Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Vajcová hrudka
[ recept č. 13112 zo dňa 12.4.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
10 vajec, 1 liter mlieka, 1 polievková lyžica kryštál. cukru, 1 čajová lyžička soli
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je tradičná východniarska Veľkonočná pochúťka. Do väčšieho hrnca dáme variť mlieko, cukor a soľ, pridáme rozhabarkované vajcia a varíme, kým sa hmota nezrazí. Potom zlejeme do utierky (gázy,plienky - každá gazdinka používa iné) a stiahneme špagátom. Necháme dobre odkvapkať a po vychladnutí krájame. |
jana j. (Janushinka) ID 30839 (3.3.2010, 14:34) |
aj my to robíme, moje naj jedlo veľkej noci len u nás sa ujalo len na slano.. a niekedy pridáme ešte nakrájanú pažítku.. mňam! a takto vyzerá náš syr- http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=4348&user=30839 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (3.3.2010, 14:23) |
Ahojte, neda mi sa nepridat. Tiez som z vychodu a teraz to uz robievam na slano i sladko, nakolko mi doma sme to robili na "neutralne" az sladko a manzelova mamina zasa na slano. Takze mame doma obe varianty. A jeden zlepsovak. Ja to robim v hrnci na prevaranie mlieka, co mam z casov, ked som prevarala mliecko. Nic Vam neprihori a staci to zamiesat len sem tam- vobec pri tom nemusite stat vkuse. Jedina chyba je, ze tam nedate viac ako liter mlieka a 10 vajec a aj to uz je na hrane.- teda podla velkosti hrnca. Tak nech sa dari. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zlata M. (makata) ID 89476 (25.2.2010, 7:56) |
Ja cukor nedávam, je to tak lepšie. Pri príprave hlavne je , aby neprihorelo, preto na plynový horák dávam dve železné okrúhle platničky, robím to v teflonovom hrnci. Nedajte sa odradiť zdĺhavou prípravou, niekedy to trvá neskutočne dlho. Kupujte do toho plnotučné mlieko s vyšším obsahom tuku aby sa skôr vyzrážalo. A ak tam dáte na drobno posekanú pažítku alebo petržlen budete to mať na pohťad v inej verzií ale pozor aby to chceli aj vaše deti. Nakoniec v tej utierke- ja to zachytím do gázy, nechajte dlho aj 5-6 hodín visieť niekde nad dresom aby mala prebytočná voda kde odtekať a aby sa hrudka dobre odležala. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (2.3.2010, 18:47) |
Teda žienky, len som dnes aká diskusia je tu o "vajcovej hrudke". Máte pravdu, že každá si to robí po svojom a hlavne ako to chutí rodinke. Ja tam skúsim pridať petržlenovú vňaťku a pažítku, lebo ich zbožňujem. A veru, už najstarší "domŕzal", že či sa to môže robiť len na Veľkú noc, lebo on by si dal. Postup varenia presne sedí. Pá , Etela |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (25.2.2010, 7:38) |
Ďakujem za recept. Určite vyskúšam na Veľkú noc.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (24.2.2010, 22:29) |
Ja som tiež z východu,ale u nás sa to nerobí a v živote som to nejedla,takže najvyšší čas začať robiť. Treba to aj miešať?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (24.2.2010, 23:09) |
Asi sa to potom len v niektorých oblastiach východu robí, ale odtiaľ pochádza tento recept, oco je z Ružina / už priehrada / potom žili v Gelnici - a tam to robili, švagor z Trebišova - aj tam to robia, prvýkrát som to jedla práve v Trebišove  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela J. (danielitta) ID 46554 (24.2.2010, 22:52) |
Melanka, permanentne... aby neprihorelo... kombinacia vajiciek a mlieka je velmi nachylna na takuto katastrofu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Daniela J. (danielitta) ID 46554 (24.2.2010, 22:27) |
Tak toto ma caka asi o mesiac.... ja robim na slano, ale svokra na sladko a pridava aj hrozienka, ale ta moja je aj tak lepsia, ale Ja si vajicka s mliekom vyslaham normalne rucnym slahacom, aby sa spojili bez zvyskov a az tak dam varit a este babinka ma ucila, ze to nikdy nesmie vriet, takze varit iba na malom ohli a stale miesat... ale prepac Etelka, to uz ti kafram do postupu. V kazdom pripade kazdemu kto to este nepapal vrelo odporucam vyskusat, u nas si Velku noc bez tejto hrudky nevieme ani predstavit. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (24.2.2010, 21:53) |
z velkonocnych jedal je toto najgeniaaaaalnejsie...kde sa hrabe (hoci domaca) klobasa alebo sunka syrek, to je kral  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (24.2.2010, 22:44) |
Musím protestovať,my máme klobásu vynikajúcu,vtedy je tak týždeň zaúdená,ale syrek k nej môžem ako chlieb.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (25.2.2010, 6:44) |
Mely, aj my mame vzdy domacu klobasku aj sunku a su skvele,ale u mna vedie prave syrek, lebo toho sa da zjest ovela ovela viac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (24.2.2010, 21:52) |
Podobne ako Adrianka, naučila som sa ju robiť až, keď som sa vydala totiž švagriná má manžela z východu/Zemplín/ a je to lahôdka, už sa teším na Veľkú noc skúsim ju zapiecť, to tu čítam prvýkrát  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (3.6.2009, 12:55) |
Všetkým žienkam ďakujem za komentáre. Dozvedela som sa takto aj o sladkej verzii, niekedy vyskúšam. A zapečená chutí naozaj fantasticky, len som to nestihla. Pá, pá, Etela |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina Z. (Maťa149) ID 90159 (19.4.2009, 19:09) |
Ako východniarka to veľmi dobre poznám a robíme ju na slano aj na sladko a všetci ju máme radi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (18.4.2009, 23:43) |
U nas doma sme to nikdy nerobievali. Zacala som to robit, az ked som sa vydala. A to sme obaja s manzelom vychodniari( to len na margo - vychodniarska specialita) a pridavam aj zopar zrniek noveho korenia. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (14.4.2009, 13:08) |
Ahojte, ja robiem tak isto, akurat ako citam, tak ja musim obe verzie - teda slano i sladko. Mne chuti od mala na sladko a mojmu muziovi a dcerke zasa na slano. Takze mame dva druhy pre kazdeho. A neviem, ci je to len vychodniarska specialita, nakolko suseda je z Oravy a robievaju to aj oni. V kazdom pripade je to dobrota k sunke. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
beata s. (kristina82) ID 47078 (13.4.2009, 13:36) |
ja ju robim na slano, sladka verzia mi nechuti |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Monika S. (monika1516) ID 58666 (12.4.2009, 22:40) |
Jeej super, ja tam davam i skoricu, a namiesto cukru vanilkovy Jeeej ale i tak je super Som robila 2 a uz su fuc .... :D:D |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | MILENA S. (miluna3) ID 89275, mimibazar.sk/miluna3 (12.4.2009, 21:38) |
JA TO ZBOZNUJEM OD MALICKA.MY TIEZ DAVAME VIAC CUKRU A AJ VANILKU MNE TO CHUTI VIAC NA SLADKO.SVOKRA ROBILA ZO SOLOV A TAK AKO PISES ,NO JA SOM TO NEMOHLA ZJEST ,ASI TO JE ZVYK . PAPAME TO ZO VSETKYM.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
MILADA B. (makulienka) ID 40053 (12.4.2009, 21:23) |
hrudku robím bez cukru, vyhladenú potriem maslom a dám zapiecť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (12.4.2009, 21:22) |
aj my to robíme, ja to nemám rada, ale rodina si vyžaduje, ale ja dávam viac cukru a aj vanilku, je to asi fakt východniarska špecialita. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Ivana B. (1ivka) ID 20587, mimibazar.sk/1ivka (12.4.2009, 21:27) |
A ten cukor mne tam vôbec nepasuje, mne vajce evokuje skôr slané. Svokra dáva aj hrozienka. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Barbora K. (Barborkax) ID 89715 (12.4.2009, 20:57) |
zaujimavy recept a papa sa to s niecim? ci len tak same? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela J. (danielitta) ID 46554 (24.2.2010, 22:29) |
Barborka, papame s klobaskou, sunkou, vajickom a paschou... mnamka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Ivana B. (1ivka) ID 20587, mimibazar.sk/1ivka (12.4.2009, 21:02) |
Na misu. Aj môj muž si to doniesol z domu, pre mňa je to také bez chuti, ale dá sa to zjesť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |