Cuketová zmes do pohárov: Najlepšie recepty na obľúbenú úpravu pod mäso, na špagety aj na hrianky
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Pokrmy z cukety už vám doslova „lezú krkom“ a vy premýšľate, ako to urobiť, aby ste si túto inak skvelú zeleninu mohli vychutnať aj v zime a na jar, keď bude stáť okolo sto korún za kilo? Zavarte ju! Cuketovú zmes si potom môžete kedykoľvek vychutnať pod mäsom, na špagetách, ako prílohu k mäsu alebo napríklad na pečive či hrianke.
Cuketová nátierka na hrianky - diabolská
Suroviny
- 2 kg cukety (olúpané, vydlabané a nahrubo postrúhané)
- 500 g cibule
- 100 g sadla
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 4 lyžice plnotučnej horčice
- 2 lyžice sladkej papriky
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička štipľavej papriky (milovníci pikantného môžu nahradiť mletými čili papričkami)
- 1 lyžička mletého korenia
- 1 lyžica worchesterovej omáčky
- 1 lyžička kari korenia
Postup
1. Najemno nakrájanú cibuľu na masti osmažte do sklovita.
2. Pridajte nahrubo nastrúhanú cuketu a všetky ostatné ingrediencie.
3. Varte miernym varom 30 minút.
4. Hotovú zmes vriacu rovno z hrnca plňte do čistých pohárov, tie uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Za recept ďakujeme používateľke Chula.
Cuketová zmes na čokoľvek
Suroviny
- 3 kg cukety
- 25 dkg tuku (olej, maslo)
- 1 kg cibuľa
- 1/2 fľaštičky sójovej omáčky
- 20 dkg vegety
- 40 - 100 dkg paradajkového pretlaku (podľa chuti)
- 2 lyžičky chilli
- 3 palice cesnaku
- štipka zázvoru
Postup
1. Nakrájanú cibuľu opražte do sklovita.
2. Pridajte pretlak, cuketu nastrúhanú nahrubo a duste 30 minút (do mäkka).
3. Potom pridajte ostatné suroviny, chvíľku povarte a nakoniec pridajte cesnak.
4. Horúcu zmes naplňte do pohárov a sterilizujte.
Zmes je výborná na hrianky, k zemiakovým plackám, na špagety (s mletým mäsom trebárs), apod.
Za recept ďakujeme používateľke Jonesca.
Cuketový kaviár
Suroviny
- 3 kg cukiet
- 1 kg mrkvy
- 1/2 l rastlinného oleja
- 2 lyžice soli
- 3 lyžice cukru
- 1/2 kg cibule
- 1/2 l paradajkového pyré (drvené paradajky)
Postup
1. Olúpte všetku zeleninu a pokrájajte ju na menšie kúsky, čo sa zmestia do mixéra.
2. Zeleninu zmixujte spolu so soľou a potom zmes preložte do hrnca.
3. Pridajte 2 lyžice rastlinného oleja a za občasného premiešania priveďte do varu.
4. Potom ihneď znížte plameň na minimum a nechajte zmes v rajnici prebublávať pod pokrievkou jednu hodinu.
5. Potom pridajte paradajkové pyré a ešte 20 minút na miernom ohni varte.
6. Potom už len preložte do vopred vysterilizovaných pohárov a otočte hore dnom do vychladnutia.
Cuketová zmes s karí
Suroviny
- 2 kg cukiet
- 12 - 20 paradajok
- 3 - 4 papriky
- 4 lyžice masla
- kari
- 5 strúčikov cesnaku
- soľ
- korenie
- vegeta
- kečup alebo pretlak
- cukor podľa chuti
Postup
1. Cuketu nakrájame na kúsky a orestujeme na masle, osolíme, okoreníme.
2. Pridáme cesnak a korenie.
3. Priklopíme pokrievkou a necháme dusiť cca 10 minút.
4. Potom pridáme nakrájanú papriku a paradajky a ešte chvíľu dusíme.
5. Nakoniec pridáme kečup alebo pretlak a ochutíme cukrom.
6. Horúce plníme do pohárov a sterilizujeme pri 80 °C asi 15 - 20 minút.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia