
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
DOMÁCA MEDICÍNA |
Lucia H. (Luc2) ID 5741 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov) Kyslá kapusta pre Martinku (Mata74) , recept podľa babičky:o)[ recept č. 1837 zo dňa 22.7.2007 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY Na cca 80 kg kapusty s hlúbikmi a so všetkým čím ju kúpite alebo dopestujete , potrebujeme: Na koreniacu zmes: cca 1,5 kg soli, 4-5 balíčkov celej rasce, 3 balíčky čierneho celého korenia, 1 nakladač: Deko alebo Zelko***1balík bobkového listu , cca 5 kto, má rád aj viac jabĺčok, 2-3 menšie strapce bieleho hrozna, chrenový list-vraj, aby kapusta nezmäkla a niekto dáva aj za hrsť kukurice- surovej samozrejme. POSTUP PRÍPRAVY Koreniacu zmes si pripravíme v miske zmiešaním všetkých horeuvedených surovín na koreniacu zmes. Kapustu očistíme, vyrežeme hlúby a nastrúhame na slížiky:o). Kapustu môžeme troška nasoliť, (ale nie koreniacou zmesou-tú si necháme do súdka), aby pustila šťavu a dobre ju udláviť v nejakom veľkom lavóri ako hovorí moja babka. Na dno očisteného súdka v tomto prípade 40 litrového, dáme zopár jabĺčok, strapček hrozna, chrenový list a kto chce aj kukurice.Na to navrstvíme aj za kýbeľ udlávenej kapusty (ak pustí vrstva kapusty ešte šťavu, odoberte ju hrnčekom), na kapustu zopár bobkových listov a koreniacu zmes, ktorú si od oka musíme rozdeliť, aby nám vystačila na celý súdok. Na to opäť pokračuje vrstva jabĺčok a pokračujeme, až kým všetko neminieme. Opakujem, že šťavu , ktorú pustí kapusta natlačená v sude, treba odobrať hrnčekom. ŠŤAVU NEODOBERÁME LEN PRI POSLEDNEJ VRSTVE, TAM MUSÍ BYŤ!!! Keď minieme celú kapustu, sud prikryjeme vrchnákom a dobre zaťažíme, napríklad tak, že do 3,5 L zaváraninového pohára nalejeme vody a ten položíme na vrchnák. Robí sa to preto, že kapusta môže pri kvasení vrchnák jednoducho vyduť. Ak sa rozhodnete robiť kyslú kapustu podľa tohto receptu, určite ju robte z neskorej kapusty, teda tej, ktorá sa zbiera koncom septembra , začiatkom októbra. Skoršia by vraj zmäkla. Toľko odomňa a dodlávenia priatelia:o)) Dúfam, že Vám bude chutiť minimálne tak, ako nám. A ešte som zabudla , na dôležitú vec, kapusta je vhodná na konzumáciu za približne 1 a pol až dva mesiace. Keď bude kapusta hotová a budete z nej odoberať aj šťavu na varenie , treba ju vždy doplniť hrnčekom vody. |
Martina P. (Mata74) ID 9033 (23.7.2007, 3:08) |
Jeej Lucka dakujem za recept, len neviem kde zozeniem Deko ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (23.7.2007, 7:29) |
Maťka,nemáš za čo ďakovať, rado sa stalo. S tym Dekom Ti asi neporadim ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Martina P. (Mata74) ID 9033 (23.7.2007, 16:44) | |
Lucka diky za radu, skusim popozerat ci na nieco podobne nenatrafim a ked nie mozno to skusim urobit bez nakladaca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |