kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
*♥*Jogurtová knedľa*♥*
[ recept č. 13971 zo dňa 10.5.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 hrnček hladkej múky, 1,5 hrnčeka polohrubej múky, pol hrnčeka vlažného mlieka, pol kocky kvasníc, pol čL kryšt.cukru, 1,5 čL soli, jogurt Activia biela sladká, 1 žĺtko
POSTUP PRÍPRAVY
xxx
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Pripravíme si kvások - mlieko zohriať v mikrovlnke, aby bolo teplé (nie horúce), dáme doň cukor, troška múky a rozdrobené kvasnice, prikryjeme a necháme v kľude. |
|
Múku preosejeme do misy, vyklepneme do nej jedno žĺtko a jogurt (nie studený, ja som ho dala na 20 sekúnd do mikrovlnky), osolíme.
Keď kvasnice v mlieku vyskočia na povrch, vlejeme i kvások do misy s múkou . |
|
Aspoň takých 7 - 10 minút hnetieme a to poriadne, neulievame sa. Čím viac vzduchu vpravíme do cesta, tým lepšie pre naše knedle. |
|
Potom cesto posypeme múkou, misu zakryjeme buď utierkou alebo vrchnákom a dáme kysnúť.
Po nejakej polhodine by cesto malo byť vykysnuté (ak bolo niekde na teplom mieste- najlepšie niekde pri sporáku, kde sa niečo varí). |
|
Stred dosky trošku posypeme múkou a vykydneme na ňu cesto. Posypeme ho trochou múky a sformujeme ho, rukami roztlačíme na hrubšiu placku. |
|
Cesto rozkrojíme na dve časti, každú časť si ešte pekne utľapkáme do približne obdĺžnikového tvaru (netreba vymeriavať uhly :) ani vaľkať) |
|
potom zrolujeme do valčeka. Konce valčeka postláčame smerom k doske, aby nebolo vidno rolovanie (nič sa nestane, ak to neurobíme), oba valčeky ešte troška sformujeme do knedľovitého tvaru |
|
Prikryjeme ich utierkou a necháme aspoň 10 min odpočívať, aby ešte narástli |
|
Zatiaľ si vezmeme väčší kastról alebo hrniec, vymastíme jeho boky, nájdeme si parák, aj ten vymastíme a do hrnca nalejeme toľko vody, aby jej hladina bola len pod parákom. Dáme variť pod pokrievku.
Keď voda vrie, knedle položíme na parák a znova prikryjeme pokrievkou. |
|
Po 20 minútach sú knedle hotové. Vypneme a dáme preč zo sporáka. Najlepšie je nechať ich nejakú minútku ešte zakryté, potom odkryť a nechať chvíľu chladnúť (ale nie dať niekam von do chladu). Vyberieme ich teda tak po 10 minútach, lebo sú krásne mäkké, hodvábne a mohli by sme ich nejak domágať. |
|
Knedle dáme na tanier a mašlovačkou alebo pierkom ich pomastíme zo všetkých strán. |
|
Krájame niťou, keď viac vychladnú. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
| Katarína B. (katka 777) ID 129764 (20.9.2012, 14:27) |
hneď ukladám avyskúšam v sobotu,ďakujem za receptík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adriana I. (iada) ID 126542 (20.9.2012, 13:33) |
výborná kneďľa ,ďakujem za receptík |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (20.9.2012, 19:46) |
to ma veľmi potešilo tak nech sa darí i naďalej |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Janka M. (karolinka25) ID 54763 (7.2.2010, 12:11) |
dakujem za inspiraciu, vynikajuca |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ilona Ř. (ilonacek) ID 86645 (13.5.2009, 20:37) |
to je zajímavé |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Lubica L. (lubica007) ID 19881 (10.5.2009, 19:50) |
vyskusam,paci sa mi to |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (11.5.2009, 21:30) |
áno, boli bezva. Ešte sranda, kúsok knedle zostal a manžel si k tomu zomlel mak, na tanier si dal džem, knedlu naparil a mal vraj "parené buchty" , ktoré až tak často nerobievame. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anka H. (ankahaj) ID 12354 (10.5.2009, 19:22) |
Kristinka tak toto vyskusam co najblizsie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | kristína s. (nigina) ID 32120 (10.5.2009, 19:26) |
jasne, su velmi jemné. Len treba cesto poooriadane vypracovať Potom napíš, držím palce |
ODPOVEDAŤnahlásiť |