končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
DOMÁCA MEDICÍNA |
Lucia H. (Luc2) ID 5741 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov) Kyslá kapusta pre Martinku (Mata74) , recept podľa babičky:o)[ recept č. 1837 zo dňa 22.7.2007 ] POTREBNÉ PRÍSADY Na cca 80 kg kapusty s hlúbikmi a so všetkým čím ju kúpite alebo dopestujete , potrebujeme: Na koreniacu zmes: cca 1,5 kg soli, 4-5 balíčkov celej rasce, 3 balíčky čierneho celého korenia, 1 nakladač: Deko alebo Zelko***1balík bobkového listu , cca 5 kto, má rád aj viac jabĺčok, 2-3 menšie strapce bieleho hrozna, chrenový list-vraj, aby kapusta nezmäkla a niekto dáva aj za hrsť kukurice- surovej samozrejme. POSTUP PRÍPRAVY Koreniacu zmes si pripravíme v miske zmiešaním všetkých horeuvedených surovín na koreniacu zmes. Kapustu očistíme, vyrežeme hlúby a nastrúhame na slížiky:o). Kapustu môžeme troška nasoliť, (ale nie koreniacou zmesou-tú si necháme do súdka), aby pustila šťavu a dobre ju udláviť v nejakom veľkom lavóri ako hovorí moja babka. Na dno očisteného súdka v tomto prípade 40 litrového, dáme zopár jabĺčok, strapček hrozna, chrenový list a kto chce aj kukurice.Na to navrstvíme aj za kýbeľ udlávenej kapusty (ak pustí vrstva kapusty ešte šťavu, odoberte ju hrnčekom), na kapustu zopár bobkových listov a koreniacu zmes, ktorú si od oka musíme rozdeliť, aby nám vystačila na celý súdok. Na to opäť pokračuje vrstva jabĺčok a pokračujeme, až kým všetko neminieme. Opakujem, že šťavu , ktorú pustí kapusta natlačená v sude, treba odobrať hrnčekom. ŠŤAVU NEODOBERÁME LEN PRI POSLEDNEJ VRSTVE, TAM MUSÍ BYŤ!!! Keď minieme celú kapustu, sud prikryjeme vrchnákom a dobre zaťažíme, napríklad tak, že do 3,5 L zaváraninového pohára nalejeme vody a ten položíme na vrchnák. Robí sa to preto, že kapusta môže pri kvasení vrchnák jednoducho vyduť. Ak sa rozhodnete robiť kyslú kapustu podľa tohto receptu, určite ju robte z neskorej kapusty, teda tej, ktorá sa zbiera koncom septembra , začiatkom októbra. Skoršia by vraj zmäkla. Toľko odomňa a dodlávenia priatelia:o)) Dúfam, že Vám bude chutiť minimálne tak, ako nám. A ešte som zabudla , na dôležitú vec, kapusta je vhodná na konzumáciu za približne 1 a pol až dva mesiace. Keď bude kapusta hotová a budete z nej odoberať aj šťavu na varenie , treba ju vždy doplniť hrnčekom vody. |
Martina P. (Mata74) ID 9033 (23.7.2007, 3:08) |
Jeej Lucka dakujem za recept, len neviem kde zozeniem Deko tu asi nikde.... dalo by sa to spravit aj bez toho nakladaca, alebo to potom nebude ono? Este raz ti dakujem za recept |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (23.7.2007, 7:29) | ||
Maťka,nemáš za čo ďakovať, rado sa stalo. S tym Dekom Ti asi neporadim hoci viem, že napr. aj moja svokra dáva len kapustu, soľ a rascu a korenie. A aj mnohí iní ľudia. Myslím, že sa nestane nič, ak ho nedáš, ale ak by si predsa len niečo podobné ,z čoho sa robia sladkokyslé nálevy našla, tak to dodá lepšiu chuť. Možno, že keď popozeráš, nejakú podobnú náhradu nájdeš. Papa Lucia a prajeme pekný zvyšok leta. | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina P. (Mata74) ID 9033 (23.7.2007, 16:44) | ||
Lucka diky za radu, skusim popozerat ci na nieco podobne nenatrafim a ked nie mozno to skusim urobit bez nakladaca | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |