Klaudia R. (kladika) ID 65067 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)
Pšenično-ražné bosniaky- vraj lepšie ako od pekára :-)
[ recept č. 15528 zo dňa 22.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
250g hladkej muky, 250g raznej vyrazkovej muky, 250ml vody, 50ml mlieka, 25g cerstveho drozdia, 1CL soli, stipka cukru, 1PL oleja, pol CL rasce, tuk na plech ALEBO: 350g hl. muky, 150g celozrnnej raznej muky, 250ml vody, 50ml mlieka, 25g cerstveho drozdia, 1CL soli, stipka cukru, 1PL oleja, pol CL rasce, tuk na plech
POSTUP PRÍPRAVY
Vynikajuce bosniaky, chrumkave, vovnutri makkulinke, vlacne....s cestom sa pracuje vyborne, vobec sa nelepi, staci len troska podsypat mukou. Ak mate zaujem, viac v obrazkovom postupe:
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
![]()
Vykysnute cesto, kt. pekarnicka vymiesila vyberieme z miesiarne :-) a dame na jemne pomucenu dosku. Vytvarujeme z neho rolku a pokrajame na 6 ks
![]()
Z kazdeho kuska vytbarujeme bochnicek a dame na jemne pomasteny plech. Nechame kysnut 30 minut prikryte utierkou, potom zvrchu mozme lubovolne narezat, potrieme teplou vodou, nechame este 15 minut dokysnut pod utierkou
![]()
takto nam pekne narastu
![]()
Dame ich do rury piect na 220stupnov na 10 minut a potom znizime teplotu na 180 stupnov a pecieme este asi 15-20 minut, pricom ich na poslednych 5 minut mozme obratit-ako je na tejto foto, aby sa nam zo spodu prilis nepripiekli
![]()
Hotove vonave upecene....
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (23.7.2009, 15:19) |
Klaudi, bosniačiky som akurát dopiekla, sú fakt výborné . Ale na začiatku som mala hotový stres . Cesto bolo také tuhé, jedna tvrdá guľa, že pekárničku skoro rozhodilo . Priliala som asi 5O ml mlieka a po chvíli sa guľa trochu obmäkčila Potom to už kyslo jedna radosť aj s cestíčkom sa dobre robilo a upečené sú úplne naj... Aj som si ich odfotila, všetko, čo som doteraz robila z MMB, mám pofotené, len sa nemôžem dokopať vložiť to sem. Tak zdravím a príjemné a . |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (23.7.2009, 17:09) |
Evik, to ma mrzi, ze si mala nervy...toto aj ja nemam rada, ale nechapem Cim to je, cim to je....aj mne sa to stava, ze niekedy staci tolko tekutiny, a niekedy je cesto tuhsie... ci je ta muka inaksia...ci jako...tak sa uz dokop, a vloz to sem aby sme sa mohli aj my kochat, aka si sikulka! som rada ze sa nakoniec podarili! aj ja zdravim a papa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eva N. (leskot) ID 98318 (23.7.2009, 21:59) |
To nič, nejaké vzrúško musí byť . Ale teraz som dopiekla chlebík, ktorý robím podľa tvojich celozrnných bagetiek a je vážne super! Ešte si pridám asi 50 gr celozrnnej ražnej a 2 PL mliečka - no a neviem sa dojesť. . Pre mňa je to recept "nomer 1" - iný recept na chlebík už ani neskúšam . ....pá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (27.7.2009, 18:14) |
ano? takto robievas chlebik? takze----recept ako na bagetku, plus este 50g raznej celozrnnej a 2PL mlieka ? dobre som pochopila? vyskusam aj ja  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Eva N. (leskot) ID 98318 (30.7.2009, 12:31) |
Ano, dobre si pochopila a oleja dávam síce 5 lyžíc, ale to sú také umelohmotné menšie, niečo medzi polievkovou a čajovou lyžičkou (vieš ja neznášam hrmot kovových lyžíc po porceláne tak často používam umelé, ešte aj jem s takou - samozrejme doma .... no ...úchylka). Ale je fakt, že každá ta múka je iná aj keď kúpiš to isté označenie, tak ja to pri miesení aj trošku odsledujem, veď to už poznáš, keď pekávaš, že čo treba pridať. Ja to skúšam naslineným prstom aby sa mi neprilepilo cesto, či je tá miesená guľa akurátne mäkká alebo tvrdá To je chlebík len pre mňa - tak čo . No ale som sa rozpísala - a koláč pečiem tak pá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Eva N. (leskot) ID 98318 (upravené 23.7.2009, 22:03) |
 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (24.6.2009, 17:59) |
Klaudi, su vyborne!!! ja uz pecivo peciem len podla teba vazne ti patri pekarska dakujem za receptos, perfektne sa nam hodili dnes ku kyslej sosovicovej polievocke ja som vsak musela pridat este trosku vodicky do cesta, pekarnicka sa mi zasekavala ale opat vsetko dobre dopadlo a tu je obraztek: http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=535619 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (24.6.2009, 19:28) |
helou!! tu pekarka mas ich super krasne!! sranda, ze sa ti zasekavala pekarnicka, mne to miesila v pohode, a dala som presne suroviny ako som napisala....mozno je to aj podla muky, ako nahrubo-nahlado je namleta ...dobre ze si si to vsimla- ako inak ... minule si mala cesto na bagetky lepkave, teraz trocha huste... tak skus tie moje pletienky tie mozno budu akurat som velmi rada ze chutia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Olga F. (honda) ID 29673 (23.6.2009, 14:40) |
Dobrý deň,chcem sa iba opýtať,či do týchto bosniakov nejdú zamiaky? Pečiem pravidelne bosniaky,ktoré som našla tu v týchto receptoch a musím povedať,že sú . Dávam namiesto varených zemiakov sušenú zamiakovú kašu-výborná odskúšaná náhrada varených zemiakov . Preto sa čudujem,že tieto tiež vyzerajú nádherne a v recepte nie sú zemiaky. Vyskúšame samozrejme aj tieto,ale tie zemiaky by ma zaujímali.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (23.6.2009, 16:03) |
nie, do tychto nejdu zemiaky, len tie ingrediencie, co su tam uvedene pozor len aby ste nezameninli vyrazkovu muku za celozrnnu to by boli mozno dobre, ale asi take ubitejsie ja som sa trocha bala tohto receptu, lebo az polovica muky je razna vyrazkova, ale okrem kysnutia v pekarnicke kysli 3/4hodinu aj na plechu, a narastli krasne, a chutia vyborne...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (22.6.2009, 21:16) |
pani pekarka Klaudika, aj na tieto bosniaciky pride, ked nam dojde pecivo, vyzeraju skvele  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (22.6.2009, 22:09) |
aj Ivko ma dnes nazval pekarka ,ze robim konkurenciu pekarom, ze maju po chlebe ...bosniaciky su suprovske a neboj...nebudes ich mat za usami toto cesto sa skoro nelepi... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.6.2009, 20:48) |
kedy to mam vsetko stiiiihaaaat???? krasne bosniaciky, fakt nadherne, urcite vyskusam najblizsie,ked budem piect  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (22.6.2009, 22:06) |
kedy??? po nociach my mame teraz volno do stredy, tak pracujem ako diva v kuchyni Janulka, kup si pekarnicku, a je to vsetko potom zalezitost 15 minut ....dakujem za pochvalu, su vyborne, ani som nedufala, trocha som sa bala tej raznej muky-ale pozor, VYRAZKOVA!!! nie celozrnna- tie by boli asi ubitejsie aj ked ktovie...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.6.2009, 22:08) |
a tu vyrazkovu maju v kauflande? sa mi vidi,ze aj hej. no neviem,ale mohli ju nazvat aj chutnejsie,ze? joj,pekarnicku... ja este potrebujem tolko veci do kuchyne aj nekuchyne,ale tak vsetko ma svoj cas. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (22.6.2009, 22:25) |
ten nazov je fakt divny, nechapem preco to tak nazvali...ano, v Kauflande ju mavaju....ja viem, pekarnicku, mixer...no, sup sup capovat ...hlavne ze vam je dobre, casom sa zariadite ... ja som tym len chcela povedat, ze ta obdivujem, ze robievas kysnute cesto rucne- lebo ja som sa mu vyhybala, a ked som spravila, tak to bolo ako kamene ...a s tou pekarnickou je to bez roboty, a zarucene dobry vysledok, takze preto tolko stiham piect  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.6.2009, 22:30) |
presne tak, vsetko bude casom. zatial len to,co fakt treba. ved aj slahacku sme slahali alternativnym sposobom. V 7 dl zavaraninovej flasi - dali sme smotanu, 3 vrchnaky od pet flias a trepali sme jak divi. a vyslahalo sa to krasne. akurat sneh z bielkov sa mi nikdy nechce alternativne slahat, tak robim veci,kde ho netreba. ale uz mam od mamky taky ten stary nastroj - taku ako spruzinu na rucke, neviem ci vies,co myslim,tak vyskusam aj to. babka s tym robi roky-rokuce a nestazuje sa. inak,ked zase nebudes vediet,co upiect, skus toto: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=8937 . ja som robila zatial iba slane, ale chcem skusit aj orechove. jo,a do odkazov som ti poslala este jeden tip na fajne ranajky alebo veceru  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (22.6.2009, 22:37) |
uz som pozrela odkaz, aj som ti odpisala, ale asi nie do odkazov, ale k nejakemu komentaru v tom recepte..urcite to vyskusam!!!....a .to je super napad takto slahat slahacku!!!To by ma teda nenapadlo! Moja mama slaha bielky len tym rucnym slahacom, elektricky sa jej nezda dost dobry ...kuknem na ten recept. Ja som teraz dorobila taku tortu kolacovu ale sa musi vychladit tak az zajtra pridam, tak si ju potom mozes upiect a idem uz chrapat lebo zajtra idem rano ucit, uz sa mi oci zatvaraju, tak pekny vecer a pozdrav miesica vo vandli sa smejem ked si to predstavim...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.6.2009, 22:39) |
aspon sa ti bude dobre zaspavat dobru noc,idem aj ja,lebo zajtra ma mozno odvolaju do roboty,ked nebude chladno. tak zatiiiim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (22.6.2009, 22:41) |
ma sa oteplit, Ivo chce ist splavovat ...vola aj mna ale v takej zime..... budem radsej pekne piect bosniaciky a robit si pletove masky ...tak zatiim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.6.2009, 22:41) |
kazdemu,co jeho je, resp. co mu patri  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (23.6.2009, 14:22) |
akurat mi volal.....ze sa prevrhli, su celi mokri, veci mokre, batoh co mal byt nepremokavy, cely mokry..(vo vnutri)...a stratil fotak to je kus vola  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | | |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (24.6.2009, 18:25) |
ale je tvoj, ked ho milujes,nie je co riesit ale skoda fotaka. inak,ten vak by bol asi nepremokavy v dazdi, s tak extremnymi podmienkami urcite nepocitali. napis vyrobcovi staznost  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | | | |  |  | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (24.6.2009, 20:23) |
ved to, aspon pojdeme zase do polska vraj sa tam oplati kupit fotak aj s kamerou...a popritom zopar inych drobnosti ... to je vodacky batoh, mal by vydrzat aj vo vode ale ja myslim, ze ho zabudli zatvorit ... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |