Daria M. (usa) ID 4281 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
Fazula s ryzou - na kubansky sposob
[ recept č. 1287 zo dňa 15.4.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
400 g ciernej fazule * 1/2 hrnceka ( o objeme 250ml ) olivoveho oleja * 1 vacsia cibula * 2 strucky cesnaku * 1 zelena paprika * 2 polievkove lyzice paradajkoveho pretlaku * stipka mleteho cierneho korenia * 1 cajova lyzicka korenia cumin * 1 cajova lyzicka soli * 1 vacsi bobkovy list * 1 cajova lyzicka octu * 1 polievkova lyzica cukru * 1 cajova lyzicka olivoveho oleja
POSTUP PRÍPRAVY
Nerozlucna kombinacia v kubanskej kuchyni. Zdrave, aromaticky ochuti obycajnu ryzu.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Vareniu predchadzala navsteva kubanskej restauracie. Sme v nej casty hostia , ked sa mi nechce varit. : ) |
![]() |
hmmm, co bude dnes na veceru ? Filete de Pollo , Arroz Blanco , Frijoles Negros y Platanos Maduros. |
![]() |
Grilovane kuracie prsia, biela ryza s ciernymi fazulami, plantains... |
![]() |
na pripravu budeme potrebovat...korenie cumin vyzera ako kmin, ale nieje to kmin. |
![]() |
zaklad tvori cierna fazula |
![]() |
Den vopred si namocime fazulu , ktoru sme zaliali 10 hrncekmi vody ( o objeme 250 ml ). Ja som robila z polovicnej davky, cize vsetkeho o polovicu menej. Na druhy den dame varit v tej istej vode na miernom ohni asi hodinu, pokial fazula nezmakne. |
![]() |
Kym sa bude varit si nakrajame na drobno cibulu , cesnak , papriku a pripravime dalsie ingrediencie. |
![]() |
Na panvici rozpalime olivovy olej |
![]() |
Vlozime cibulu, cesnak, papriku, paradajkovy pretlak, cumin a bobkovy list, sol a trosku mleteho cierneho korenia a porestujeme pokial cibula nezmakne. |
![]() |
Pridame k fazuliam a varime dalsich 20 minut. Zacina to krasne rozvoniavat... |
![]() |
Na zaver pridame 1 cajovu lyzicku octu, 1 polievkovu lyzicu cukru a 1 cajovu lyzicku olivoveho oleja. Pokracujeme vo vareni pri nizkej teplote, pokial nedosiahneme pozadovanu hustotu. |
![]() |
Servirujeme s bielou ryzou, s ktorou fazule premiesame. |
![]() |
Servirujeme spolu s bielou ryzou, s ktorou fazule premiesame. |
![]() |
Postup bol sice dlhy, ale v podstate sa to vari samo : ) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Hulk M. (Marianatasa) ID 320278 (28.2.2016, 20:13) |
Dobry den, pokial sa najde este niekto, kto by rad vyskusal tento recept, tak ho chcem varovat. U nas sa jedlo nezvykne vyhadzovat, ale toto bolo tak hnusne, ze to letelo okamzite do odpadkoveho kosa! Kopa casu navnivoc, stalo to peniaze a rodina isla spat hladna, lebo dostali suchu ryzu. Nevarte to!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana J. (Jja87) ID 321656 (7.5.2016, 9:50) |
Ja to robievam dost casto odkedy som to tu objavila a teda to doma chuti vsetkym, dokonva aj navstevam. Kvoli tomu, ze Vam to nechutilo, nemusi to tak byt u kazdeho. Za mna - urcite sa to oplati skusit. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (zumma) ID 214481 (18.2.2015, 14:13) |
... zaujímavý recept ... vyskúšam ... zatiaľ som skúšala kostarickú variantu fazule s ryžou (recept mám ho vo svojich receptoch pod názvom Gallo pinto), ktorá bola tiež výborná |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ľudmila S. (Tuca) ID 5821 (25.1.2008, 15:14) |
Mám otázku: aké by to bolo z normálnej napr. červenej fazule? Je v tom veľký rozdiel? Neskúšal to niekto? A este to, že tuná v príspevkoch to ružové Dadine bábätko je prekrásne! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (13.9.2007, 15:27) |
ahoj, cuumin je rasca po slovensky, po cesky kmin ako si napisala, avsak nie je to klasicka drobna rasca co predavaju v svk obchodoch ale tzv. rimska rasca,ktora je o nieco vacsia, ale klasicka rasca ju celkom dobre zastupi. Okrem toho, ciernu fazulu kupis na svk v hociktorych potravinach, ci velku alebo drobnu. Ja kupujem tu velku a pouzivam ju na chilli con carne, ale aj takto fazula s ryzou moze byt skvela...urcite si ju coskoro uvarim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Daria M. (usa) ID 4281, mimibazar.sk/billy (13.9.2007, 15:39) |
Zuzka, mas pravdu. Prave sa na to pozeram. Ale maju uplne odlisnu vonu aj chut. Sk rasca sa vola Caraway Seed, a cumin je cumin. Ale vyzeraju takmer rovnako.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (13.9.2007, 18:16) |
ono ked som bola svojho casu v anglicku tak tam nasu klasicku rascu nazyvali cumin tak ja len koli tomu som musela hodit pripomienku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (13.9.2007, 15:55) |
Daria, presne ako píšeš. Vyzerajú síce podobne, ale vôňa a chuť je úplne iná. A ako píše Zuzka, cumin = rímska rasca. Ja to poznám z bulharskej kuchyne (kimion). Mala som doma mletý, tak som dala taký. S rascou by to nebolo "ono". Inak na Slovensku rímsku rascu v bežných potravinách nekúpiš. A fazule som mala čierne menšie, kúpené v obyčajnom obchode. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daria M. (usa) ID 4281, mimibazar.sk/billy (upravené 13.9.2007, 15:40) |
Este ma napada cierne fazule som videla predavat v Bio potravinach na SK, napr. v Auparku. Nie v kazdych slovenskych potravinach som ich videla. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (13.9.2007, 14:36) |
Paráda táto fazuľa s ryžou , teda u nás to dnes bolo aj s mäsom a vlastne ešte bude aj na večeru. Perfektné. Tá posledná fotka to vystihuje.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Daria M. (usa) ID 4281, mimibazar.sk/billy (13.9.2007, 15:03) |
Elenka, klobuk dole , ze si sa do toho pustila Ja som sa toho este za tie 4 roky neprejedla, ale vacsinou na to chodim do restauracie. Tie kubanske su take ludove, za dobre ceny. Mnam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | dominika dadon (dodo) ID 8649 (1.7.2007, 14:36) |
Ahoj, vyskusala som receptik, vyslo to super, len jedna otazka.Fazulu, to prve hodinove varenie s pokrievkou alebo bez?Robila som so 400 g fazule, takze bolo vela vody s pokrievkou, po hodine tam ostalo stale velmi vela vody, jednoducho som to varila este 2 hodiny, aby som dostala hustotu aku som chcela........ale inak chutne, chutne.......urcite to budem robit pravidelnejsie. Dakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Daria M. (usa) ID 4281, mimibazar.sk/billy (13.9.2007, 15:07) |
Ahoj Dominika ! Tvoj komentar som si vobec nevsimla Tusim som to varila bez pokrievky, prave aby sa ta voda odparila.Vysledok ma byt husty.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |