Miroslava H. (mirečka) ID 110954 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov)
Sarma, alebo plnená kapusta
[ recept č. 21062 zo dňa 9.12.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1,5- 2 l rajčinovej šťavy (džús, domáci pretlak), 1stredne veľká kapusta, 1 kg kyslej kapusty, 300 g guľatej ryže, 600 g mletého mäsa, 1 väčšia cibuľa, olej, čierne korenie, soľ,1 vajce, kyslá smotana
POSTUP PRÍPRAVY
Najskôr si urobíme hmotu ako do plnenej papriky: Upražte cibuľu, pridajte mleté mäso, smažte do siva, osoľte a okorente, ešte smažte a pochvíli odstavte a dajte vychladnúť. V druhom hrnci osmažte cibuľu pridajte opláchnutú a odkvapkanú ryžu, osmažte a zalejte vodou asi 1,5 cm nad ryžou. Na najnižšom ohni varte ryžu. Má byť lepkavá. Uvarenú ryžu zmiešajte s osmaženým mäsom, dajte vychladnúť. Pridajte vajce, premiešajte a urobte stredne veľké guľky, alebo šulce.
Oddelte si kapustové listy, tie krátko ovarte vo vriacej vode, aby zmäkli. Do listov zabalte guľky. Na dno plechu alebo Jenskej misy dajte polovicu kyslej kapusty. Na ňu poukladajte tesne vedľa seba guľky v kapustných listoch, prikryte ich druhou polovicou kyslej kapusty a zalejte zvrchu paradajkovou šťavou. Pečte v trúbe až kým sa to dobre neprepečie a rajčinová šťava nevsiakne do guliek, t. j asi 30 - 40 minút. Podľa potreby.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Ľahší a rýchlejší variant receptu je urobený z vrstiev. Na dne je kyslá kapusta, na nej plnka, na plnke kyslá kapusta a povrch je zaliaty rajčinovou šťavou a kyslou smotanou. Podávame s chlebom. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (25.2.2010, 21:06) |
Co už,vždy je to kyslá kapusta,mäso,ryža-v každom dome sa ináč varí a ináč chutí,s pretlakom alebo bez,vždy je to chutné jedlo,ktoré varili aj naše babky.U mojej vyšencovej to boli HOLUBKY.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (14.8.2010, 11:12) |
aj my sme tak hutoreli,že Holubky to ci je finom,ale musim priznac,že z kyslej su ľepše  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (25.2.2010, 20:51) |
ahoj, co ja viem Sarma je plnena kapusta je to aj bulharske,turske juhoslovanske jedlo. Sarma sa robi z kyslej kapusty. Hlavky kapusty sa cele nakladaju ona paradne skysne a do tych listov sa zamota sarma,tak robim ja. A tiez sa robi z hroznovyhc velkych listov, blitvy ale mne najviac chuti ztej kyslej kapusty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Katarína M. (catherine23) ID 27491, mimibazar.sk/catherine23 (7.8.2010, 19:43) |
presne Mariannka, to je sarma ako ju aj ja poznám a ako ju varila moja babka, ktorá pochádzala z rumunska. tiež nakladala kapustné listy a nechvála prekysnúť a potom plnila a varila s kyslou kapustou. škoda, že mi ju už neuvarí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (14.8.2010, 11:10) |
ak chces napisem ti recept ako si nalozis kapustu a uvidis,skusis a budes majsterka sarmy ako tvoja babi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Katarína M. (catherine23) ID 27491, mimibazar.sk/catherine23 (14.8.2010, 16:36) |
jasnéééé, super, a môžem porosiť do odkazov....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (14.8.2010, 16:58) |
ok napisem ti to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (10.12.2009, 9:20) |
ja toto robím ako plnený kapustný list. ale jedno aký názov, je to fakt výborné jedlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna J. (andulka2) ID 48309 (10.12.2009, 8:49) |
Je to kombinácia dvoch receptov, koložvárskej kapusty a bulharskej sármy. Predovšetkým originálna koložvárska kapusta sa nerobí z mletého mäsa. 1. Podusí sa na cibuli kyslá kapusta, asi 2 kg na 1kg mäsa, 2. podusí sa do mäkka na cibuľovom základe s červenou paprikou na kocky pokrájané bravčové mäso (veľa šťavy), v šťave sa s mäsom uvarí klobása,vyberie sa skôr a pokrája sa, 3. na cibuli sa urobí ryža, asi 3 dcl (najlepšie guľatozrnná, , aby sa nerozsypávala. Potom sa skladá kapusta do vyššieho pekáča. Na vymastený spodok pekáča sa dá polovica udusenej kapusty, na to sa pokladie mäso, potom sa dá všetka ryža, na ryžu sa poukladá klobása, zaleje sa šťavou(keď sa potlačí vyrechou, musí byť šťava vidieť na vrch sa dá zvyšok kyslej kapusty. Na kapustu sa rozotrie kyslá smotana (asi 1 kelímok), inak by Vám vrch kapusty zhorel. Zapeká sa cca 1/2 hodinu . Po vybratí z trúby sa nechá stáť aspoň 20 minút, aby sa všetky chute prepojili. Servíruje sa s kyslou smotanou, ktorá sa dáva na porciuna tanieri. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Miroslava H. (mirečka) ID 110954 (10.12.2009, 10:20) |
Ahoj Janka Toto je recept mojej svokry a naozaj som pomýlila názov. Písala som narýchlo. Teraz ma napadlo, že to je podľa nej Sarma. Ďakujem za recept na pravú koložvársku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea J. (mandusa) ID 24820 (9.12.2009, 21:33) |
Zaujímavý recept, určite vyskúšam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana P. (Zuzana18) ID 612, mimibazar.sk/zuzana18 (9.12.2009, 21:21) |
Minulý týždeň som robila koložvár, ale teda mám na to iný recept aj keď to vlastne robím od oka. No postup je však úplne iný  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Miroslava H. (mirečka) ID 110954 (10.12.2009, 10:22) |
Ahoj Zuzka Nič si z toho nerob, ja som sa pomýlila v názve. Je to Sarma-plnená kapusta.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica H. (obezitka) ID 62929 (9.12.2009, 20:56) |
Mirka 30g ryže je len 3 Dg,nie je to nejako málo????  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Miroslava H. (mirečka) ID 110954 (10.12.2009, 10:09) |
Ahoj Zlatica Máš pravdu, je to 300 g. Rýchlo to opravím Ďakujem za dotaz. Mirka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Aneta K. (MATONNKA) ID 32632 (9.12.2009, 20:25) |
tento recept urcite nieje kolozvarska kapusta Toto je plnena kapusta ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (25.2.2010, 21:00) |
ked sme takto o slovičkách,tak ani plnená kapusta,ale plnený kapustný list  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |