
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
CUKROVINKY |
Katarina E. (kitky) ID 3016 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 68 návštěvníkov) PRAVÉ BRATISLAVSKÉ ROŽKY[ recept č. 12107 zo dňa 12.3.2009 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY 0,5 kg pšeničnej polohrubej múky, 0,5 kg pšeničnej hladkej múky, 40 - 80g pekárenského droždia, 10g soli, 0,15 kg cukru, 0,30 kg čerstvého masla (margarínu), asi 0,2 l plnotučného mlieka Maková plnka: 1 kg mletého maku, 0,5 kg pieskového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, kôra z 1 citróna, 0,5 l vody Orechová plnka (pre cesto z 400g múky) 150 g mletých orechov, 100 g práškového cukru, 3 dl mlieka, 100 g mletých piškót, 2 PL rumu, 1 vanilkový cukor Na potretie cesta: minimálne 3 žĺtky POSTUP PRÍPRAVY ORIGINÁLNY RECEPT Z ROKU 1938 – Prešpurácke BAJGLE. „Bajgle sú malé alebo obrovské makové a orechové rožky s ligotavým povrchom ktoré sú schopne byť tak dlho čerstvé, že vydržia aj cestu šíkom do Ameriky. Také vie upiecť v Prešporku len pán Wendler.“ Bratislavské rožky musia mať svoju chuť, to znamená krehké cesto a vyvážený pomer cesta a plnky, svoj tvar, pričom sa musia líšiť orechové od makových, a svoju farbu - musia byť výrazne hnedé, mramorované vďaka potieraniu žĺtkom. Podľa cechu pekárov to dosiahnete, ak budete postupovať podľa tohto receptu, ktorý by mal stačiť asi na 100 rožkov s hmotnosťou 40 g Príprava: Pripravíme si droždie v asi 0,1 l vlažného mlieka, asi po 20 minútach ho vlejeme do múky, ktorú sme dôkladne zmiešali. Pridáme cukor, soľ a vmiešame aj zvyšok mlieka. Postupne pridáme tuk (maslo, margarín, prípadne jedlý olej) a všetko dokonale spracujeme tak, aby sa cesto nelepilo. Urobíme guľu, ktorú dáme do nádoby na kysnutie. Kysnúť môže 20 minút až hodinu, podľa toho, koľko sme použili droždia. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime. Po ďalších 10 - 20 minútach rozdelíme cesto na polovice, a urobíme z nich dva asi 50 cm sendviče. Tie potom ešte ďalej predlžujeme a z prútu cesta odkrajujeme kúsky asi 25 g (majstrovské rožky, ako na súťaži, sa pred ďalším spracovaním vážia každý zvlášť, rovnako aj plnka do nich). Z kúskov cesta narobíme guľôčky. Príprava náplne: Cukor rozpustíme vo vode a zohrievame. Pridáme pomletý mak, za stáleho miešania zohrievame dovtedy, až sa mak zahustí. Do chladnúcej náplne pridáme nastrúhanú kôru z citróna a vanilkový cukor. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá, aby sa dali z nej rukou robiť šúľance. Ak je ešte riedka, môžeme ju zahustiť troškou kvalitnej strúhanky (niektoré gazdinky na to používali perník na strúhanie). Na orechovú náplň (ktorá sa variť nemusí, ale je lepšie ju uvariť) potrebujeme primerané množstvo strúhaných vlašských orechov, dávame menej cukru a vody a viac orechov a namiesto vanilky ju môžeme ochutiť troškou rumu. Aj varená aj nevarená náplň by mala odpočívať najmenej hodinu. Formovanie rožkov: Guľôčky cesta rozvaľkáme na malé oválne placky a do ich stredu vložíme sformované valčeky plnky – 25g. Musí jej byť minimálne toľko, aká je hmotnosť cesta. Vytvarujeme valčeky – necháme podkysnúť. Potom formujeme výsledný tvar rožkov, ktoré sú na koncoch tenšie a pri ukladaní na plech ich formujeme do tvaru podkovičky, pričom vždy dbáme na to, aby spoj cesta bol na spodnej strane podkovičky (písmeno C). Vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody a povrch podkovičiek potrieme. Potom rožky uložíme na chladné miesto do prievanu, aby vaječná glazúra zaschla. Keď sa už nelepí, prenesieme plech s rožkami na 15 - 20 minút na teplejšie miesto, aby nakysli a glazúra popraskala (mramorovala). Ak chcete mať mramorovanie výraznejšie, môžete túto procedúra 2 - 3 krát zopakovať. Pečieme pri teplote okolo 200 °C asi 12 minút. OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Nelly I. (istropolitana) ID 330781 (23.11.2018, 10:58) |
Pardon, ale toto vobec nie su "pravé" bratilavské rozky! Tie pravé bratislavské ani v plnke nesmu obsahovat: - margarin - vanilkovy cukor - piskoty - rum. Recept na nazov "pravé bratislavské" je chraneny. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (25.11.2018, 15:07) |
isto nam ako prava bratislavcanka pridatee par oriinalnych receptov,zatial vase skore 0 ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Zuzana E. (darla) ID 27180, mimibazar.sk/darla (17.5.2016, 13:38) |
dobry den, ja potrebujem trosku poradit. prave som rozky upiekla a ukazalo sa, ze sa mi stale dokola stava jedna vec - vzdy mi kolaciky popukaju a vytecie plnka. ci uz robim lekvarove buchty alebo teraz tieto rozky, vzdy sa mi to stane. peciem klasicky na 200st. priblizne 15min, ak nie je v recepte uvedene inak. viete mi niekto poradit, ako tomu predist? pytala som sa uz viacerych skusenych kucharok a akosi som nedostala ziadnu odpoved... vzdy sa z nich tak tesim, ake krasne ich urobim, a ked sa upecu, su "fuj", vytecene... ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Michaela V. (misiatko33) ID 231495 (17.5.2016, 13:41) |
ja peciem na 180 a dovtedy kym sa mi nezdaju upecene (neviem cas) a nikdy nepraskli... | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (28.1.2016, 11:42) |
![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ľubomír K. (Luboško57) ID 319388 (22.1.2016, 13:14) |
Super recept, v princípe platí koľko cesta toľko plnky. Pripomienky: k orechovej plnke - ja dávam deci mlieka a nie 3dcl, lebo potom to je riedke a musím dať piškóty ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Nelly I. (istropolitana) ID 330781 (23.11.2018, 11:06) |
Ajajaj! Na pravé bratislavské rozky neplati "v principe" -existuje chraneny recept. Plnka ma byt min. 40%, pripravuje sa ako valcek, cize je pomerne hutna. Potom rozok nepraskne. Tento recept vobec nie je super, obsahuje veci, ktoré do pravych bratislavskych nepatria (piskoty, rum, margarin, vanilkovy cukor). V starych presporskych rodinach sa to vie. |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Ľubomír K. (Luboško57) ID 319388 (18.12.2018, 10:22) | |
Hm, ako vieš čo tam ne/patrí ked je recept chránený ![]() ![]() ![]() Očakávam, že prispeješ veľmi dobrým receptom ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (19.1.2016, 9:43) |
![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Vladka K. (vladi.k) ID 50187 (16.1.2016, 22:23) |
Dnes som skusala a boli uzasne! Sice to je aj casovo narocne, ale oplatilo sa! Urcite ich este v blizej buducnost spravim opat. ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana F. (scarlettdress) ID 283421 (11.2.2014, 13:43) |
![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Michaela V. (misik) ID 5014 (6.2.2012, 20:20) |
![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
eva t. (mimi1968) ID 114154 (26.12.2011, 11:17) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | alena k. (pajo) ID 9224 (26.12.2011, 0:25) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | alena k. (pajo) ID 9224 (26.12.2011, 0:10) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana R. (NandaJaja) ID 60500 (30.11.2009, 21:01) |
Neviete náhodou akú majú tieto rožky trvanlivosť? Presnejšie by som chcela vedieť, či ich môžem už teraz napiecť na Vianoce. Minulý rok som ich urobila vopred a upečené zamrazila. Po voľnom rozmrazení boli výborné, ale čerstvé je čerstvé ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Martina P. (Mata406) ID 48300 (5.7.2009, 18:30) |
hmmmmm, .... mnam ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (9.4.2009, 1:49) |
Hurááááááááá..konečne mám recept na tieto báječné rožteky ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Nelly I. (istropolitana) ID 330781 (23.11.2018, 11:09) |
Tip pre nebratilavcanku (ta prava ma samozrejme original recept): Googlujte mesto Bratislava a bratislavské rozky (a to ste doteraz nerobili?). Tento recept nie je na pravé bratislavské, je pobabrany cudzymi prvkami. |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Katarina E. (kitky) ID 3016, mimibazar.sk/kitky (13.4.2009, 16:16) |
Bozka potom dajte vediet ako vysiel ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Bozena M. (bombiska) ID 79911 (upravené 5.7.2009, 20:49) | |
Jasne,dam vediet.....ale toto uzasne dielo si nechavam na 50tku mojho chlapa.To bude bomba,ked sa podaria ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
eva n. (hildunka) ID 88511 (7.4.2009, 13:50) |
Ja mám veľmi dobrý recept: 250 g hladkej múky 1 palmarin 1 pochúťková smotanka Zmiesiť a na 12 hod. do chladu. Potom robím rožky, potriem žĺtkom a pečiem na 180 st. Celzia asi 15 min. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Nelly I. (istropolitana) ID 330781 (23.11.2018, 11:12) |
Vas recept je urcite dobry -ale nie na PRAVÉ bratislavské rozky... Smotana a palmarin tam nemaju co hladat. | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Katarina E. (kitky) ID 3016, mimibazar.sk/kitky (9.4.2009, 0:51) |
Evka vyzera to zaujimavo, dajte do receptov, lebo tu sa to strati. | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarina E. (kitky) ID 3016, mimibazar.sk/kitky (13.3.2009, 16:14) |
Ja ich strasne lubim. ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.3.2009, 15:15) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Nelly I. (istropolitana) ID 330781 (23.11.2018, 11:15) |
Ako prosim?! Tento recept nie je na PRAVÉ bratislavské rozky, ten je totiz chraneny. Vy urcite nepochadzate zo starej presporskej rodiny... | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (13.3.2009, 14:38) |
![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena K. (helka333) ID 78665 (13.3.2009, 13:06) |
Sú parádne, hneď by som sa k nim posadila. Mám veľmi rada tieto rožky, robím aj záviny makové a orechové. Určite vyskúšam aj tento recept, len asi z polovičnej dávky. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |