alena K. (cachovka) ID 94930 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
jahodový džem
[ recept č. 14372 zo dňa 21.5.2009 ] PRO INSPIRACI
POSTUP PRÍPRAVY
baby, poraďte nejaký dobrý recept na prípravu jahodového džemu.Dík moc. |
 | Renata J. (zara343) ID 61637 (22.5.2009, 15:56) |
Ahoj, možno nie celkom jahodový ale predsa ! Ja robím jahodovo - višňový a je jednoduchý a výborný. Nie je taký zrniečkový z tých jahôd keď dáš viac višní ako jahôd. Ale môžeš to urobiť aj naopak, viac jahôd, menej višní. Postup :2kg višní odstop. a odkôst., 1kg jahôd, 1kg kryš. cukru, 2ks Gelfix 2:1 a trošičku citrónovej šťavy podľa chuti. Všetko rozvaríš, naplníš do menších pohárikov a prevrátiš hore dnom. Zabalíš do deky a necháš vychladnúť. Pa a vyskúšaj, Reny  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzka K. (fazulka) ID 2347, mimibazar.sk/fazulka (22.5.2009, 14:44) |
Alenka, ja ho robím tiež bez želírovacích prostriedkov, ale stojí to za to. Treba to vyskúšať aspoň z jednej dávky a okoštovať. Keď sa u nás urobí čerstvý, každý deň jedn pohár padne. A robím takto: 1kg jahôd, 25dkg cukru, kyselina citrónová. Umyté jahody nasypem do hrnca, podlejem vodou a dusím. Potom ich odokryjem a odparím vodu , kým mi šťava z jahôd trocha nezhustne. Keď ich mám rozdusené, pomágam ich len tak vareškou, aby mi zostali také kúsky, aké máme radi - my máme radi asi ako malá jahoda. Na chlebíku alebo vianočke je to excelentné. Keď to mám, nasypem cukor a počkám, kým nezhustne. Pred koncom posypem citrónovou kyselinou toľko ako by som solila. Rozpustím, prevarím, dám do pohárkov. Obrátim dolu hlavou zabalím do deky a ešte jednou prikryjem a nechám do druhého dňa vychladnúť. Netreba sa báť, že je cukru menej. Ešte sa mi ani jeden nepokazil a to ho robím už 15 rokov. Džemík je pikantný, nie je príliš sladký, a tak aj mužská časť populácie tento džemík oceňuje. Z. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (21.5.2009, 15:47) |
Ja viem, že je to zdlhavejšie, ale ja robím len taký klasický bez želírovacích prípravkov, ako ma učila mamina, aj marhuľový - ak sa urodia - pomeliem ovocie, pridám cukor, podľa chuti a kyslosti ovocia, nchám cez noc stáť a varím, podotýkam, že v obrovskom hrnci zepter, netreba to vôbec často miešať a spraví sa sám. Nemusíte so mnou súhlasiť, ale nám chutí taký najviac.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Bozena H. (bobahudec) ID 4297 (21.5.2009, 15:48) |
Aj ja presne tak...len po malých dávkach v obyčajnom hrnci a ny 1kg jahôd dám pol kila cukru  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka L. (31jankal) ID 47893 (21.5.2009, 12:50) |
Dobrý den, aj ja robím so želírovacím cukrom. Je to rýchle a naozaj mnam. Odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Alžbeta Š. (betyna8) ID 43155, mimibazar.sk/betyna8 (21.5.2009, 8:20) |
alenka,ja robievam klasicky.Jahody popučím a uvarím so želírovacím cukrom a pridávam troška rumu, je mňam,mňam.Rýchlo hotové,tak snáď ostanú aj vitamínky. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | alena K. (cachovka) ID 94930, mimibazar.sk/cachovka (21.5.2009, 8:31) |
Ďakujem, skúsim uvariť.Ahoj Alena |
ODPOVEDAŤnahlásiť |