Silvia M. (sikovnica) ID 5882 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Pečená mrkva podľa Edgara Cayceho
[ recept č. 18849 zo dňa 12.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1/2 kg mrkvy, 2 cibule, 2 PL masla, vegeta, olej na vymazanie pekáča, syr na strúhanie - nemusí byť
POSTUP PRÍPRAVY
Teraz som dočítala knihu "Léčení stravou", kde sú zhrnuté najzaujímavejšie spisy vizionára Edgara Cayce-ho. Podľa neho, 80% našej stravy má byť zásaditej a 20% kyslej povahy. No a keď sa zamyslím nad naším spôsobom stravovania, vlastne drvivá väčšina stravy je kyslá. Prekyslenosť stravy je príčinou mnohých nerovnováh v organizme a následne chorôb - celá tá kniha je vlastne o tom. Napríklad, vraj nachladenie neexistuje vo vyváženom (rozumej 80:20) prostredí. Nasledovné potraviny sú podľa knihy kyslé: mäso a všetky výrobky z neho, slivky, brusnice, strukoviny, obilniny a výrobky z nich, škrobové potraviny (zemiaky, biela ryža), orechy, vnútornosti, vaječné bielky Zásadotvorné: mlieko a výrobky z neho (aj jogurt, smotana, kefír, syry), všetky druhy ovocia okrem sliviek a brusníc a rebarbory, a všetky druhy zeleniny okrem strukovín. Čiže, aby sme papali správne vyváženú stravu podľa kyslosti / zásaditosti, aspon 50% nášho jedálnička by mala tvoriť zelenina / ovocie. Dievčence, týmto tu nechcem otvárať žiadnu polemiku, len prinášam iný pohľad na veci. Tento recept pochádza z tej knihy (je to vlastne Cayceho kuchárska kniha). Ja som ho zaradila do jedálnička ako čiste zásadotvornú večeru a ani môj muž sa moc nesťažoval po takomto objasnení :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Mrkvu pokrájame na kúsky, cibuľu nadrobno... |
![]() |
... dáme do vymazaného pekáča, posypeme vegetou, podlejeme 1 dl vody a navrch poukladáme kúsočky masla... |
![]() |
... a pečieme prikryté alobalom cca 1 hod pri teplote 180 stupňov, nakoniec môžme odokryť a zapiecť. Ja som to podávala so syrom, aby muž toľko nereptal, že večeria ako zajac. Takto pečená mrkva je vraj zdravšia ako varená, pretože sa všetky vitamíny nevyplavia do vody (ale ktovie, koľko sa ich po takom pečení udrží v tej mrkve). |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Silvia H. (Silvivka) ID 129593 (20.1.2010, 16:01) |
...no to si dááááááááme a v lete budeme mať figúru ako modelky ))) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (18.10.2009, 21:08) |
...je to neskutocne "zrave" (pardon za vyraz ) no u nas to dokonca jedli aj cisti masozravci  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (13.10.2009, 13:21) |
Mrkvu milujem. Akokoľvek upravenú, aj surovú. Ďakujem za tip na večeru aj za zaujímavé čítanie.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (13.10.2009, 12:00) |
Mnam takuto mrkvicku ja mozem, robim ju takto uz dlho, iba bez masla a to som ani knihu necitala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva N. (leskot) ID 98318 (12.10.2009, 23:12) |
No zbohom, toľké roky sa napchávam strukovinami, celozrnnými obilovinami, orechmi, lebo sú vraj zdravé aj o slivkách nedávno písali, aké sú super zdravé a tu ho máš !!! treba zmeniť stravu .... ale veď dobre vedieť, aj zeleninu a ovocie mám rada, aj konzumujem v hojnom množstve A pán doktor Bukovský zas o mlieku ani pekne nepovie ... Je to Kocúrkovo!!! Ja sa snažím držať hesla - "Všetko s mierou !" ............ Vďaka Silvi, že si nám tu dala nové informácie a mrkvičku mám hrozne rada - určite tento recept vyskúšam .....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (13.10.2009, 11:41) |
Nie nie, evka, slivky, obilniny, strukoviny aj oriesky su super zdrave - to ten Cayce nepopiera, akurat ze tvoria kysle prostredie v organizme, cize by sa mali vyvazit dostatocnym mnozstvom inej, zasadotvornej potravy Ved presne to, ze kazdy tvrdi nieco ine - ja som tiez pocula, ze kravske mlieko je dobre akurat pre telata, pretoze dospely clovek nevie stravit kazein... nuz vyberme si  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (12.10.2009, 20:09) |
ale receptik je zaujimavy a pecena zelenina je mnam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (12.10.2009, 20:08) |
ja by so povedala,ze dost vitaminov sa tam udrzi.Nakolko pre organizmus je varena mrkva lepsia.telo si z nej vezme viac provitaminu A ako zo surovej. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (12.10.2009, 20:12) |
Ja súhlasím, Lubka - len píšem info z tej knihy. Našla som tam aj iné - pre mňa dosť prekvapujúce veci, napr. vraj jablko je zdravšie varené alebo pečené - nie surové a podobne... tak nech si každý z toho vezme, čo chce. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |