Keto diéta: Recept na nízkosacharidový burger aj s hranolkami. Skvele chutí, diétu ale neohrozí!
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Ketogénna diéta patrí v posledných rokoch k najpopulárnejším. Ide totiž o zaručený spôsob, ako sa zbaviť nejakého toho kila naviac a dosiahnuť vysnívanú figúru. Stačí len striktne obmedziť sacharidy. Napriek tomu si ale nemusíte odopierať obľúbené pokrmy, ako je napríklad hamburger a hranolky. Len musíte niektoré tradičné suroviny vymeniť za vhodnejšie. Recept na keto burger vrátane domácej keto žemle si obľúbite. Pochutnajte si a chudnite!
Recept na domáce keto pečivo - žemle nielen na hamburgery
Suroviny (na cca 6 kusov)
- 200 g mozzarella
- 180 g mandľová múka
- 120 g ľanová múka zlatá (mleté zlaté ľanové semienko)
- 120 g čerstvý smotanový syr
- 2 vajíčka
- 2 lyžičky bezfosfátového kypriaceho prášku
- soľ
Postup
1. Mozzarellu nastrúhajte do misky a zmiešajte ju so smotanovým syrom. Potom ju vložte do mikrovlnky na cca 30-45 sekúnd na plný výkon.
2. Rozohriaty syr dobre rozmiešajte a nechajte chladnúť.
3. Medzitým si zmiešajte mandľovú a zlatú ľanovú múku s kypriacim práškom, dochuťte trochou soli.
4. K vychladnutej syrovej hmote pridajte vajíčka a sypkú zmes. Dôkladne spracujte, až kým vám nevznikne kompaktné hladké cesto.
5. To si rozdeľte na 6 rovnako veľkých kúskov a vytvarujte z nich žemle.
6. Hotové žemle preložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a podľa chutí posypte semienkami (sezamové, slnečnicové, tekvicové, mak, rasca...).
7. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20 - 25 minút dozlata.
Suroviny
- 500 g nahrubo mletého hovädzieho mäsa (najlepšie 80 % chudé mäso / 20 % tuku)
- 1 lyžica francúzskej horcice
- 1 - 2 lyžičky worcesteru
- tymián (najlepšie čerstvý, ale môže byť aj sušený)
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup
1. Suroviny v mise spracujte do kompaktnej hmoty a vytvorte hamburgery najlepšie tvorítkom, ak ho nemáte, nezabudnite placky uprostred pretlačiť, aby sa pri pečení neskrútili.
2. Pripravujte buď na grile, v teplovzdušnej fritéze alebo na panvičke. Pozor na prepečenie! Mäso potom príde o šťavu a bude suché.
Recept na keto zeleninové hranolky
Suroviny
- zeler, kaleráb, kvaka, okrúhlice
- olivový olej
- soľ
- korenie podľa chuti
Postup
1. Vybranú zeleninu očistite a nakrájajte na tenšie hranolky, ktoré papierovou utierkou dôkladne osušte.
2. Nasypte ich do misy, premiešajte ich s olejom a rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie. Mali by ležať v jednej vrstve a ideálne s medzerami medzi sebou.
3. Hranolky pečte vo vopred vyhriatej rúre na 210 °C cca 15 minút.
4. Keď začnú zlátnuť, premiešajte ich s korením, znovu rozprestrite a pečte ďalších cca 10 minút. Presná doba záleží na zvolenej zelenine a taktiež veľkosti hranolčekov.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia