Martina P. (Mata406) ID 48300 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 43 návštěvníkov)
Morčacie stehno na divoko + karamelizovaná cibuľa
[ recept č. 17687 zo dňa 6.9.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg morč.stehno, 2PL olivový olej,2 strúčiky cesnak, morská soľ, 2 ML korenie na divinu, 3 borievky/jalovec/, 1 ML rozmarín, koreňová zelenina/po 1 ks mrkva, petržlen, kaleráb/, ml.korenie, 2 dcl červené víno, 5 guličiek nové korenie, 1 PL maslo........... Karam.cibuľa: 3 ks cibuľa, 2 PL maslo, 1 ML-kopcová hnedý cukor
POSTUP PRÍPRAVY
- tento recept som odpozerala v telke - pripravoval ho Jamie Oliver niekde v divočine z nejakého králika ... s ceruzkou a papierom v ruke zapisovala všetko čo použil :))) .........tak som recept zúžitkovala na moje morčacie stehno a výsledok bol mňam ... a všetky koreniny sú bežne dostať aj u nás - nejde tam nič výnimočného - a nakoniec to bolo aj šikovno urobené
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
- pripravíme si bylinkovú zmes: -borievky rozdrvíme, premiešame s korením na divinu a rozmarínom |
![]() |
- stehno posolíme morskou soľou a posypeme bylinkovou zmesou a poprášime ml.č.korením |
![]() |
- stehno prudko opečieme na ol.oleji z oboch strán, nech sa nám uzatvoria póriky |
![]() |
- opečené vložíme do pekáčika podlejeme 1- 1 1/2 pohárom vody, pridáme nasekanú zeleninu na kúsky, 5 guličiek nového korenia a rozsekaný cesnak .... prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 175 stupňov ..... v polovičke pečenia ho raz obrátime a pečieme ďalej stále pod alobalom |
![]() |
- kým sa nám masko pečie pripravíme cibuľu : .... nakrájame si ju na pásiky a s 2 PL masla ju na úplne stíšenom plameni pražíme |
![]() |
- to praženie trvá aj 20 min ..... keď ju už máme podšmahnutú a začína karamelizovať, pridíme hnedý cukor a pražíme ďalej .... už častejšie premiešavame - nech nám to nezhorí |
![]() |
- cibuľa hotová |
![]() |
- keď ho už máme makučké , podlejeme ho červeným vínom a už bez alobalu vložíme naspať dopiecť na asi 20 min ... podlievame výpekom |
![]() |
- upečené ... vyberieme ho z pekáča na tanier a vykostíme - kosť vyšmaríme do koša, alebo dáme nejakému domácemu maznáčikovi ... u nás sa ušla manželovi :)))) - ktorého dotiahla voňa do kuchyne ... a masko nakrájame na plátky |
![]() |
- vo výpeku vylovíme 5 ks nového korenia , pridáme masielko na zjemnenie chuti, rozmiešame .... a šťavičku aj so všetkou zeleninkou vlejeme do vhodnej nádoby, kde ju rozmixujeme |
![]() |
- omáčka hotová ... tou budeme masko prelievať |
![]() |
- no a podávame ... mali sme k tomu zemiakovú kašu s maslom a kapustový šalát ............... no a všetkým veľmi chutilo, dokonca mi dcéry 1 x zjedli cibuľu .. ešte si ju aj vypýtali ... inak mi ju zo všetkého vyberajú |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (24.2.2013, 7:02) |
idem totú dobrotku dnes variť s knedľou ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | slávka m. (lolka1) ID 24852, mimibazar.sk/lolka1 (20.7.2012, 14:33) |
Maťa, super recept, včera som robila, všetci sme si pochutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michaela B. (Leela) ID 25897 (12.6.2011, 19:49) |
do-ko-na-léééééé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína P. (katarinnka) ID 69116 (13.11.2010, 8:01) |
tak toto urcite vyskusam! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.11.2010, 15:36) |
budem rada Katka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Katarína P. (katarinnka) ID 69116 (24.11.2010, 16:34) |
vyskusane . ked som chutnala kazdu cast zvlast tak sa mi to zdalo take slabe. ale ako nahle som to jedla spolu, tak ta chut bola uzasna. zopar veci by som na druhy krat urobila inak - ale to skor s ohladom na moje chyby. je to skvele, skvele, skvele a ked sa masko a cibulka preleju tou omackou tak to spolu dokonale ladi. a dokonca som si dopriala k tomu aj deco cerveneho vinka (cize na toto tehu mam odpite alkoholu). tu cibulu budem robievat aj k rostenke asi, bola skvela a mala som ju hotovu raz dva. len by ma zaujimalo ake lyzicky pouzivas lebo mne to nejak nevypalilo dobre s tymi zmesami korenia, mam pocit ze som to mala nevyvazene trosku. ale inak, skvely recept - konecne som sa odvazila robit nieco na divoko a uz sa toho nebudem bat.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.11.2010, 17:49) |
Ahoj Katka, no vieš - recept odpozeraný z TV - ťažko sa mi zosúlaďovali suroviny, keďže v Anglicku sú iné koreniny - takže som si to všetko prisposobovala ......... Takže, všetky koreniny treba prisposobiť podľa gramáže mäska a pod. Aj mrkva je každá inej veľkosti - jednoducho, pri niektorých receptoch sa nedá presne určiť koľko a akú veľkosť lyžičky mám /lebo tiež ich mám 3 veľkosti / i keď spravidla používam malú kávovú lyžičku - i tu v recepte. Ono nikdy nie je problém ochutiť - to sa dá ľahko - horšie je, keď sa už niečo presolí, to sa už ťažšie nad tým maturuje, ale dá sa i presolenie zachrániť /teraz neviem, či si to mala málo ochutené, alebo veľa / V konečnom dosledku, som veľmi rada, že receptík Ťa nesklamal - a chutilo, to poteší moooc. Niekedy sa skutočne netreba báť surovín - všetci sa učíme /veď i ja tiež / paaaaa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Katarína P. (katarinnka) ID 69116 (26.11.2010, 16:01) |
problem u mna bol s tym ze som mala drveny suseny rozmarin a toho ked som dala za lyzicku tak to fakt bolo privela, nabuduce dam radsej za stipku, lebo to tam prebijalo. no a druhy problem som mala s tym ze som pod masko podliala privela vody a omacky potom bolo strasne vela, tak som ciastocne redukovala a ciastocne zahustovala. zahustovaniu sa chcem vyhnut nabuduce, ked to nie je potrebne tak naco. a ja som to mala asi pomerne malo slane. my z toho mame este aj na zajtra, varila som v stredu a dnes to nejeme. kupim k tomu knedle a dorobim tu senzacnu cibulu a otestuju aj nasi. papa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.11.2010, 19:15) |
aach ahááá, no jasne - ako som spomínala Katka, bylinky sa dajú prisposobiť a samozrejme i to solenie už musí každý odhadnúť sám, lebo to sa presne určiť nedá , niekto má rád slanšie, niekto nie.... ale to je všetko praxou, časom uvidíš, koľko čoho treba podľa seba - aj vody, aj korenín, či soli papa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (14.5.2010, 0:40) |
Matka, prosim Ta, ako dlho sa asi spolu pecie toto masko, nemam moc skusenosti s pecenim morcacieho stehna. Dakujem za odpoved. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (14.5.2010, 10:54) |
Zuzanka - no ja Ti neviem /caa 1 10/2 - 2 hod/ keďže to záleží od veľkosti mäsa - ale to nie je problém - veď vyskúšaš vidličkou, či je už mäkké  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (14.5.2010, 13:59) |
No Matka, toto bol kulinarsky zazitok, uplne uzasne, vsetko spolu super ladilo. Urobila som k tomu knedlu z receptu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=24580 . Urcite som nerobila posledny krat, fakt ostatnym doporucujem vyskusat. A este fotka finalneho produktu http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=697038 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (16.5.2010, 13:37) |
Ďakujem Maťka za skvelú správičku - som veľmi rada  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
lubica s. (marnaty) ID 53484 (21.2.2010, 14:30) |
Dnes som toto jedlo varila na obed a fakt suprové to bolo. Nemala som síce korenie na divinu ani rozmarín, tak som dala len borievky a provensálske korenie. A potrebovala som ešte minuť šampiony, tak so ich nakrájala na štvrtinky a orestovala na panvici, kde sa opekalo maso. Potom som ich pridala do hotovej cibuľky- a výbornééé. Dakujem za super receptík Maťka.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (21.2.2010, 18:13) |
Ahoj Ľubka - som naozaj veľmi rada, že sa dielko vydarilo podľa predstáv - super si zaimprovizovala s koreninami, - výborne - s tým nie je čo pokaziť Teším sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária M. (likavka) ID 53375 (21.2.2010, 11:48) |
Tak som to dnes varila bolo to super. Omačka nema chybu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (21.2.2010, 12:18) |
Ďakujeem Marika - som rada  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Petra L. (Labka) ID 9832 (20.1.2010, 10:27) |
Maťka, dakujem za skvele jedlo!!!! Bolo to super, aj napriek tomu, ze cervene vino som nahradila nacatym portskym a kalerab cukinou - hadam mi to prepacis Dokonca 4-rocny syn jedol tu omacku, ktora - ako som si myslela - bola pre neho dost aromaticka...No, aj mamy sa mylia Odkaz pre ostatne maminy: ak chcete ohurit svokru, uvarte toto!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (20.1.2010, 18:04) |
Jeeej Peti to som radaaa - a samozrejme sa nehnevám, veď ten receptík je inšpirácia, takže kľudne podľa chuti - veľmi ma teší, že chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Blanka R. (blanka1007) ID 75456 (28.10.2009, 17:58) |
Je to neskutočne výborné, aj omáčka aj sladká cibúľka. Len odporúčam dať viac cibule aj 6 ks, lebo sa spraží a budete chcieť ešte papať a nebude. Je to fakt výborný recept, môžem len odporučiť. Môže sa to hodiť aj s knedlou, len treba asi viac omáčky. Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (28.10.2009, 19:09) |
Veru máš svatú pravdu Blanka - tej cibuľky treba oveľa viacej - lebo skutočne je výborná a veľmi sa spraží Ja som to vtedy robila 1x presne podľa toho čo uvádzal Olivier a doteraz neľutujem, že som to všetko zapisovala - a tiež si myslím, že by to mohlo byť fain aj s knedľou - tak som rada Blanka, že si mala odvahu vyskúšať tento receptík a keď chutilo - to poteší najviac  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (7.9.2009, 12:54) |
Tak toto vyzerá krásne Ešte nikdy som nevarila z morčieho stehna a ani netuším, čo je to za mäso Z morč. pŕs by sa nedalo spraviť takéto? (To ja len kvôli tomu, že prsia mi nepripomínajú živého tvora ) Tá skaramelizovaná cibuľka ...mňam. Len pomyslenie na ňu mi už produkuje slinky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lubica s. (marnaty) ID 53484 (21.2.2010, 14:33) |
Kristínka my kupujeme morčacie stehná horné už vykostené. Tiež v hypermarketoch vákuovo balené. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (7.9.2009, 15:14) |
Ďakujem Kristínka, mor.stehno je normálne dostať kúpiť ... ja ho kupujem v Kauflande - chladené a používam ho bežne na pečenie s knedľou a kapustičkou namiesto brav.maska.... tooto masko je totižto oveľa ľahšie na trávenie a nezaťaží tak naše ústrojenstvo .... a skor by som na takýto sposob navrhla zajaca, alebo brav.krkovičku,....... neviem, či by to s prsiami nebolo dosť suché to masko, ale veď vyskúšaj - fantázii sa medze nekladú, každý si to už može prisposobiť podľa svojej chuti ... toto masko bolo aj šťavnatučké a zároveň to nebolo vobec mastné ... tak som radšej zvolila tento sposob ... no a cibuľka mala u nás veľký úspech .. až som bola sama prekvapená .... malé na to najskor čumeli čo to je za obed ... ale napráskali sa toho, až sa zaprášilo ... tak som bola rada |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | gabriela z. (gabca2408) ID 36679 (6.9.2009, 19:58) |
toto určite budúci víkend urobím a tá cibuľka fantastické  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (6.9.2009, 22:28) |
Gabika, bolo to aj veľmi chutnučké a keď sa s tým natlačili aj tie moje baby, pre ktoré sú tieto chute ešte tabu .. tak som bola z toho ozaj nadšená  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marika S. (finka) ID 64179 (6.9.2009, 19:46) |
Vyzerá to super... Hlavne tá cibuľka, niečo podobné dávam na zemiakové guľky plnené údeným mäskom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (6.9.2009, 22:30) |
- no Marika, kvoli tej cibuľke som prelúskala asi celý net, kým som niečo také našla aj to bez akéhokoľvek postupu .. a masko s omáčkou ma chuťovo veľmi prekvapilo ... bolo vynikajúce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |