Beáta F. (bejatka) ID 13662 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 207 návštěvníkov)
Orechové keksy mňaaaaaaaaaaaaaaaam :-)))))))))))))))))
[ recept č. 1552 zo dňa 6.6.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
5 bielkov, 150 g práškového cukru, 150 g hl. múky špeciál, 120 g rôznych druhov orechov - doporučujem pomiešať 2 druhy (ja mám osvedčené 60 g lieskovcov + 60 g mandlí alebo vlašských orechov - tie sú v tom úplne najlepšie), INÉ: formu srnčí chrbát, tuk na vymastenie, alobal, plech na pečenie, papier na pečenie
POSTUP PRÍPRAVY
U nás sa po týchto keksíkoch - suchárikoch zapráši tak, že počas Vianoc ich musím opakovane piecť aj 5 krát!!! Veď vyskúšajte. Naše návštevy iný koláč nechcú!
Pozri obrázkový postup...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Pripravíme si sneh z 5 bielkov, múku a cukor doporučujem preosiať. Ja som tentokrát použila lieskovce a vlašské orechy. |
![]() |
Do snehu vmiešame najprv cukor.................... |
![]() |
.....potom múku a nakoniec orechy. |
![]() |
Výsledná hmota bude vyzerať asi takto. |
![]() |
Vylejeme do vymastenej formy a šupneme do dobre vyhriatej trúby na 180 stupňov na minimálne 3/4 hodiny. NOVÁ VARIÁCIA: PO VYMASTENÍ SI FORMU VYSYPTE SEZAMOM A POTOM NALEJTE CESTO - robila som to takto na Veľkú noc prvý krát a mňam mňam, nemalo chybu!!! |
![]() |
Pečieme asi do takejto farby. Vrch sa nám trochu zodvihne. |
![]() |
Po upečení ešte HORÚCE AJ S FORMOU zabalíme do alobalu a necháme stáť do druhého dňa. Orechy musia natiahnuť vlhkosť, aby sa dali potom pekne natenučko pokrájať. |
![]() |
Keď ho na druhý deň vyklopíme, malo by to vyzerať takto |
![]() |
Nakrájame na tenučké plátky. Dobrý ostrý nôž je výhodou :-))) |
![]() |
A na záver ich porozkladáme na plech a necháme sušiť na 150 stupňoch, ja dávam dva plechy naraz, na teplovzdušnom režime kým keksíky nestvrdnú a nezružovejú. |
![]() |
Nuž a tu je výsledok. Chrum - chrum. Dúfam, že do zajtrajšej oslavy vydrží aspoň polovica :-)))) Dobrú chuť!! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 68 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (24.12.2018, 6:10) |
no ešte ich upečiem..vyzerajú zaujímavo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miroslava D. (Mirina333) ID 141212 (23.12.2018, 20:31) |
Neskutočne dobré  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika P. (monika937) ID 52694 (14.12.2016, 21:41) |
Vyzeraju super |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Hana Š. (sisi4) ID 15032 (18.12.2014, 14:01) |
Viete mi niekto, pls, povedat dlzku formy? Mam pocit, ze ja mam kratsiu ako vyzera na fotke... Pripadne dala by sa pouzit forma na biskupsky chlebik - taka hranata? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava A. (pupatko) ID 13790 (18.12.2014, 20:59) |
Tieto sucháriky tiež milujem a poznám ich pod názvom "Bielkové sucháre".Najbežnejší rozmer formy je 30cm. Ja robím toto množstvo v takej a je to O.K. Forma sa môže použiť akákoľvek, akurát to bude mať iný tvar. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Hana Š. (sisi4) ID 15032 (23.12.2014, 21:54) |
Dakujem za odpoved Prvykrat sa mi podarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jozef V. (dodo1971) ID 251020 (30.10.2012, 9:52) |
Doporučujem do cesta pridať 3 lyžice oleja. Potom to je dobré .... Jozef V. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (30.10.2012, 9:24) |
Aj ja ich pečiem väčšinou spolu s vianočnými koláčikmi, keď ostáva veľa bielkov.....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michaela V. (misiatko33) ID 231495 (30.10.2012, 8:30) |
tieto som urobila vcera z dvojitej davky , len co teraz? mam 10 zltkov Sice lubim prazenicu, ale zda sa mi to uz aj mne dost. Asi ich uprazim a bude z nich vajickova natierka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarina K. (kkatka81) ID 326170 (upravené 5.3.2017, 14:10) |
Zo žĺtok odporúčam urobiť vajcový likér: 5 žĺtok 5 PL miernych práškového cukru (preosiať) 1 vanilkový cukor Vymiešame do peny a pridáme: 1 sladené salko Premiešame a malým prúdom primiešame 250 ml Rum = cca 800 ml likéru Kto chce viac alkoholické, zvyšok stačí doliať naraz. Na zdravie! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (8.1.2012, 10:40) |
...počula som na tie sušienky toľko chvály..určite vyskúšam...vyzerajú fantastický  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea K. (Andyoli) ID 80919 (1.11.2011, 17:11) |
uplne mnamkove  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
petra g. (petulik254) ID 168502 (19.12.2010, 18:39) |
ja som robila kekse dnes,ale prasklo mi to zvrchu .....no hádam aspoň chuťovo budú super.Recept poznám od krstnej,no nikdy som to nerobila....je to velká mňamka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (4.7.2010, 15:25) |
Tento recept veľmi dobre poznám...nikdy som si nevedela rady kde robím chybu, že sa mi zle krájal ale už viem a dakujem za super grif s alobalom.., robila som ho minulý týžden a už na tretí po nom nebolo ani slíchu...ani mrku xixix.....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (29.3.2010, 21:09) |
Nuž, práve sa pečie dala som mandle, orechy a lieskovce, dúfam to dobre dopadne, pretože mi stále zvýšia bielka z mojich lineckých, takže by som ich v budúcnosti vedela dobre zúžitkovať zajtra sfinišujem a dám vedieť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (30.3.2010, 19:29) |
upečené, pochválené, tie prepečené oriešky v tom sú eňo-ňuňo!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (23.3.2010, 21:07) |
Vyzerajú nesmierne chutne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (9.1.2010, 12:10) |
vynikajuce, robila som ich na Vianoce a piekla som ich na 180 st cca 8-10 minut, nemusia sa susit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Beáta F. (bejatka) ID 13662, mimibazar.sk/bejatka (18.1.2010, 18:33) |
tak mame dalsiu inovaciu. ja osobne ich tiez povyjedam zopar nevysusenych, ale ked v rure trochu ten cukor este skaramelizuje, nemaju chybu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana L. (zuzina56) ID 34705, mimibazar.sk/zuzina56 (8.1.2010, 13:46) |
Beata, potvrdzujem ze Tvoj recept na suchariky je sueeeeer!!!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 68 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |