Darina B. (danda3) ID 104195 | zobrazit další návody
ULOŽIT NÁVOD | VYTISKNOUT NÁVOD | (návod si oblíbilo 38 návštěvníků)
Návod na krájanie zákuskov bez polámania čokolády
[6.1.2010]
![Návod na krájanie zákuskov bez polámania čokolády]()
Dávam sem tento návod na želanie niektorých žienok, dúfam, že to vysvetlím zrozumiteľne. Prepáčte mi fotky, ale fotila som s ľavou rukou. Je dobre, keď si koláč vyložíme z chladničky skôr a necháme ho postáť, ani čokoláda nie je potom taká tuhá a ľahšie sa krája.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Porebujeme vysokú nádobu, do ktorej nalejeme vriacu vodu z kanvice a minimálne dva dlhé nože. |
![]() |
Najskôr orežem kraje, nôž vytiahnem z vody, utriem a priložím na kraj a počkám, kým čokoláda nepovolí... |
![]() |
...a keď si urobím čiaru na čokoláde smerom zhora nadol, až potom koláč dokrojím až po plech. |
![]() |
Takto si orežem tri strany. Nezabudneme si striedať nože, jeden vždy musí byť vo vriacej vode. |
![]() |
Teraz si koláč rozdelím po dĺžke na tri časti, keď mám koláč na celom plechu, tak najskôr si rozdelím koláč po dĺžke na polovicu a potom tie dve časti zase na polovicu - takže máme štyri pásy. |
![]() |
Postup je ako pri orezkoch, najskôr horúci nôž priložím na polevu, čakám, kým nepovolí a ťahám nôž smerom k sebe. Až potom koláč dokrojím. |
![]() |
A teraz ideme krájať koláč na rezy takým istým spôsobom, ja robím odstupy od oka. Buď si na celom koláči urobíme najskôr čiary a potom dokrojíme, alebo to robíme postupne - čiara, dokrojiť... |
![]() |
A máme hotovo. Čokoládu používam z Kauflandu, alebo Orion či Figaro a ceru dávam podľa potreby, aby čokoláda nebola ani hustá, ani riedka. Roztápam vo vodnom kúpeli, lebo v mikrovlnke sa mi stalo, že mi zhorela, keď som ju tam nechala pridlho. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
Eva k. (Fretka4) ID 332712 (28.9.2021, 18:43) |
Mne veľmi pomohol návod - ĎAKUJEM ale dosť záležalo aj od noža. Teraz mám cukrársky 26 cm dlhý z profikuchar a ide to ako po masle |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Margita K. (argita) ID 28609 (6.10.2013, 11:17) |
Ďakujem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (1.11.2013, 19:21) |
Aj ja.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana R. (laila) ID 4261, mimibazar.sk/laila (4.5.2012, 14:32) |
MNAM TEN KOLACIK VYZERA SUPER DOBRE a to krajanie tiez ukazkove  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (5.5.2012, 8:59) |
Zuzka, veľmi pekne ďakujem!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Maria S. (Majuska46) ID 151429 (22.2.2012, 17:40) |
dakujem za skvely navod..tie rezy vyzeraju fantasticky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (10.3.2012, 21:29) |
Majka, ďakujem, až dnes som si všimla komentár, tie rezy sú výborné, mám v receptoch (Vianočné rezy), ak by si chcela vyskúšať.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (28.12.2011, 23:30) |
...takto krájam aj ja...ale ja akosi nemám odhad na šírku rezu...na konci plechu som už v šikmom reze ,...ale čokoláda sa mi nelomí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (10.3.2012, 21:28) |
Až dnes som si všimla komentár od Teba, Martuška, neboj, aj mne sa to niekedy stáva, aspoň mám dôvod ich vyradiť a zjesť...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (29.4.2010, 20:50) |
presne tak to robievam roky rokuce..................asi uz mam 100 rokov .Ja vsak nedavam vodu z konvice,ale mame taky maly vysoky hrniec a v tom mi pernamentne vrie voda a jeden noz je vo vode a druhym krajam.Presne ako uvadzas Darinka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (18.1.2010, 22:15) |
Rado sa stalo!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (18.1.2010, 22:14) |
Ďakujem Silvinka, od Teba ma to teší dvojnásobne!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alena M. (Alinka) ID 18244, mimibazar.sk/alinka (12.1.2010, 21:59) |
ja som tiež takto krájala koláč, ale mne asi chýba na to trpezlivosť, vždy som akosi moc pritlačila a potom sa to lámalo podľa mňa tiež záleží od pomeru čokoláda - cera. lebo niekedy sa mi láme viac, niekedy menej. ale tiež radšej vrch potieram čímkoľvek iným. ale tá niť nie je zlá, skúsim tiež  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela K. (stanomiko) ID 38767, mimibazar.sk/stanomiko (8.1.2010, 20:04) |
ja to skusam a stale sa my polame snazim sa preto piect take kde nemusim dat cokoladu,Darinka ale skusim to takto ako vy dakujem pekne ze sa nasla dobra dusa ako vy,,ked mi to tentokrat nevyde koncim s pecenim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (9.1.2010, 15:47) |
Gabika, budem držať palce, aby sa to podarilo, nie je to nič ťažké, chce to len trošku trpezlivosť, netreba sa ponáhľať, treba počkať, kým čokoláda pod tým horúcim nožom povolí a potom to už pôjde jedna radosť, krájem tak aj torty, ale len čiary na poleve a dokrojím až pri servírovaní.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna d. (ancika) ID 85192 (8.1.2010, 18:13) |
Ja robím čokoládu tak, že na 100g pridám 70g Cery, rozpúšťam opatrne na vodnom kúpeli, voda nesmie vrieť aby sa čokoláda neprehriala a potom nebude lesklá, nakoniec pridám 1 PL oleja, dobre vymiešam a polievam. Krájam tak, že si na všetkých okrajoch naznačím veľkosť zákuska podľa vhodnej krabičky od tabliet, do naznačených rýh vsuniem šijaciu niť, chytím na oboch koncoch a s niťou prejdem po koláči tak, že čokoládu s ňou prerežem. A potom už len jednoducho krájam s nožom ďalej. Zdá sa to prácne ale nie je tomu tak a výsledok stojí za to. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (14.1.2010, 12:53) |
to je perfektná pomôcka s tou niťou a krabičkou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (14.1.2010, 12:05) |
Ja čokoládu na koláč nanášam pierkom-štetcom a ak sa mi zdá,že presvitá,nechám stuhnúť a opakujem.Zdá sa mi,že je vrstva čokolády potom tenšia a lepšie sa mi krája.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (14.1.2010, 12:00) |
napad to nie je zly,vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (9.1.2010, 15:41) |
Super, niekedy vyskúšam, ďakujem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena A. (hela60) ID 19552, mimibazar.sk/hela60 (8.1.2010, 18:42) |
Fíha, tak toto musím vyskúšať. Na druhý týždeň máme oslavu, budem vypekať, tak sa dobrá rada hodí.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (8.1.2010, 13:39) |
Dari,super postup ,len ty to robíš odoka a mne by bolo treba pravítka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (8.1.2010, 17:51) |
Darinka, to chce len čas a cvik a na doma stačí, nie? Ináč ďakujem...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena A. (hela60) ID 19552, mimibazar.sk/hela60 (7.1.2010, 23:59) |
Díky za návod. ja rada pečiem, ale nerada krájam čokoládu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | miriam v. (mirocka1) ID 18717 (7.1.2010, 20:57) |
no konecne, uz som o nieco mudrejsia....a budem proficka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta Š. (miminnka) ID 130186 (7.1.2010, 20:08) |
Darinka - ja robím tiež odstupy od oka ale ešte nikdy sa mi nepodarili nakrájať všetky zákusky rovnaké  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (7.1.2010, 22:30) |
Ivetka, poviem Ti malé tajomstvo, mamina si pomáha pravítkom, mne sa to teda nechce...a to chce len cvik, keby si mi ich zmerala, tiež ich nemám rovnaké....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |