Mária P. (džidža) ID 107630 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 25 návštěvníkov)
Skalický trdelník
[ recept č. 22137 zo dňa 10.1.2010 ] PRO INSPIRACI
POTREBNÉ PRÍSADY
SKALICKÝ TRDELNÍK DÁVKA: 1 kg. 0,8 kg polohrubej múky 0,2 kg hladkej múky 12 dkg rozpusteného masla 0,1 l oleja 1 celé vajce, 4 žĺtky 15 dkg cukru ( kryštálu) 2,5 dkg droždia Štipka soli . postrúhať necelú polovičku muškátového orieška, citrónovú kôru, 0,02 rumu, vlažné mlieko
POSTUP PRÍPRAVY
POSTUP : Pripravíme si kvások. Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, citrónovú kôru, 4 žĺtka, 1 celé vajce, 12 dkg roztopeného masla, 0.01 l oleja (najlepšie slnečnicový), 0,02 l rumu, postrúhaný muškátový oriešok, nakysnutý kvások , vlažné mlieko. Vypracujeme cesto. Necháme nakysnúť. Nakysnuté rozdelíme na 0,5 kg bochánky , necháme odpočinúť a vyšúlame asi 1 cm hrubého hada,(dĺžka podľa potreby) necháme chvíľu pokysnúť a namotávame vedľa seba na rúrku. Pošúľame na doske aby sa cesto spojilo. Namotané natrieme pošľahaným bielkom obalíme v drobenke : vanilkový cukor, polohrubú múku práškový cukor, 15 dkg,0,08 masla rozdrobíme. A postrúhané orechy. Necháme pokysnúť, pomastíme sádlom.(maslom) Upečieme a ešte za tepla posypeme : 2 vanilkové cukre a 0,3 kg práškového cukru.....http://tv.sme.sk/v/14772/za-dnesne-trdelniky-by-mali-trestat.html
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Nakysnuté cesto rozdelíme na bochánky a vyšúľame hada. |
![]() |
Namotáme na rúrku pováľame na doske aby sa cesto spojilo. |
![]() |
Namotané potrieme pošľahaným bielkom. |
![]() |
Obalíme v drobenke s posekanými ( postrúhanými vlašskými orechmi.) Najlepšie na pečiacom alebo pod. papieri na stole. |
![]() |
Necháme pokysnúť. |
![]() |
Upečieme. Doma v rúre. |
![]() |
Upečený strasieme z rúrky a ešte za tepla bohato posypeme cukrom zmiešaným s vanilkovým. |
![]() |
Nakrájame a dobrú chuť |
![]() |
Jednoduchší postup: Cesto roztiahneme na vymastený plech, pomastíme masťou,bielkom, posypeme drobenkou s orechami , upečieme, posypeme cukrom a nakrájame. Skúste a rodina Vás bude zbožňovať. Výborné na raňajky. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Lubos L. (Lubosko_pp) ID 331847 (13.7.2019, 21:06) |
Dobry den, chcel by som sa spytat kolko mlieka je v recepte, teda aspon tak orientance. Ja som uz raz mal ten recept od pani Nebylovej z Kopcian, zial som stratil. Momentalne byvam v Brazilli a chcel by som skusit trdlovat tu. Vopred dakujem, S pozdravom, Lubos |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | katarina c. (cekatka) ID 67327 (28.1.2016, 20:34) |
Skúšala som a musím povedať, že úplne super, každý kto koštol moc chválil. Ďakujem za výborný recept. Katka. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Bibiana S. (Bambi1474) ID 44717 (upravené 29.1.2011, 14:25) |
dobrý den vo všetkom sme dodržali pracovný postup. počas pečenia nám cesto z trdla spadlo, resp. sa pretrhlo. kde som urobila chybu poradíte mi? HALO HALO nemám ešte žiadnu odpoved (( |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária P. (džidža) ID 107630, mimibazar.sk/dzidza (29.1.2011, 14:56) |
Upiecť úspešne skalický trdelník je fakt kumšt mne sa to stáva tak isto a to som ho skúšala už viacej krát dávam pod pri pečení plech a keď sa pretrhne dopečie sa na ňom nakrájam a zjeme i tak. A to trhanie je dôsledok toho že vyšúľané cesto (had),ktorý sa namotáva na trdlo je nekompaktné t.z. že sú na ňom trhlinky a pri nakysaní sa cesto trhá.(nesmie sa pri namotávaní naťahovať iba zvoľna namotávať) A namotané cesto musí dobre pokysnúť, aby sa tie kraje trocha zlepili a netrhalo sa to. Chce to opravdu prax takže nemusíte byť s toho znechutená i keď to človeka naštve, keď sa dielo nedarí. +o ( I hustota cesta je dôležitá ani riedke, ani veľmi tuhé a nevedela som odhadnúť ani množstvo, aké mám navážiť na svoju rúru, ale je to pochúťka dobré na raňajky, len keby bolo viacej času. U nás sa zblajznú i tie nepodarené len keby bolo . Dnes som piekla lupáčky s nutelou a len buchot...Tak prajem veľa zdaru pri pečení  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mirka H. (mimili) ID 13584 (7.2.2010, 11:02) |
Ahoj ahoj, tie trdelníčky vyzerajú super úžasne, ja by som raz veľmi rada ochutnala také pravé-pečené na pahrebe, to musí byť niečo!!! K tomu tvojmu postupu mám pár otázok, nie je mi celkom jasné, koľko mlieka celkovo má ísť do cesta, keď sa cesto namotáva, či sa majú pásy prekrývať alebo len dotýkať a ešte mi nie je jasné to mazanie - ako píšeš, keď je už na trdle drobenka a pokysne má sa ešte pomastiť ? a napokon - ako dlho a na akom stupni sa to má piecť? asi veľa otázok, ale aj ja si už pripadám ako trdlo chcem to skúsiť upiecť, tak nech to nejak dopadne a rodina ma ne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária P. (džidža) ID 107630, mimibazar.sk/dzidza (7.2.2010, 20:41) |
Dobrý večer, Cesto na klasický trdelník (ktorý sa namotáva na valec) by malo byť trošičku hustejšie takže mlieko podľa hustoty, zjednodušená verzia (na plechu môže byť aj redšie) aby sa dobre roztiahlo na plech, ako na liatu buchtu. Pásy sa musia prekrývať po okrajoch a treba namotáný trdelník poválať na doske aby sa kraje spojili a nechať pokysnúť a mazanie skorej kvapkanie. Pečenie je možno na vyššiu teplotu malo by stačiť aj 250. Ja som piekla ešte na vyššiu a mala som dosť upečené okraje. ( manželovi to nevadilo zblajzlo sa všetko). Skúste tú jednoduchšiu verziu tam nemáte čo pokaziť. Rodina bude spokojná i tak a nebude Vám a vy budete .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Mirka H. (mimili) ID 13584 (upravené 10.2.2010, 12:13) |
Ahoj Majka, trdelníky sa celkom podarili si myslím, niektoré sa mi síce rozpojili, ale väčšina to "ustála" boli to pekné rúrky - http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=661908 (dávam to za vinu trochu redšiemu cestu, lebo som asi dala viac mlieka, ako bolo treba, cesto som poctivo pováľala, takže v tom problém asi nebol) po trdelníkoch sa zaprášilo, nestíhali chladnúť, chutili mňam mňam, takže si to čoskoro zopakujeme  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (29.1.2010, 12:18) |
Mame radi trdelnik a dlho som premyslala ako by sa to dalo upiect doma v rure. Vas trdelnik som videla na internete. Ten moj nieje sice skalicky len taky domacky. Ale podla reakcii na mmb sa dari aj inym gazdinkam. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=8256&user=64036  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (12.1.2010, 8:47) |
Krásny zaujímavo vyfotený postup  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana R. (jenny56) ID 50161 (11.1.2010, 19:14) |
Niekde som čítala v súvislosti s pečením trdelníka /možno na českom MMB/, že sa dá piecť na valčeku na cesto, ktorý sa obalí celý aj s rúčkami do alobalu. Namotá sa cesto a dá sa nad pekáčik, do ktorého sa valček zmestí tak, aby boli rúčky valeka opreté o boky pekáčika. Dúfam že ste pochopili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária P. (džidža) ID 107630, mimibazar.sk/dzidza (11.1.2010, 19:57) |
Zrejme by bolo treba hlboký pekáč, ale prečo nie pri menšom množstve by to išlo. Len či by sa cesto na alobale nekĺzalo. Môj názor: valček by som obetovala a cesto dala priamo na pomastený valček.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (11.1.2010, 10:37) |
Nič sa nevyrovná klasickému trdelníku takýchto ženičiek , kolegyňa nám takto doma utrdlované trdelníky sem - tam nosila do práce a bola to božská manna |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janka B. (JANUSKA6) ID 119089 (10.1.2010, 22:47) |
mňam mňam mňam ale potom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária P. (džidža) ID 107630, mimibazar.sk/dzidza (11.1.2010, 18:06) |
lepšie ako , keď neresť tak  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (10.1.2010, 22:13) |
úúúúžasný doma zbožňujeme trdelník a tento vyzerá nádherne a tie fotečky - no nemám slov..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária P. (džidža) ID 107630, mimibazar.sk/dzidza (11.1.2010, 18:00) |
dík, je to fakt mňamka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabika K. (Aderiarleen) ID 42443 (10.1.2010, 20:10) |
krásne nafotené a tá fotečka ako sa pečie nad plameňom je nádherná...iba dopĺňa tie skutočne pravé Skalické ...keby si ju tam Majka nedala, prišli by sme o atmosféru určite vyskúšam, aj keď iba tú domácu "plechovú" verziu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (upravené 10.1.2010, 21:04) |
prečo je tam obrázkový postup ako sa pečie nad plameňom,čakala som niečo iné,neberte to ako kritiku,trdelník milujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária P. (džidža) ID 107630, mimibazar.sk/dzidza (10.1.2010, 19:56) |
Tak sa pravý Skalický trdelník piekol pôvodne. napr. ako prává pizza. Taktiež sa má piecť na otvorenom ohni. Ale v domácich podmienkach to provozujeme v elektrických rúrach. Tá staršia pani, ktorá je na fotkách vyobrazená ja moja bývalá kolegyňa. Je to majster v pečení Skalického trdla. No a myslím že väčšina gazdiniek je natoľko inteligentná že si to pečenie v rúre dokáže predstaviť aj bez obrázku. Ale i tak ďakujem za komentár.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (10.1.2010, 20:26) |
Pani Majka,ja som asi menej inteligentná,lebo si neviem predstaviťako sa to v rúre upečie,aby to malo taký tvar.Ale ukladám si to ako koláč na spôsob skalického trdelníka.Dakujem za vyčerpávajúcu odpoved.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Veronika H. (bonifac) ID 64036 (29.1.2010, 12:26) |
Skuste si pozriet tento recept mozno sa odvazite... http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=8256&user=64036 Drzim prsty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Mária P. (džidža) ID 107630, mimibazar.sk/dzidza (11.1.2010, 18:31) |
Nechcela som sa Vás dotknúť. Upiecť pravý Skalický trdelník je docela kumšt. Chce to zručnosť. Ja som to skúšala druhý raz a nie všetky sa mi podarili.Cesto sa namotáva na drevené valce s tvrdého dreva a ja sama ich nevlastním, ale prezradím Vám ako som sa vynašla. Ako nakupujeme úplety na naše textilné hračky tak tie sú namotávané na papierových roliach a tie som si narezala na veľkosť akú potrebujem do rúry do vnútra papierovej rolky dám paličku aby som trdlo mohla zavesiť v rúre na mriežku do ktorej sa vkladajú plechy na pečenie a v teplovzdušnej rúre sa pekne upečú. A pre prípad že sa trdlo nepodarí ( myslím že začiatočníkovi sa to spravidla pritrafí) a spadne z rúrky podkladám pod trdelníky pri pečení plech na pečenie a upečie sa po spadnutí na ňom. Rodinným príslušníkom to nevadí zjedli by ich aj s plechom.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 18:43) |
určite je to náročné,dakujem veľmi pekne za návod na pečenie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Mária P. (džidža) ID 107630, mimibazar.sk/dzidza (11.1.2010, 18:57) |
Ale teraz by som mala robiť účtovníctvo a vôbec sa mi nechce Ak sa ešte niečo chcete spýtať ohľadne pečenia nech sa páči. Treba skúsiť poznáte to porekadlo, kto nič nerobí nič nepokazí.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | vali. janka, erika F. (Miňoňky) ID 41625 (10.1.2010, 19:25) |
nadhera nemam slov strasne krasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Mária P. (džidža) ID 107630, mimibazar.sk/dzidza (upravené 10.1.2010, 20:22) |
Ďakujem no a aj veľmi dobré. Práve sa ma pred chvíľou vnučka pýtala či ešte nemáme trdlo. Tak jej hovorím že ona je pekné trdlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |