Lucia H. (gupka) ID 9968 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 25 návštěvníkov)
Paradajkový lekvár-delikatesa
[ recept č. 16941 zo dňa 12.8.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2kg rajčín, 1čl mletého zázvoru, 1,2kg kryšt.cukru, 4čl kyseliny citrónovej, 2 balíčky vanilkového cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Klasický ostup je zdĺhavý, varí sa dlho, ale kto chce, môže si pomôcť želírovačom......je výborný, pikantný, chuťou pripomína šípkový.....a takýto veru v obchode nekúpite...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
umyté, odstopkované paradajky dáme do hrnca, čistou rukou popučíme a necháme variť |
![]() |
pridáme hneď všetky prísady |
![]() |
ja som mala 5kg rajčín....varila som tento lekvár postupne celý deň.....dočítala som sa, že sa varieva aj dva dni......nechala som rajčiny pozvoľna variť a podchvíľou som ho premiešala...ono, kým nie sú rajčiny pomixované, tak je to dosť vodové a nepripaľuje sa, tak stačí občas premiešať... |
![]() |
po takých dvoch hodinách hmotu pomixujeme |
![]() |
a prepasírujeme cez sitko |
![]() |
varíme ďalej, buď hneď, alebo za hodinu, alebo na druhý deň |
![]() |
postupne sa voda odaparuje a lekvár pomaly pomaličky hustne..... |
![]() |
prezradím vám fintu fň....ak máte možnosť, pridajte očistené, ošúpané nezrelé jablká...ja to v pôvodnom recepte nemám, ale na nete som sa dočítala, že niekto jablká pridáva a keďže varenie tohoto lekváru chce veľa času a výdrže, dá sa urýchliť postup pridaním nezrelých jabĺk (obsahujú veľmi veľa pektínu a ten nám lekvár krásne zahustí=pektín je prírodný želírovací prostriedok a jablká ho majú najviac keď ešte nie sú úplne zrelé) a ak vás to už nebaví, alebo jablká nemáte, pridajte jeden želírovací prostriedok a je to:o)
alebo si cast prekladame do mensieho kastrolika a za staleho miesanie uvarime do zhustnutia...a tak postupne uvarime |
![]() |
skúška hustoty: dáme trošku lekváru na tanierik, dáme schladiť do chladničky .... |
![]() |
ochutnáme či je dobrý, hustý a keď áno, naplníme poháre |
![]() |
v recepte je písané 20 minút sterilizovať na 80°C, potom otočíme potom hore dnom na 15 minút, niekde píšu že sterilizácia nie je potrebná ale myslím že určite neuškodí |
![]() |
naozaj to trvá dlho... ja som medzitým navarila aj černicovo-jablkový džem.... |
![]() |
nevarím ho každý rok, ale len raz za čas, no rozhodne stojí za to....dobrú chuť! |
![]() |
takto vyzerá po troch dňoch od zavarenia...prvá ochutnávka.....môžme si ho odložiť na linecké kolieska napríklad....a všade tam, kam sa hodí pikantnejší lekvárik...fajný je aj na chlebíku...a keď sa vám podarí naozaj hustý, tak aj do buchiet.... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (13.8.2016, 13:08) |
Uz som ho robila a je fakt uzasny. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jarmila P. (jerica) ID 288130 (29.7.2016, 16:26) |
Ja miesto zázvoru dávam mini chili papričku, ostane jemne pálivé Vyskúšam aj so zázvorom. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
NINA R. (ARABSKY KON) ID 102653 (24.7.2013, 17:34) |
Uz skusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (24.7.2013, 9:34) |
Toto je skvelý nápad ako zúžitkovať úrodu čo mám na záhrade bude jej dosť ďakujem za.typ pá pá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (23.7.2013, 22:17) |
je zaujímavý ,ja robievam s trocha inými pochutinami-alebo koreninami http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21988&user=130989-  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
NINA R. (ARABSKY KON) ID 102653 (23.7.2013, 19:03) |
No dami,otec ma zasobuje rajcinami az az vyse hlavy,takze toto bude bomba ako ich spotrebovat.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (7.8.2011, 12:28) |
Včera som skušala- podarilo sa. Zajtra ešte urobím dalšiu dávku.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (8.8.2011, 18:06) |
Lubka, to je super ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
iveta š. (maca.tt) ID 201137 (5.8.2011, 21:13) |
malá rada -moja mama to robievala tak že do malého kastrolika si vždy odobrala riedkeho džemu a chvílu povarila do zhustnutia-vraj je to rýchlejšie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.8.2011, 13:18) |
áno, aj moja mama to tak robí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (5.8.2011, 20:16) |
paradny receprík urcite vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.8.2011, 13:18) |
Mirka, vďaka, vyskúšaj, mne veľmi chutí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Hena K. (henny33) ID 5958, mimibazar.sk/henny33 (3.8.2011, 9:43) |
Lucka, dlho som ho hladala v obchode, ale nenasla som .... v kubanskej restauracii ho totiz podavali k syrom a bolo to uzasne. Tak teda idem zavarat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (5.8.2011, 20:14) |
Heni, je fantastický, snáď sa bude podobať tomu v kubánskej reštike a keď aj nie, určite bude chutiť, si myslím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Hena K. (henny33) ID 5958, mimibazar.sk/henny33 (3.8.2011, 9:43) |
Lucka, dlho som ho hladala v obchode, ale nenasla som .... v kubanskej restauracii ho totiz podavali k syrom a bolo to uzasne. Tak teda idem zavarat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana Č. (ZuzulienkaC) ID 30772, mimibazar.sk/zuzulienkac (4.9.2009, 15:43) |
ahoj lucinka, tak aj tento tvoj recept prave robim robim to z 3kg rajcin a chcem sa spytat: kolko jablk - nezrelych tam mam dat, cca? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (5.9.2009, 12:26) |
Zuzi, mrzí ma to, píšem neskoro....včera som sa už poobede k netu nedostala, (chystala som sa na premiéru Jánošíka a aj s recepciou to trvalo do noci) ale verím že si si poradila...ja som robila lekvár z dvojitej dávky a jabĺk som dala asi 5 kusov.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Zuzana Č. (ZuzulienkaC) ID 30772, mimibazar.sk/zuzulienkac (10.9.2009, 16:23) |
nevadi luci.. aj tak si cenim, ze vobec odpisujes na komentare k svojim receptom.. o to radsej skusam tvoje recepty, lebo ked nieco potrebujem poradit, tak viem, ze napises.. ten lekvar sa mi prilis nepodaril, tiez som robila z dvojnasobnej davky, jablk som dala 4 a nezhustlo mi to asi som to malo varila a teraz z toho mam sladky paradajkovy pretlak no nic, nejake uplatnenie tomu snad najdem papa.. a aky bol janosik?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (upravené 14.9.2009, 13:05) |
zuzka,ja len taká malá rada na okraj....(lebo už aj mne sa stalo, že lekvár vytiekol z koláča ).....Vždy si robím skúšku správnosti, železná košeľa zo školy .... pred koncom si vždy trošku lekváriku dám na tanieri, rýchlo vychladne a vidím či drží, teda zhustne....ak nie buď varím dlhšie alebo (posledné roky už stále, spohodlnela som ) pridám gelfix a je hotovo....gelfix mi šetrí energiu aj čas , ktorý radšej venujem svojmu ....inak lekvárik som varila aj včera, dokopy úctihodných 45 fliaš. Všetci kamaráti v najbližšej budúcnosti majú darček zaručený ............  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (10.9.2009, 21:10) |
mne sa toto tiež stalo z jedným lekvárom a vieš čo som urobila? milý lekvár som ponalievala do hrnca, poháriky poumývala a lekvár znovu varila až kým nezhustol, tento sa vraj niekde varí aj na dva -tri krát, tzn.že varíš jeden deň zopár hodín, potom aj na druhý deň....a ak nie si zásadne proti, tak daj želírovač a určo zhustne lebo pretlak na sladko neviem-neviem, nič mi ani nenapadá načo by sa použil ešte sa to dá napraviť Jánošíka poňali dosť realisticky a zblízka a to ja moc nemusím také krváky ináč dobrý....že vraj pravdivý....deň pred tým ako sme boli pozvaní, som videla ukážky v telke a vravím, že na toto by som veru do kina nešla a na druhý deň sme dostali pozvánky no a keďže sme nikdy na žiadnej premiére neboli, tak sme išli a pri príchode nás fotili na červenom koberci  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Zuzana Č. (ZuzulienkaC) ID 30772, mimibazar.sk/zuzulienkac (14.9.2009, 14:29) |
no, tak ho asi este vratim do hrnca z tej spajze... gelfix prilis pouzivat nechcem, lebo ja tam tie "prisady" citim.. citim, ze to uz nema origos prirodnu chut, ale nejake tie chemikalie navyse.. zuzka - ja som tu skusku robila, videla som, ze mi nezhustol a aj tak som to strcila do flias som uz chcela mat za tym, bolo vecer 10 hodin, na druhy den som sa s tym uz nemala cas hrajkat, tak som to odbavila tak.. no vidim, ze som sa toho aj tak nezbavila nevadiiiiiiiiiiiii  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Viktor K. (Mikys) ID 544, mimibazar.sk/mikys (27.8.2009, 22:30) |
akurát som ho dokončila robila som ho od 17.30 a myslím,že ho budem dolovať z pohárikov .Je úžasný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (28.8.2009, 14:46) |
Super teším sa, že sa tak super podaril a že chutí Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (14.8.2009, 20:37) |
asi pred hodinou som ho dovarila, robila som z polovičnej dávky, či bude mojim ochutnávačom chutiť a musím ho robiť znova, lebo takto mám len dva také stredné poháriky. naozaj je fantastický. dala som tam aj trošku rumu, tesne pred dovarením, na chuti to nepoznať ale ešte lepšie vonia. dcéra robila grimasy, že varím paradajkový lekvár a keď ho ochutnala chutil jej ďakujem, tento recept určite nezapadne prachom. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (14.8.2009, 21:24) |
Irenka, to ma veľmi tešííí že chutí. Nabudúce tam aj ja dám rum. Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (12.8.2009, 20:20) |
zatiaľ som robila len džemy, lekvár nie, ale receptík odkladám, zíde sa, keď budem mať niekedy viacej času, tak isto vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.8.2009, 20:59) |
Ivetka, ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tana L. (backa11) ID 28088 (12.8.2009, 15:10) |
tohleto je výborný džem,dělávám ho už léta a přidávám tam 1 dcl rumu. Vyzkoušejte. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.8.2009, 20:58) |
Ďakujem Tánička, nabudúce určite vyskúšam rum tomu môže len prospieť mňam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (12.8.2009, 13:56) |
šípkový máme radi, tak vyskúšam aj tento  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.8.2009, 20:57) |
Irenka, skús...príprava je síce zdĺhavá, ale keď máte radi šípkový , tak by mal u vás chutiť aj tento  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (12.8.2009, 13:53) |
Tak toto musím skúsiť. Milujem šialené kombinácie a paradajok máme tohto roku naozaj požehnane . Určite dám vedieť ako chutil.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.8.2009, 20:55) |
Zuzka, budem sa tešiť keď zachutí moja kamoška si napr.dáva na paradajku zásadne práškový cukor, ale to som neskúšala, zato lekvár je podľa mňa výborný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (31.8.2009, 14:54) |
Tak cez víkend sa mi dostal pod ruky článok o paradajkách, ako chráni pred rakovinou pľúc a prsníkov...a to ma nakoplo. O 15 minút som bola v záhrade s košíkom a do poslednej paradajky som všetko pozbierala .....žiadna choroba podobného typu sa u nás nevyskytla, ale mám staršiu maminu a tak som sa rozhodla využiť našu rodinnú lekvárovú závislosť v prospech zdravia... ...Lucka, receptík je fantastiký ....príprava je v porovnaní s iným ovocím vskutku nenáročná a kým sa varil, stihla som dočítať aj zvyšok článku, požehliť, dopozerať telkáč...proste všetko. Občas som na neho mrkla, potom prepasírovala a dala do špajze vychladnúť. No a na druhý deň som pridala už gelfix a o 15 minút bol v pohároch a mištičke na ochutnávanie. ... ....skutočne ho odporúčam každému kto nevie čo s paradajkami ...a rád experimentuje. Je výborný, chuťovo zvláštny a nikto neuhádol z čoho je.... Ďakujem za super receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (31.8.2009, 20:28) |
Zuzka, ďakujem za perfektný komentár paradajky sú naozaj zdravé a varením sa uvoľňujú tie prospešné protirakovinové látky ale to už vieš.....mne tento lekvár tiež veľmi chutí a baví ma na ňom aj to, že nikto neuhádne z čoho pozostáva ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (3.9.2009, 15:22) |
Ďakujem ...ste zlatá...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Lucia H. (gupka) ID 9968 (4.9.2009, 12:24) |
Zuzi, môžme si kľudne tykať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (5.9.2009, 20:18) |
ďakujem Lucka ......  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |