kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 20 návštěvníkov)
*♥*Plnené perníčky (orechová plnka)*♥*
[ recept č. 21105 zo dňa 10.12.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
cesto: *200 g medu, 500 g hladkej múky, 160 g práškového cukru, 90 g masla, 2 vajcia, 1 čL sódy bikarbóny, 2 čL perníkového korenia (klinček, anýz, škorica, muškátový oriešok)*
*plnka: 150 g mletých orechov, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 čL maizeny, postrúhaná citrónová a pomarančová kôra, olúpané mandle na ozdobu, 1 vajce na potieranie perníkov, papier na pečenie*
POSTUP PRÍPRAVY
Tieto perníčky sú konzumovateľné hneď od upečenia... až do.... neviem, lebo ich zošrotujú pomaly behom týždňa, dvoch?
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Na sporáku zohrejeme med, vsypeme doň cukor s korením a dobre premiešame. Necháme vychladnúť. Na doske spracujeme múku, vlažnú medovú zmes, vajcia, sódu a maslo. Spracujeme cesto a odložíme ho do druhého dňa.
Na druhý deň cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Povykrajujeme kolieska, na polovicu z nich dáme lyžičku plnky, |
![]() |
priklopíme druhým kolieskom a po obvode pritlačíme. |
![]() |
Naplnené perníčky uložíme na papier na plechu a potrieme ich rozmiešaným vajíčkom. Ozdobíme mandľou |
![]() |
a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Každá rúra pečie inak, tak čas pečenia si ustrážte ... Ja som sem dávala pôvodný údaj cca 20 - 25 min., ale radšej si prvý plech postrážte, ak by to vaša rúra zvládla skôr, aby ste si ich nespálili. Môžete aj sem dať mi vedieť... :-) |
![]() |
Plnka : vajcia s cukrom vyšľaháme, vmiešame orechy, kôru a maizenu (ja som dala 2 čL maizeny a pridala som rum) Plnku nechajte dlhšie postáť, zhustne a lepšie sa bude plniť ako hneď po zamiešaní. |
![]() |
hotové... mäkké sú stále od začiatku až do konečnej likvidácie..robievam ich každé Vianoce |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | viktória s. (torias) ID 206491 (10.12.2018, 14:08) |
Chcela som ich davnejsie uy skusit ale mi to nevyslo no a teraz sa znova odhodlavam . Tak dúfam ze sa podaria ale mam z nich velky strach  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (15.12.2018, 11:45) |
Ale ten strach nie je odôvodnený Perníky si určite už robila. Tieto naplníš ako ked robievaš nejaké koláčiky, pricapíš prázdne koliesko, popritláčaš.. potom natrieš a vtlačíš mandľu. Pečieš, sleduješ a šlus, hotovo Niet sa čoho báť |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | viktória s. (torias) ID 206491 (18.12.2018, 12:43) |
Veru, je to tak. Uz sa ich nebojim dopadlo to vyborne. Mame krasne pernicky a hlavne su dobre a mekkucke. Dakujem nigi a vela a este Ti zelam Krasne vianoce vela a pohody |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa P. (sonasona) ID 295606 (9.12.2018, 13:56) |
Chtěla jsem je uělat loni ale nějak mi to nevyšlo Tak jsem zadělala teď a budu se těšit když mi vyjdou takhle krásně jako vám. Už se na něe těším  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (15.12.2018, 11:48) |
Takže vyšli, predpokladám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ive K. (Ive) ID 66541 (9.12.2017, 13:14) |
Vyskusane, upecene. S cestom sa velmi dobre pracuje, len s plnkou som mala problem. Stacilo uplne jedno vajicko lebo bola veeeeelmi riedka. Ale zahustila som ju dodatocne dalsou porciou orechov. Mam sice v chladnicke misku plnky al nestrati sa je mnam. Bala som sa toho plnenia ale mohla som tam kludne natlacit aj dvojnasobne mnozstvo plnky ako som davala, cesto znesie vela a nepopraska. Akura to pecenie...no ja som piekla na 180 presne 10 minut. A uplne stacilo! Tak neviem, 20-25 sa mi zda strasne vela. Chutovo su vyborne, vzhladom tiez, druha varka bude urcite este lepsia! Dakujem za recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lívia C. (brouk) ID 18788 (upravené 16.12.2018, 21:36) |
Výborné sú. Aj sa dobre s nimi robilo a sú fakt dobré. Ale presne ako ty, aj mne zostalo dosť plnky. Čo s ňou? Nedáš prosim tip. Ja len kvôli tomu, že sú tam surové vajcia. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (9.12.2017, 22:52) |
Ja som ich tento rok ešte nerobila a keďže ich robievam len raz za rok, tak si presne nepamätám. Recept mám zo starého časopisu Život. Ale čo viem, plnku mávam celkom hustú. Ale dáva sa tam škrob, záleží asi aj ako naberiete lyžicou... a tiež vajíčka nie sú rovnako veľké. Myslím ale, že každý si hustotu vie prispôsobiť, aby mu vyhovovala. Ja do nej pridávam aj trocha rumu. Plnka je dobrá, chutná, keby som jej mala viac, nehnevala by som sa . No a to pečenie si tiež každý vie ustrážiť, veď každý má inú trúbu, každá pečie inak. Takže údaje o pečení brať orientačne. Ale na váš podnet dám poznámku o pečení do receptu. A overím si údaj na svojej rúre, keď ich budem teraz piecť. Som rada, že vám perníčky chutili a želám Vám krásne Vianoce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ive K. (Ive) ID 66541 (30.11.2017, 10:56) |
A este jedna otazocka....kolko ks z tejto davky? Su vsetky na tej poslednej fotke na plechu ulozene? Dakujem! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ive K. (Ive) ID 66541 (27.11.2017, 10:57) |
Zienky ako dlho vydrzia? Tri tyzdne maju sancu ked ich schovam? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.11.2017, 2:04) |
Nemajú. U nás teda určite nie. Môj muž je na ne vysadený, do Vianoc by z nich nič nezostalo. Ja ich preto zvyknem piecť pár dní pred Vianocami, také 2 dni. Nemusíš sa báť, že by boli tvrdé, sú bezva, od tej plnky sú celkom mäkkučké. No ak chceš, tak upeč, presvedč sa a potom zasa pred Vianocami  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (3.11.2014, 18:23) |
super, zaujimavy receptik, vyskušam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (5.11.2014, 10:27) |
Vyskúšaj, Marika, som si istá, že nebudeš ľutovať. My ich robievame každé Vianoce. Recept je zo starého časopisu Život. Prvýkrát som ich urobila a odvtedy už stáááále. Vďaka tej plnke sú stále mäkké  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (6.11.2014, 20:05) |
super, isto ich budem robit pre decka do Ba, na 6 decembra idu na vystupenie čarovna flauta  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | viktória s. (torias) ID 206491 (12.12.2011, 17:50) |
prosim ta to na tom 2.obrazku čo je? tie mandle su pod cestom? to si ako urobila? chcem vyskusat |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (14.12.2011, 13:12) |
na tom obr. to nie sú mandle skúšala som, či by sa nedal na perníčkoch urobiť taký reliéfny povrch, že by to mohlo byť zaujímavé. Ale po upečení to zmizlo. Ja som si ani nevšimla, že som tam dala fotku s týmto perníčkom No čo už? Robila si ich? Ja vôbec nepečiem, my máme stáááále všetko rozhádzané kvôli tej prerábke a zatepľovaniu už ma z toho čerti berú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | viktória s. (torias) ID 206491 (11.12.2011, 0:53) |
Vyzerajú parádne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Majo S. (AngWayfarer) ID 181942 (23.4.2011, 10:37) |
Na plnenie poradim iny sposob. Rozvalkajte cesto, preklopte ho aby vznikla deliaca ciara v polke cesta. Na jednu polku cesta oznacte vykrajovacom jemne koliecka co naznacuje kde budu perniky vykrojene. Na oznacene casti nanesieme plnku, okraje koliecok natrite vajickom aby to dobre drzalo a preklopte druhu polku cesta. Pritlacte prstami a tak vam vzniknu kopceky z naplnenou plnku. Tu nasledne vykrojte a vuala :o) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (12.12.2009, 23:19) |
Ďakujem, Il práve som ich včera upiekla znova, lebo na Vianoce by už nebolo z nich nič a idem nahodiť nové fotky. Ahojky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (11.12.2009, 9:58) |
vyzerajú ozaj dobre, už aj odkladám receptík a isto vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (11.12.2009, 10:11) |
ďakujem, Ivetka Včera som večer zarábala nové cesto, veď do Vianoc z týchto nezostane Doporučujem vyskúšať, sú veľmi chutné. Recept je zo Života, strašne starý, ešte z čias totáča. Vystrihla si ho mamka a odvtedy sme ich robievali. Minulý rok som ich robila asi dva dni pred Vianocami a nik mi to neveril, že sú také mäkké a želám Ti krásne Vianoce a veľa pohody  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (11.12.2009, 8:49) |
krásne Vianoce |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (11.12.2009, 10:06) |
Irenka, ďakujem pekne Aj ja Ti želám krásne spokojné sviatky vianočné, veľa radosti v rodine a dostatok oddychu aj preTeba  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana C. (zch) ID 21747, mimibazar.sk/zch (10.12.2009, 22:47) |
pozeram, ze to je rovnaky recept, ako tu http://www.mimibazar.sk/komentare_receptu.php?user=21747&order=1 Teraz sa neviem rozhodnut, ktoru s tych dvoch verzii mam urobit. Obe su niecim pekne. Ale pri tejto zrejme zmes nezacne schnut, ak sa hned perniky nezjedia. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (11.12.2009, 9:58) |
áno, mrkla som to, je to temer to isté. Ale neviem, prečo sa to volá Kamiline? Ja mám recept od mojej maminy a ona ho má z časopisu Život ,,,strááášne dávno, "robievala" som ich s mamkou ešte ako malé decko Aj teraz ich robievam každý rok. Môj muž ich má najdradšej spomedzi vianočného pečiva. Ahojky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (10.12.2009, 20:25) |
a stručný postup, ako sa vlastne plnia???please  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (10.12.2009, 20:55) |
Aldi, normálka sa plnia, ako keď pečieš buchty. V bode 1 na konci ... lyžičkou kladieš plnku, priklopíš druhým kolieskom a pritlačíš po obvode.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (10.12.2009, 21:50) |
aha, už chápem tie fotky postupu tam boli aj predtým??? som si to nevšimla, díkes  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (11.12.2009, 9:48) |
áno, boli, lenže sú totalne na kočku... nemala som baterky do foťáku a fotila som mobilom, mala som zababrané ruky, tak som dáko s tým fotením blbla, lebo som nechcela mobil zakydať tak potom vyzerá moje fotenie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (19.12.2010, 10:10) |
ale už sú fotky vymenené |
ODPOVEDAŤnahlásiť |