jana j. (Janushinka) ID 30839 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 28 návštěvníkov)
Linecké orechové rezy
[ recept č. 13142 zo dňa 14.4.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO: 300g polohrubej múky, 210g masla, 120g práškového cukru, 3 žĺtka, 1/2 balíčka prášku do pečiva *džem* PLNKA: 5 bielkov, 2 žĺtka, 250g práškového cukru, 250g mletých orechov
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je výborný jednoduchý orechový koláč, ktorý má veľkú výhodu, že vydrží dlhšie, preto ho radi robíme najmä na sviatky, keďže vydrží, nepokazí sa a nevyschne... Recept je starodávny, od mojej prababky, ktorá volala tento koláč Pitva, netuším prečo :) Zo surovím na cesto si vymiesime cesto a dáme na chvíľku do chladničky nech stuhne. Potom si vyvaľkáme cesto na veľkosť plechu, prenesieme naň(alebo si ho rovno vyvaľkajte na papieri na pečenie-uľahčí to prenos cesta). Cesto potrieme džemom, u nás dávame jedine marhuľový, ten nám tam najviac chutí. Urobíme si "plnku": z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtka, cukor a mleté orechy. "Plnku" vylejeme na cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°, orientačný čas je 20min. Upečený koláč má na vrchu takú "kôrku". |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (19.6.2014, 18:24) |
Tiež som už piekla a je výorný. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lívia Č. (cicka76) ID 56030, mimibazar.sk/cicka76 (17.6.2014, 22:57) |
Ďakujem za super receptík. Dnes som koláčik upiekla, chuťovo naozaj na jednotku, oriešková plnka na vrchu je naozaj chutná, len to krájanie Strašne sa mi to zle krájalo, lebo ten orechový vrch sa mi stále prelamoval, použila som niekoľko tenkých nožov, horúcu vodu na máčanie noža, no neviem Aj Vám sa tak komplikovanejšie krája? Myslím tým, že rezy nie su krásne úhľadné. Inak super recept, naozaj som rada že som ho tu našla.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (18.6.2014, 20:44) |
ahoj Livia, to som rada, že koláčik chutí ja s krájaním nemam problém, na druhý deň už vobec nie.. možno skúste trošku kratšie piecť alebo pri trošku nižšej teplote.. či to nepomôže |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Liba B. (babibi) ID 213130 (15.6.2013, 11:01) |
taky dělám,dobrý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Majka B. (justyna) ID 80475 (26.2.2012, 8:32) |
Su na jednotku..vyskusane,urobene,zjedene.. idem si dat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (26.2.2012, 9:51) |
super, som veľmi rada, že aj vám chutia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam F. (mifri) ID 104236 (20.4.2011, 8:24) |
Dobrý deň - ja by som sa chcela spýtať ešte k tej plnke - žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme orechy a šupneme do toho sneh? Alebo žĺtka vmiešam do snehu a pridám suché suroviny - aký je postup? Ďakujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (20.4.2011, 10:06) |
Mirka, ja to robím tak, že najprv vyšľahám sneh z bielkov, do toho zašľahám žĺtky a nakoniec prisypem zmiešané orechy s cukrom a už len to vareškou premiešam, aby sa to spojilo.. a vylejem na cesto potreté džemom.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (helferin) ID 163006 (14.11.2010, 12:55) |
Dnes som upiekla vaše orechové rezy a sú naozaj veľmi dobré. Ďakujem za recept a zaraďujem ich medzi moje obľúbené.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (14.11.2010, 14:33) |
jéj, ďakujem veľmi pekne som rada, že chutilo my ich najbližšie asi, teda určite, na Vianoce budeme robiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (22.5.2010, 13:15) |
ďakujem, veď vyskúšaj ho niekedy aj ty ja ho odporúčam všetkými desiatimi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam F. (mifri) ID 104236 (12.3.2010, 14:11) |
Dobrý deň, chcem sa spýtať - aký význam majú tie dve žĺtka v plnke? Nebolo by lepšie dať všetkých 5 žĺtkov do cesta? Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (12.3.2010, 16:06) |
Ahoj, potom je tá "plnka" taká vláčnejšia, nie je úplne vysušená, keby bol iba čisto sneh z bielkov tak by to bolo asi veľmi suché a praskalo by dosť pri krájaní.... a navyše cesto je dobré, aj sa s ním výborne pracuje, tak tam nie sú potrebné ďalšie žĺtka.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina F. (mata3636) ID 133276 (1.3.2010, 18:17) |
včera som vyskúšala, môžem len a len chváliť bielkovo-orechová pena sa mi síce pri krájaní drobila, ale ani takáto závada neubrala nič na chuti. vrelo odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (1.3.2010, 19:42) |
Ahoj, tak to ma veľmi teší, že ste boli spokojní.. pre nás je to veľmi vďačný koláčik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (25.9.2009, 20:45) |
ďakujem, sú fakt výborné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.4.2009, 16:32) |
Tiež to poznám ako Londýnske orechové rezy a je to úplne výnimočný koláč, ako ste už poznamenali. Robila som ho na Vianoce http://nasavareska.blogspot.com/2008/12/londnske-orechov-rezy.html a napadlo mi to skúsiť pre obmenu s kokosom. Myslíte, že to bude v pohode alebo je to blbost?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (14.4.2009, 17:06) |
Keď som dala do googlu Londýnske rezy, tak mi našlo aj jeden recept, kde išiel kokos, takže asi sa dá aj s ním.. čo by nebolo vôbec zlé, lebo všetko kokosové je tiež fajnééé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária S. (slobodka) ID 81076 (14.4.2009, 15:04) |
TENTO RECEPT JE VšEOBECNE ZNáMY AKO LONDíNSKE REZY,A JE FAKT VýBORNý |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | jana j. (Janushinka) ID 30839 (14.4.2009, 15:56) |
ďakujem za presnejší názov, ja ho mám prepísaný v zošite od babky a tá ho mala takto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |