5 x recept na najlepší domáci kečup. Skúste ten pečený v rúre, bez pridaného cukru alebo pikantný
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Milujú ho nielen dospelí, ale predovšetkým deti. Takže ak máte doma prebytky paradajok, určite neváhajte a pustite sa do jeho prípravy. Nielen, že vás domáci kečup oproti kupovanému vyjde na pár korún, neobsahuje žiadne umelé konzervanty, zahusťovadlá a látky, ktoré môžu škodiť nášmu zdraviu, ale navyše si ho môžete prispôsobiť presne svojej chuti.
Domáci kečup pečený v rúre
Ingrediencie (na cca 8 pohárov od výživy)
- 2 kg paradajok
- 2 papriky ( biela alebo zelená )
- 4 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 polievkové lyžice soli
- 25 dkg cukru (kto má rád menej sladké, dá menej cukru)
- 1 pol. lyžica mletej papriky
- 1 dcl octu
- 5 gulôčok nového korenia
- 5 klinčekov
- 2 bobkové listy
- kto má rád môže aj kúsok celej škorice
Postup
1. Paradajky, papriky, cibuľu a cesnak nakrájame a dáme do väčšieho pekáča.
2. Pridáme všetky ďalšie ingrediencie, premiešame a dáme piecť do rúry, na 220 stupňov 1 hodinu. Občas premiešame. Pečieme neprikryté - pri prikrytom by bolo veľa šťavy muselo by sa to ešte redukovať v hrnci.
3. Po hodinke vyberieme z rúry, vyberieme všetko korenie a rozmixujeme.
4. Kečup prepasírujeme, naplníme do pohárov.
5. Sterilujeme asi 20-25 minút na 80-85 °C.
Za recept ďakujeme čitateľke Machalajda, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Vynikajúci domáci kečup sladený datľovou pastou
Ingrediencie
- 3 kg paradajok
- 1 väčšia repa (cca 200g)
- 3 červené cibule
- 3 - 4 strúčiky cesnaku
- 200 g datľovej pasty
- 5 klinčekov
- 7 gulôčok nového korenia
- 4 bobkové listy
- 1/4 - 1/2 lyžičky škorice
- 1,5 lyžičky mletej sladkej červenej papriky
- 4 - 5 lyžičiek soli
- 6 lyžíc octu
Postup
1. Paradajky umyjeme, nakrájame na kocky a dáme do väčšieho hrnca. Repu olúpeme a nakrájame na kocky a pridáme k paradajkám. Nakoniec prisypeme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak.
2. Nakoniec pridáme datľovú pastu, celé korenie a škoricu, privedieme do varu a varíme cca 45 minút.
3. Potom obsah hrnca dochutíme soľou, sladkou mletou červenou paprikou a octom.
4. Varíme ešte asi 15 - 20 minút, potom odstavíme, vyberieme korenie a dôkladne rozmixujte dohladka.
5. Kečup nalejeme do čistých uzatvárateľných pohárov.
6. Dobre zatvorené poháre naukladáme do veľkého hrnca, zalejte do troch štvrtín ich výšky vodou a necháme 15 minút prejsť varom.
7. Potom ich opatrne vyberieme, položíme hore dnom a necháme pomaly vychladnúť.
Skvelý domáci kečup s umelým sladidlom
Ingrediencie
- 3 kg paradajok
- 4 väčšie cibule
- 4 väčšie jablká
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice soli
- 15 dkg cukru
- 10 tabliet cukerínu (sacharínu = umelé sladidlo)
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 2 dcl octu
- 1/2 lyžičky korenia
- 1/2 lyžičky kari
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky sladkej papriky
- 1/2 lyžičky pálivej papriky
- 5 - 6 klinčekov,
- 1,5 lyžice nového korenia
Postup
1. Paradajky rozkrájame na polovice, jablká olúpeme a vykrojíme jadrovníky, cibuľu olúpeme a nakrájame na štvrtky.
2. Všetko dáme do veľkého hrnca a pridáme ostatné suroviny.
3. Varíme približne hodinu a pol pod pokrievkou a následne pokrievku zložíme a varíme ešte asi pol hodiny, občas premiešame, aby sa kečup odspodu neprichytil.
4. Ponorným mixérom zmes rozmixujeme a cez mäkké sitko prepasírujeme.
5. Pomocou lievika plníme vopred vypečené fľaše a uzatvárame vopred vyvarenými viečkami.
Za recept ďakujeme čitateľke Lukrato, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Indický kečup
Ingrediencie
- 2 kg paradajok
- 4 cibule
- 12 strúčikov cesnaku
- 2 lyžičky kari
- 2 lyžičky mletej pálivej papriky
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 10 dkg hrozienok
- 1 dcl octu
- 4 lyžice cukru krupice
- 2 lyžičky soli
Postup
1. Umyté paradajky nakrájame na kocky, pridáme dve cibule nakrájané nadrobno a varíme domäkka.
2. Rozvarenú hmotu rozmixujeme a prepasírujeme späť do hrnca.
3. Pridáme zvyšnú na drobno pokrájanú cibuľu, cesnak, karí, mletú pálivú papriku a zázvor a varíme 30-50 minút.
4. Potom pridáme hrozienka, ocot, soľ a cukor a varíme do zhustnutia
5. Nakoniec naložíme do pohárov, zaviečkujeme a sterilizujeme 20 minút pri 80°C
Za recept ďakujeme čitateľke chrobi, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Domáci pikantný kečup
Ingrediencie
- 3 kg paradajok
- 600 g olúpaných a pokrájaných jabĺk
- 600 g červenej repy
- 18 strúčikov cesnaku
- 12 lyžičiek soli
- 500 g cukru
- 5-10 feferoniek (podľa chuti a pálivosti papričiek)
- 3 lyžičky sladkej papriky
- čierne korenie mleté
- 18 guľôčok čierneho korenia
- 9 bobkových listov
- 12 klinčekov
Postup
1. Repu, cibuľu, cesnak, feferónky, jablká a paradajky očistíme, nakrájame na malé kocky a nasypeme do hrnca.
2. Do gázy zabalíme celé korenie, bobkový list a klinčeky.
3. Zmes v hrnci ochutíme soľou, korením, paprikou, cukrom a octom.
4. Pridáme balíček s korením a dáme variť.
5. Rozvarenú zmes prepasírujeme do širšieho hrnca a varíme za občasného miešania do požadovanej hustoty.
6. Keď je kečup dostatočne hustý, prelejeme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť.
Za recept ďakujeme čitateľke fornia
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia