Kakaové maslo, nový pomocník v kuchyni aj kúpeľni
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikované:
Na prvý pohľad nič moc. Hromádka tuhého nažltlého tuku, presvitajúceho zo sáčku, naozaj nevyzerá vábne. Stačí však balenie otvoriť a okolo vás sa rozvinie nádherná kakaová vôňa, ktorá vo vás možno vyvolá živú predstavu niečoho sladko čokoládového. Možno, že až sa dozviete, na čo všetko ho môžete využiť, rozhodnete sa, že kakaové maslo bude stálym hosťom vo vašom dome. A na čo všetko ho môžete využiť?
Dlhá cesta z palmy až k nám
Plody stromu kakaovníka pravého (Theobroma cacao) obsahujú semená, veľmi horké kakaové bôby. Tie po zbere pestovatelia nechávajú fermentovať, teda kvasiť na slnku. Fermentáciou semená zbavujú ich horkej príchuti. Nasleduje sušenie a praženie, ktoré bôbom dodáva typickú čokoládovú vôňu a chuť. Upražené bôby sa rozdrvia a v lise sa z nich získava svetložltý tuk (naše kakaové maslo) a tiež tmavý kakaový prášok. Obe suroviny sa ďalej používajú nielen pri výrobe čokolády.
Vlastnosti masla
-
má veľmi príjemnú chuť a vôňu
-
pri izbovej teplote je tuhé, pri teplote ľudského tela sa rozpúšťa
-
obsahuje antioxidanty, takže nežlkne
-
možno ho uchovať až 5 rokov pri izbovej teplote
-
neobsahuje kofeín
Možnosti použitia v domácnosti
Kakaové maslo je bohaté na oxidanty a táto vlastnosť predurčila jeho využitie najmä v kozmetike. Stalo sa základom priemyselne vyrábaných telových krémov, sprchových gélov a masážnych olejov, ktoré sa starajú o kožu celého tela, pery alebo vlasy.
Kakaové maslo totiž:
-
hojí a regeneruje podráždenú pleť
-
zvláčňuje a premasťuje suchú kožu
-
zvyšuje pružnosť pokožky
-
pomáha predísť tvorbe strií
-
zmäkčuje zrohovatené miesta na lakťoch a pätách
Na domáce použitie sa osvedčilo čisté prírodné maslo, možno ho tiež kombinovať s inými prísadami. Nebojte sa vyskúšať trebárs kokosový olej a pripravte si doma napríklad hojivý domáci balzam na pery:
Potrebujete:
-
1 lyžicu kakaového masla
-
1 lyžičku kokosového oleja
-
1 lyžičku včelieho vosku
Všetky prísady veľmi pomaly rozpustite v kovovej miske na miernom ohni, nezabudnite na dôkladné premiešanie. Hotovú zmes nalejte do malých pohárikov alebo mištičiek a nechajte stuhnúť. Získate balzam s jemnou, sladko príjemnou chuťou a vôňou.
A jeden sladký recept navyše
Malá domáca čokoláda
Potrebujete:
-
3 lyžice kakaového masla
-
3 lyžice kokosového oleja
-
4 lyžice sladidla (tekutý agávový alebo datľový sirup)
-
6 lyžíc kakaového prášku
Oba tuky rozpustíte vo vodnom kúpeli a pridáte sladidlo. Všetko rozmiešajte a postupne pridávajte kakaový prášok. Hotovú tekutinu nalejte do vhodnej formy a nechajte stuhnúť - áno, v mrazničke je to najrýchlejšie.
Túto základnú variantu čokolády môžete vylepšiť pridaním drvených orechov, sušeného ovocia alebo kakaových bôbov. Možno ju tiež ozdobiť bielou čokoládou (kakaové maslo a sladidlo v pomere 2: 1)
Všetko už záleží len na vašej chuti a fantázii.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia