Slávka K. (slavenka) ID 760 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)
domáca griotka***
[ recept č. 1788 zo dňa 13.7.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
čerstvé višne ( 4litre), 1kg cukru, 1 liter rumu, lieh alebo vodku podla uváženia, 5 litrové sklo s uzáverom.... pevnú vôľu
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je dobrota mojej maminky. Postup budem dopĺňať postupne, ako budeme robiť jednotlive kroky... Ak máte zvyšné višne, urobte si a neoľutujete :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Umyjeme si višne a pripravíme cukor, rum a sklo. |
![]() |
Do čistého skla ukladáme po vrstvách cukor a višne....cukor a višne.... až skončíme cukrom. Uzatvoríme fľašu a necháme postáť na tmavom a chladnejšom mieste (komora, špajzík) do druhého dňa. |
![]() |
Na druhý deň zalejeme rumom....mal by byť až nad cukor a višne. |
![]() |
Uzatvoríme a vložíme do komory na 6-8 týždňov. Poznačte si do kalendára, aby ste nezabudli. V tomto čase višne s cukrom a rumom raz do týždňa premiešajte drevenou varechou. Potom bude nasledovať scedenie a riedenie alkoholom... keď precedíte, višne si nechajte ...je to ozajstná mňamka. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Marta K. (marta7) ID 34320 (upravené 4.2.2012, 20:27) |
ooch baby, vonku nejakých -15, "čerstvý" severák , snehová prehánka a vy že višne... ale by som si dala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ingrid M. (inda) ID 1015, mimibazar.sk/inda (7.11.2008, 9:45) |
Robila som z čerešní a bola vynikajúca  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (7.11.2008, 15:29) |
Ingrid, naozaj sa velmi tesim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (andulka2) ID 48309 (16.7.2008, 7:55) |
z višní, ktoré Vám zostanú po griotke môžete robiť aj višne v čokoláde. Na to si šetrite malé kelímky od smotanky do kávy alebo podložky z bombonier. Roztopte čokoládu nad parou, naspodok kelímku alebo do jednotlivých dielikov v podložke z bomboniery dajte trochu čokolády, nechajte stuhnúť, dať višne, opäť zaliať čokoládou. Nechať stuhnúť v chladničke. Vytlačiť zo spodu a dať do malých papierových košíčkov. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Viera F. (Fafav) ID 30923 (15.7.2008, 19:58) |
Síce túto griotku robím už niekoľko rokov nemám presne odmerané množstvo višní, ale dávam do 5 litrového pohára višne umyté a neodkôstkované /lepšie menšie/ striedavo s1 kg cukru. Zalejem potrebnou dávkou rumu - musia byť zakryté. Nechám v pohári uzavretom celofánom 3-4 týždne, v chladnej a tmavšej miestnosti pri občasnom pretrasení obsahu. Po tomto čase scedím, pridám znova rum podľa potreby a griotkovú esenciu. Overené a všetkým dookola vždy nesmierne chutí. Višne, ktoré po scedení ostanú,nechám odkvapkať, dám do uzatvárateľných pohárikov a vydržia nielen do Vianoc, ale prinejmenej do budúcich, verte. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (andulka2) ID 48309 (11.7.2008, 9:27) |
Domáca griotka iná verzia: 1 kg višní 1 kg cukor 1 liter bieleho destilátu 1 liter červené víno 3 cm celej škorice 2 plátky citrónu, zakryť tanierikom občas premiešaťa by sa cukor rozpustil lúhovať pokiaľ väčšina višní neklesne na dno. Ak dávate ovocie do rumu, vždy má rumovú príchuť a neprejaví sa chuť ovocia. Z tohoto dôvodu aj pri bowle sa dáva ovocie do vodky a nie do rumu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (11.7.2008, 10:32) |
hmmm...ale ta nasa ma chut visni.... a aj farbu... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Viera M. (Viva) ID 11911 (11.7.2008, 9:34) |
Anka, nerozumiem tomu, 3 cm celej škorice ? Vysvetli to mne, ako začiatočníčke .... Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Anna J. (andulka2) ID 48309 (14.7.2008, 10:03) |
škorica sa predáva mletá alebo celá. Celá škorica to je taká skrútená suchá kôra, ktorá sa melie na mletú škoricu. Takže z celej škorice odlomiť cca 3 cm kúsok |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ingrid K. (ingridka78) ID 17213 (10.7.2008, 23:16) |
ešte jeden dotaz ..kde to najlepšie uskladniť..akože nie že by sa tu trhal niekto to vypiť..skôr aby sa to nepokazilo-nekvasilo...komoru máme dost teplu...skôr do chladničky??alebo stačí to mať na tmavom mieste niekde v kredenci medzi bežnym alkohol ??  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (11.7.2008, 10:31) |
My to drzime v komore ...je taka normálna ...aj okno tam máme a je stale otvorene... ale nie moc studená. Ono to vobec nekvasi.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ingrid K. (ingridka78) ID 17213 (10.7.2008, 23:06) |
dakujem za receptík. .. už su višničky pekne naložené a už len čakať a potom budeme  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika R. (Monikabb) ID 20936, mimibazar.sk/monikabb (3.7.2008, 15:40) |
Slavka, ja som si to nejak poplietla, a navazila som 4kg visni , je to to iste ako 4L, asi nie, vsak??? tak som do pohara dala 2kg, lebo sa mi to zdalo nejak moc, zasypavala som to cukrom a veru rumu som musela dat az 1,5L, aby bolo zakryte...tak neviem, co z toho bude??? nemam doplnit este tych visni?? alebo to uz mam nechat tak???? , dakujem za radu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (3.7.2008, 21:55) |
Urob si to do dvoch flias...neolutuješ.... to, ze si dala viac rumu nevadi, das menej liehu...aby to nebolo velmi silne. Ono ked sa vyluhuje a rozpusti cukor, uviš, ked ochutnaš....mnam a tie visne, co Ti ostanu....tak to je mnamka....len sa mi z toho toci v hlave  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Monika R. (Monikabb) ID 20936, mimibazar.sk/monikabb (15.7.2008, 19:03) |
dakujem za rady, uz sa luhuju visnicky, robim to poprve, tak som zvedava, co z toho bude, ale zatial to vyzera dobre , tesim sa na visnicky, chcela by som si ich nechaj aj na vianoce do guliciek, len neviem, ako ich dovtedy uskladnim , v poharikoch, alebo v mraze??? ale ked tak nad tym rozmyslam, mozno ich vsetky vyjem hned po scedeni, to bude  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (andulka2) ID 48309 (1.7.2008, 14:49) |
Pridávam recept na griotku, ktorú robím roky rokúce 1kg višne, 1kg cukor,1 liter bieleho destilátu (vodka a pod.)1 liter červené víno, 3cm kúsok celej škorice, 10 klinčekov. Lúhovať cca 1 mesiac - keď višne klesnú na dno, občas premiešať. Pohár niečím zakryť , napr.:malým tanierikom. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Monika R. (Monikabb) ID 20936, mimibazar.sk/monikabb (1.7.2008, 19:58) |
skusime ja toto, vypada to dobre , potom uz len . vdaka za receprik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika R. (Monikabb) ID 20936, mimibazar.sk/monikabb (1.7.2008, 13:59) |
hallo chcem sa len spytat, ze kolko alkoholu po scedeni treba pridat?? mame vela visni a idem skusit tento receptik, len ten zaver akosi nechapem . a este, ten liter rumu bude stacit na zaliatie tych 4l visni?? netreba viac??  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (1.7.2008, 15:31) |
rum treba liať tak, aby boli cele visne zakryte.... a ten zaver: Po 6. tyzdnoch scedíte visne....šťavu, co Vam ostane, zriedite destilatom... je to uz len na Vas, aku silnu chcete...ja davam tak liter vodky....alebo 1/4l liehu...premiesat a nechat odstat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Monika R. (Monikabb) ID 20936, mimibazar.sk/monikabb (1.7.2008, 19:57) |
dakujeeeem, uz som pochopila, zajtra idem sklbat visne a robit, dufam, ze na tom nemam co pokazit ,  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (15.7.2007, 18:39) |
Slávuška dúfam,že si tam naliala dosť toho rumu nech to má nejakú silu nie nejaký panč  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (15.7.2007, 22:02) |
neboj moja...davam tam lieh...joooj ta pise ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika N. (nikazpd) ID 4473, mimibazar.sk/nikazpd (14.7.2007, 11:28) |
Jééééj, aj ja mám už naložené višne...denne na to pozerám a preklínam čas...ja už cééém chlastááááť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (14.7.2007, 18:45) |
no nemá to chybu...ale ja viac oblubujem tie visne co ostanu z rumu..... take scvrknute...ale bozské.... tusim sa take davajú do višní v čokoláde  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Veronika N. (nikazpd) ID 4473, mimibazar.sk/nikazpd (15.7.2007, 11:47) |
Júúúj Slávka, ani nespomínaj.....ja to dávam do piškótových guliek a potom musím strážiť chladničku, lebo by mi ich Tomino (9 rokov) všetky pojedol A sú super aj do bábovky, či pudingu a tvarohových krémov ... ale dosť, lebo oslintám klávesnicu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Ivana J. (Ambra) ID 12842 (14.7.2007, 12:54) |
aj ja chcem a toto skús urobiť aj s čučoriedkami  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (14.7.2007, 18:46) |
s iným ovocim som este neskusala.... musim to navrhnut ... rodinnej kucharke  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |