kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Orechovník (závin z kysnutého cesta)
[ recept č. 16897 zo dňa 9.8.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
600 g polohrubej múky, 1 kocka droždia, 250 ml mlieka, 1dl oleja, 3 PL kryšt. cukru, 1 čL soli, 2 žĺtka Plnka: 400 g mletých orechov, práškový cukor podľa chuti, 1,5 dl mlieka, mletá škorica, rum, vanilkový cukor. Ja som do jedného závinu pridala aj kakao s cukrom (1,5 PL kakaa + 2,5 kopcovej PL práškového cukru + orechy), má chuť ako orechy s čokoládou. Na potretie závinov: olej
POSTUP PRÍPRAVY
xxx
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Pripravíme si kvások z mlieka, cukru a droždia. Keď droždie vybehne, vlejeme ho do misy k preosiatej múke, pridáme žĺtka, olej, zvyšný cukor a soľ. Vymiesime husté cesto |
![]() |
Necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí ho varechou ešte trocha premiesime a necháme nakysnúť znova. |
![]() |
Potom cesto vyvalíme na pomúčenú dosku, rozrežeme ho na dve časti a sformujeme do bochníkov. Ešte chvíľu necháme stáť. Potom rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a cesto potrieme olejom. Nanesieme naň orechy zmiešané s cukrom a škoricou, pokvapkáme mliekom, do ktorého sme zamiešali rum a vanilkový cukor. |
![]() |
Zahneme boky cesta, aby nevypadávala plnka a závin zrolujeme smerom k sebe. Prenesieme na plech s PNP. To isté urobíme s druhou polovicou cesta. Obidva sa zmestia na jeden plech, len ich musíme zatočiť. (zabudla som ich odfotiť pred vložením do rúry :( |
![]() |
Necháme ešte 20 min kysnúť, kým si rozkúrime rúru na 180°C. Potom záviny dobre potrieme olejom a dáme piecť, orientačne skúšame špajdľou, či je závin upečený ( ja som piekla 35 minút) . |
![]() |
Ihneď po vybratí z rúry záviny poprskáme vodou (umytými mokrými rukami), alebo ich potrieme studeným mliekom pomocou maslovačky - cesto bude fajn mäkké. |
![]() |
zblízka (čisto orechový, na hornej fotke sú tie kakaovo-orechové) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Maria P. (merry2211985) ID 177008 (28.2.2020, 8:50) |
je fantastický |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.1.2014, 23:44) |
čo, neboli dobré? alebo sa vari nepodarili?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
libusa b. (mobilka5) ID 81842 (16.9.2012, 23:18) |
ahoj,chcem sa pytat,ci orechovnik nepraska,dakujem pekne mobilka5@azet.sk  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (17.9.2012, 10:37) |
ahoj, nepraskol mi doteraz nikdy. aby sa to nestalo, treba cesto pred pečením popichať vidličkou na rôznych miestach - hlavne pri spodku, po bokoch.. stačí jemne ale na viacerých miestach. záviny praskajú preto, že plnka býva veľmi mokrá a pri pečení vzniknutá para nemá kade unikať. no a práve tomu sa dá zabrániť tým poprepichovaním - para tými otvormi uniká počas celého pečenia a otvory sa do konca pečenia viac menej uzatvoria. no a keď sa kontroluje prepečenie cesta, špajdľou prepichneme závin zvrchu - tiež vzniknú otvory, kadiaľ para uniká.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | dana b. (danabr) ID 64720 (29.10.2012, 8:30) |
Ahoj chcem sa opytat,tu plnku robíš tak,že zovrie mlieko a tak tam šupneš tie orechy a povaríš?alebo len zmiešaš studene mlieko s oechami? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (16.12.2012, 0:40) |
Veľmi sa ospravedlňujem, že som skôr neodpísala ale nezbadala som to, až teraz. Mrzí ma to, prepáč Plnku robím tak, že v rajnici zmiešam orechy, cukor a pridám mlieko (studené), povarím to, pričom plnku stále miešam. Môžeš pridať aj trocha škorice. Dlho to netreba variť lebo tekutina sa rýchlo odparuje. No a treba nechať vychladnúť. Prajem krásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (10.8.2009, 12:00) |
Áno, máš pravdu výborný a voňavý. Neoplatí sa to kupovať, keďže sa dá ľahko spraviť a keďže máme radi orechy, nemôžeme ani cítiť tie kupované ošidené  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (10.8.2009, 9:02) |
orechy milujem ..urcite bol vyborny...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |