do peny. Pridáme kyslú smotanu a ešte chvíľu šľaháme, aby sa prísady spojili.
4. Potom vmiešame kokos a múku s práškom do pečiva.
5. Cuketu vytlačíme a pridáme do cesta.
6. Nakoniec primiešame bielky vyšľahané s citrónovou šťavou. Kto má rád môže pridať trochu kakaa, urobí sa potom pekný mramor.
7. POZOR! Pečieme len pri 150 °C asi 50 - 60 minút, bábovka je potom krásne svetlá a mierne dozlatista.
Za recept ďakujeme VerčaTerča. Všetky jej recepty nájdete TU >>
Jednoduchý a rýchly cuketový perník
Ingrediencie
- 400 g nahrubo postrúhanej cukety
- 3 vajcia
- 180 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 dcl oleja
- 2 lyžice kakaa
- 1/2 lyžice mletej škorice
- 300 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do perníka
Postup
Všetky ingrediencie zmiešame a dáme piecť. Hotové môžeme len posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou. Vynikajúci je perník tiež prerezaný a premazaný marmeládou.
Za recept ďakujeme nadasť. Všetky jej recepty nájdete TU >>
Vláčne cuketové rezy s orechmi
Ingrediencie
- 250 g nahrubo postrúhanej cukety
- 125 g polohrubej múky
- 125 g drvených vlašských orechov
- 125 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 5 lyžíc oleja
- 4 lyžice mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka jedlej sódy
- orechy na posypanie
Postup
1. Najskôr si pripravíme cuketu, olúpeme ju a nahrubo nastrúhame.
2. V mise vyšľaháme celé vajcia s vanilínovým a krupicovým cukrom do peny.
3. Vmiešame olej, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou.
4. Potom pridáme mierne vylisovanú nastrúhanú cuketu, drvené alebo nasekané orechy, škoricu, mlieko a všetko dobre premiešame.
5. Nalejeme do vymastenej vysypanej formy, povrch posypeme drvenými alebo nasekanými orechmi a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C.
Za recept ďakujeme chalupnicka. Všetky jej recepty nájdete TU >>
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia