Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Veľkonočný kysnutý mazanec
[ recept č. 1250 zo dňa 7.4.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500 g polohrubej múky * 150g masla * 100 g práškového cukru * 5 vajec * soľ * citrónová kôra * kocka kvasníc * 1 balíček vanilkového cukru * 200 ml sladkej smotany * 100 g hrozienok * ak jesto, mandle
POSTUP PRÍPRAVY
Troška zložitejší recept, ale za to tradičný, typický, slovenský veľkonočný receptuš.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Ako vždy, pri kysnutom ceste, je prvá moja fotečka s hrnčekom vlažného mlieka, kocky kvasníc a lyžičky kryštálového cukru. Urobíme si skúšku správnosti, či sú kvasnice čerstvé a či vyrazia hore urobiť kuk. |
![]() |
2. V hrnčeku vlažného mlieka dobre rozmiešajte kvasnice s kryštálovým cukrom a nechajte ich v kľude užívať si spoločnú chemickú reakciu. |
![]() |
3. Na dosku si zatiaľ preosejte múku, ak Vám kvások rastie pomalšie, preosejte múku aj druhýkrát. Ak Vám rastú strašne pomaly, preosejte aj tretí krát, ale naozaj netreba. Ak kvások nerastie, musíte si nabudúce kúpiť čerstvé droždie :-))) |
![]() |
4. Do múky preosejte práškový cukor, |
![]() |
5. ... pridajte zmäknuté maslo, |
![]() |
6. kvasnice by už-už mohli olizovať dosku na vaľkanie, tak rýchlo s nimi do múky. V múke si urobte malé korýtko, aby kvasnice nevytiekli až na zem :-) |
![]() |
7. Ku kvasniciam prihoďte vanilkový cukor, |
![]() |
8. ... postrúhanú citrónovú kôru - najlepšie z celého kefkou vydrhnutého citróna, |
![]() |
9. a v miske rozmiešajte 200 ml šľahačkovej smotany s 5 žĺtkami. |
![]() |
10. Šľahačkovo-žĺtkovú zmes vylejte opatrne do cesta, alebo zapracovávajte po častiach, aby Vám zbytočne smotana nevytekala, a pridajte kopeeec hrozienok - v recepte je 100 g, ja som dala niečo vyše 150 g - celé malé balenie. V prípade, že Vám smotana vyteká alebo že sa s cestom zle pracuje, nakoľko je zatiaľ dosť lepkavé, tak si kľudne ponadávajte - môžete aj na mňa, veď sa o tom nedozviem :-)) Rýchlo pracujte a vymieste hladké cesto, pridávajte po trošičkách múku - ale naozaj iba na to, aby sa Vám cesto nelepilo. Čím menej múky pridáte, tým mazanicovo lepšie. |
![]() |
11. Cesto nechajte nakysnúť, v miske-kyske kyslo 2,5 hodiny. NO a to je už čo povedať. |
![]() |
12. Po vykysnutí ho preneste na dosku, vytvarujte z neho bochník, preneste na vymastený plech a nechajte ešte 20 minút trocha nakysnúť. |
![]() |
13. Bochník narežte superostrým nožom do kríža, najlepšie rýchlym jedným ťahom, nič neupravujte, ako ho rozkrojíte, tak ho nechajte. |
![]() |
14. Potrite 2x rozšľahaným vajíčkom. Prvú vrstvu nechajte uschnúť a potom "prelakujte" druhou vrstvou. Potom posypte mandľami nakrájanými na slížiky. Keby som mandle mala, určite ich pridám, ale u nás šéfoval David Copperfield, mandle samé od seba zmizli do večných lovíšť a nikto o nich nič nevedel. Pečieme opatrne na 180 stupňoch. Upiecť mazanec je troška náročné. Treba dávať pozor, aby vrch nezhorel a vo vnútri neostal surový. Je to ťažšie maslové cesto, takže mu trvá dlhšie sa upiecť. Keď začne vrch chytať hnedú farbu, prikryte ho papierom na pečenie alebo alobalom a sledujte špáratkom, či nie je už upečený. Dávajte pozor, aby sa dlho nepiekol, pretože by sa vysušil. PIekla som ho niečo vyše jednej hodinky. POtom ho nechajte úplne vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom - najlepšie cez sitko, aby bol posypaný rovnomerne. |
![]() |
15. Výýýýýýborne chutí s maslom a džemom. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |