Iveta S. (yvett) ID 11052 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 27 návštěvníkov)
Zázvorníky, ktoré veľmi rýchlo zmäknú
[ recept č. 19044 zo dňa 18.10.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
35 dkg hladkej múky, 25 dkg práškového cukru, 3/4 balíčka zázvoru (ja som dala o troška menej, nakoľko s týmto množstvom sa mi zdali veľmi korenisté), 5 dkg masla, 2 vajcia, 1 lyžička salajky
(amónium, jelenia soľ).
Papier na pečenie.
POSTUP PRÍPRAVY
Zo všetkých surovín dôkladne vypracujeme cesto. Chvíľku to síce trvá, ale ide to. Ak by nebolo cesto kompaktné, tak sa môže pridať troška masla, cca 2 dkg - nie viac. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2- 3 mm a vykrojíme formičkami zázvorníky. Dáme na plechy vystlané papierom na pečenie a necháme sušiť do rána na plechoch. Moja mamka vraví, že čím viacej sú usušené, tým budú lepšie. Ja som ich vykrajovala večer a piekla na druhý deň po obede. Piekla som cca 10 min. pri teplote 200 C - každá rúra však pečie inak, preto treba sledovať. Keď zružovejú na povrchu, tak sú upečené.
Tento recept mám z českého MMB od Pavlína S. (pauline) ID 5251. A táto pani písala, že na tomto recepte je najlepšie to, že sa zázvorníky nemusia piecť dlho dopredu, aby zmäkli, že sú mäkké hneď ako vychladnú. Keďže som ich piekla už tri krát, môžem jej slová len potvrdiť a poďakovať jej za skvelý receptík.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Tak tu sa už pekne sušia |
![]() |
A ešte jeden pohľad na sušenie zázvorníkov |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | astéria B. (riuska9) ID 41232, mimibazar.sk/riuska9 (9.12.2019, 8:32) |
dobrý deň. chcem sa spýtať, tie zázvorníky po upečení nemaju byť vo vnutri duté? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | monika b. (momca) ID 168377 (29.11.2013, 17:58) |
prave som ich dopiekla len neviem co som urobila zle roztielkli a su chrumkave  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.12.2013, 18:29) |
Monika to ma mrzí, nechala ste ich dobre vysušiť?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | gabika p. (gabikapl) ID 27682, mimibazar.sk/gabikapl (6.12.2012, 12:25) |
Vinikajúce. Jedlé hneď od začiatku. Super. Len mne vyšlo piecť ich na 200 iba 7 minút a boli akutár.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.12.2012, 20:32) |
Gabika mám radosť, že chutia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (andula098) ID 73898 (7.12.2011, 21:01) |
niekedy vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.12.2012, 20:32) |
dúfam, že budete spokojná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Erika L. (NKA) ID 108477 (31.3.2010, 20:53) |
Ivetka vyskúšam tento recept,keď som robila iný,deti ich volali BETOŇÁKY,aj po 3týždňoch státia .Mne chutia také mäkkšie,okúsime čoé si napečiem .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.4.2010, 20:14) |
Tak som zvedavá, či ti tieto budú chutiť, práve si na nich pochutnávame  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Silvia H. (Miculka) ID 42111, mimibazar.sk/miculka (14.11.2010, 10:08) |
Ahoj Ivetka, včera som vyskúšala Váš recept na zázvorníky. Sú vynikajúce hneď sme zjedli jeden plech Krásne narástli a vypadajú ako poliate polevou. Posledné 2 roky na Vianoce som piekla iný recept, pri ktorom sa mi veľmi nafúkli a časom popraskali a olupovali sa. Už budem piecť len podľa Vás  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.11.2010, 17:47) |
Silvinka to ma veľmi teší, aj ja som s týmto receptom spokojná  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (20.3.2010, 11:22) |
jej, ivetka, ty si ale cukráročka... tieto zázvorníky hocikto nedokáže len tak. ja ich mávam od mamky, keď prídem do holíča, vždy má pre mňa odložené. a ja ich mám rada tvrdé. to je moja obľúbená pochúťka, ktorú ale radšej neskúšam robiť. no ale ty ich máš fakt také správne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.3.2010, 19:35) |
Zdravím další dzívča ze záhorá , ak pôjdeš na budúci týždeň okolo, tak sa zastav, chystám sa ich robiť a mám už aj požičanú tú správnu zázvorníkovú formičku |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina B. (Tinusha) ID 7952, mimibazar.sk/tinusha (17.12.2009, 11:04) |
Robila som ich presne podla receptu, roztiekli sa mi a smrdia ako trvala Mam take tusenie, ze to bude tou Salajkou. Zrejme nie je lyzicka ako lyzicka a tiez je rozdiel ci je zarovnana alebo vrchovata. Ja som dala zrejme vela. Takze maminky, opatrne s nou. Tolko moja rada  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (17.12.2009, 20:50) |
juuuuuuj Martinka, tak to ma mrzí, mne sa to ešte nestalo, používam klasickú kávovú lyžičku - zarovnanú, a smrdia len pri pečení - to všetky koláčiky so salajkou, ale po vychladnutí už nie sú cítiť - mala ste ich dobre vysušené - lebo ešte to by mohol byť kameň úrazu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina B. (Tinusha) ID 7952, mimibazar.sk/tinusha (upravené 17.12.2009, 23:46) |
Podla mna vysusene boli, lebo som ich robila poobede a piekla som ich na druhy den doobeda. Asi to fakt bude tou Salajkou, ja som dala riadne kopcovitu lyzicku, takze v trube leteli do vysky a potom capli naspat. Ale nie je to az taka tragedia, chutovo nie su zle a chutia dokonca aj mojmu sestrocnemu Ja som so Salajkou robila prvy krat v zivote a ten smrad ma teda poriadne sokol. Tym nemyslim vonu zazvoru, tu milujem http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21402 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (16.12.2009, 22:24) |
Ivetka, tak prvýkrát v živote robím zázvorníky oslovil ma Tvoj recept, tak čakám, ako sa vydaria  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (17.12.2009, 20:01) |
Tak, Ivetka, už sú upečené a sčasti aj zjedené a jasné, že sú chuťovo trošku iné, veď sú to zázvorníky http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=635715 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (17.12.2009, 20:52) |
Monika máš ich veľmi vydarené - si šikulka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
E F. (efffa) ID 128327 (14.12.2009, 1:19) |
To vám tie zázvorníky zostali celý čas mäkké alebo ako? Robila som presne podľa tohoto receptu a mäkké boli, len kým boli teplé. Keď vychladli - strvrdli. Rovnako, ako podľa všetkých receptov, čo som doteraz robila. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.12.2009, 8:59) |
nehovorím, že sú stále ako páperko, ale tvrdé som ich ešte nemala , práve minulý štvrtok som ich niesla do práce na večierok a neostal ani jeden |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (9.12.2009, 7:43) |
, teraz už je nachystaná nová dávka - už sa sušia na plechu a dnes po obede idem piecť |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (6.12.2009, 21:53) |
PROSIM VAS A AKO DLHO PRED VIANOCAMI BY SA MALI PIECT ZAZVORNIKY....?????? CHCEM SKUSIT SPRAVIT A MY SME ICH NIKDY NEPIEKLI TAK NEVIEM.... DAKUJEM VOPRED ZA ODPOVED...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (13.12.2009, 21:37) |
Veronika až teraz som si všimla váš dotaz - tieto zázvorníky sú hneď mäkké, nemusia sa dlho vopred piecť, stačia také tri dni. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (4.11.2009, 8:21) |
Baby, prepacte blbu otazku - a co je to ta salajka / jelenia sol / amonium? Ako to vyzera a kde to dostat - myslim v ktorom oddeleni - napr. pri peceni? Ja totizto nepeciem takmer vobec, nie som moc na sladke. Ale tento rok uz musim vyhoviet prianiu muzskej prevahy v nasej 3 clennej rodine a posnazit sa na vianoce, tak nech to co najmenej boli a toto vyzera velmi jednoducho a fajn, navyse mi muz pre motivaciu kupil XY novych vykrajovaciek v IKEA (si predstavte to jeho zufalstvo, ked to spravil!!!)... tak sa aj dieta pobavi... Jaj, zas som sa rozkecala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (5.11.2009, 14:59) |
Silvinka - salajka je vlastne cukrárenské droždie, normálne je dostať v potravinách, ja ju napríklad kupujem u nás v Coop Jednota. Je to malý priesvitný sáčik. Podľa mňa, keď sa spýtaš, tak ti predavačky poradia. Býva to uložené pri vanilkových cukroch, kypriacich práškoch a veciach podobných. Potom daj vedieť ako sa podarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (4.11.2009, 8:53) |
Silvi, tu je obrázok http://www.lianasro.sk/vyrobky/salajka.html a ja to kupujem napr. v Jednote, majú to pri prášku do pečiva, sóde bikarbone, atd... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Silvia M. (sikovnica) ID 5882 (4.11.2009, 9:13) |
Ahaaa, super, dakujem za ten obrazok - takto to iste najdem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Naďa D. (nadula2) ID 88352 (4.11.2009, 7:57) |
Zázvorníky milujem a už teraz mi tečú slinky .Tento recept si určite odložím a na Vianoce upečiem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (4.11.2009, 8:11) |
tak dúfam, že budú chutiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Maria H. (zizi173) ID 114442 (23.10.2009, 15:09) |
Ivetka tie zazvornicky vyzeraju suprovo aj receptik je vyyybborrnyy. Mam dotaz netreba tie zazvornicky potom obratit na druhy den po suseni??? Dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (23.10.2009, 17:59) |
Marienka, ja som jeden plech obrátila a druhý nie, ale žiade nejaký viditeľný rozdiel som medzi nimi nevidela  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena K. (helka333) ID 78665 (20.10.2009, 20:01) |
Ivetka, no teda, naozaj musím tieto zázvorníky pochváliť. Sú vynikajúce, mala som ich na 3 plechy a hneď po vybratí z rúry sme jeden plech doslova zožrali /myslím mňa a manžela/. Už som rozhodnutá, ktoré zázvorníky budú tento rok na našom vianočnom stole. Ďakujem za super recept ! Ak by si mala čas a chuť, môžeš mi niečo vianočné poslať. Ďakujem! helena.klimentova@gmail.com |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.10.2009, 20:06) |
Helenka teší ma, že chutia - vďaka však patrí pani z českého MMB, ktorá sa s nami o receptík podelila. Receptíky pošlem zajtra.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (20.10.2009, 10:39) |
už som ich dala do obľúbených, skúsim či bude rozdiel. robila som tie Ľubkine a ešte pár kúskov máme a sú stále mňam. tento víkend vyskúšam tieto a napíšem. ďakujem za recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.10.2009, 10:54) |
Aj ja chcem tie Ľubkine vyskúšať, dobrých receptov nikdy nie je dosť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena K. (helka333) ID 78665 (20.10.2009, 10:20) |
Môj manžel miluje zázvorníky, každé Vianoce ich musí mať z viac dávok a prvé sa minú. Včera večer som ich urobila podľa tohto receptu a dnes poobede ich budem piecť. Som zvedavá aké budú. Potom sa ozvem. Začínam po troške skúšať a vyberať na vianočné pečenie.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.10.2009, 10:51) |
Vidím, že nie som sama, ktorá sa už zaoberá myšlienkou čo tento rok upiecť na Vianoce, dúfam, že sa vydaria a budú chutiť - isto daj vedieť ako to dopadlo - mám podkladaných kopu "vianočných" receptíkov, ak máš záujem, napíš a ja sa rada podelím o nejaké z mojej zbierky iveta.svatikova@gmail.com |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivana S. (Ikala) ID 7413 (19.10.2009, 12:40) |
Pred pecenim ich netreba obratit? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (19.10.2009, 19:22) |
Ivanka, moja mamka ich vždy obracala, v tomto recepte o tom nebola reč, tak som jeden plech obrátila a druhý nie - ale nevidela som nejaký rozdiel. Mala som ich pred pečením dobre vysušené. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (19.10.2009, 11:34) |
ja mam takyto recept na zazvorniky . http://www.mimibazar.sk/recepty.php?strana=8&user=19881 Od upecenia su dlho,dlho makke.U nas stali asi 2 mesiace v komore a stale boli makke kym sa nezjedli. Ono asi vsetky zazvorniky so salajkou vydrazia a nestvrdnu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (19.10.2009, 19:21) |
noo nie som si taká istá, pretože moja mamka ich pečie čo pamätám a a vždy hľadala ten naj - naj - naj recept, aby boli hneď mäkké a nemusela ich dať odležať , inak tie tvoje vyzerajú senzačne, veľmi sa ti vydarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (20.10.2009, 10:12) |
dakujem,sama som bola prekvapena..............boli to take pampusiky ,ale ozaj makke od zaciatku do konca.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |