melania l. (lararuby) ID 130989 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
NASA ZABIJACKOVA KAPUSTNICA*****
[ recept č. 22193 zo dňa 12.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Mäso bravčové,kosti na vývar,koreniny do klobás,cesnak,čierne mleté korenie, rasca,bobkový list ,červená paprika,kyslá kapusta,bravčová masť,voda,soľ
POSTUP PRÍPRAVY
ROBIME VTEDY,KED SA ROBIA KLOBASY,alebo ked sa minie stará. Do veľkého hrnca dáme bravčové kosti,čím viac,tým lepšie.Zalejeme vodou,prikryjeme necháme zovrieť.Pomaly varíme,kým sa mäso neoddeľuje od kostí. Scedíme a vychladnuté kosti neskôr oberieme od mäsa.Vývar dáme do hrnca,v ktorom sa bude variť kapustnica,pridáme vopred namočené huby-my dávame veľa a zmes,nie jeden druh a varíme. Ked sú huby uvarené,pridáme kyslú kapustu aj s rôsolom a necháme zovrieť.Do vriacej vhadzujeme guľky z klobásového mäsa. Na masti vopred orestujeme bravčové pliecko,ktoré je pokrájané na kocky,pridáme červenú papriku,premiešame, podlejeme vriacou vodou a dusíme.Pridáme bobkový list,čierne korenie ,vegetu a udusíme do mäkka. Hotové udusené mäso vlejeme do hrnca s kapustou,pridáme obraté a na menšie kúske pokrájané mäso z kostí.Dolejeme toľko vody,aby kapustnica nebola PREHNANE kyslá,dochutíme postrúhaným cesnakom,soľou prípadne vegetou a asi15 minút necháme vrieť. Kapustnica nemá byť riedka,ani rozvarená. Plníme do pohárov do výšky asi 2 prsty od vrchu,utrieme okraj pohára,zaviečkujeme.Sterilizujeme pol hodiny od bodu varu,vyberieme z hrnca,otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. A NAVSTEVA vás môže kedykoľvek prepadnúť. Podávame s čiernym chlebom.DOBRU CHUT
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
základ-kosti na vývar,nie vyholené! |
![]() |
príprava vývaru |
![]() |
precedený vývar |
![]() |
huby,obraté uvarené mäso z kostí,perkelt,kapusta,klobásové guľky |
![]() |
guľky z klobásového mäsa |
![]() |
hotový perkeltík |
![]() |
domáca kapustička,ešte z nej vykúka jablčko |
![]() |
Hotová kapustnica,už len šup do pohárov |
![]() |
už len lyžicu a hlad |
![]() |
a môže prísť aj hladomor***
vpredu pomocník na vyberanie horúcich pohárov |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
marta b. (mimi333) ID 112440 (30.3.2012, 17:37) |
Dakujem za naozaj dobrý nápad skoro som zabudla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (4.4.2012, 7:07) |
oprobuj a sama uvidíš,že si nerobila poslednýkrát  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (12.1.2010, 8:41) |
Juj, moje časy mladosti si mi pripomenula keď sme mávali prasiatka a veru sme takúto kapustnicu do pohárov dávali. A keď bolo treba narýchlo niečo uvariť, toto bolo ako stvorené na to  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (12.1.2010, 9:12) |
Raz som ju dokonca robila,ked som chcela minúť starú kapustu zo súdka.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (12.1.2010, 9:09) |
My prasa nechováme,klobásky sme robievali v byte,ale to ked sme ešte nemali chalupu.,raz som dokonca robila guľky do kapusty tak,že som mlela mäso a dochucovala ako klobásové.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (upravené 12.1.2010, 9:14) |
Plníme tak,aby v každom pohári bola aj mäsová guľka dve.Vydrží,kým sa neporozdáva a nezje.V prípade,že nemáte nič uvarené a príde neočakávaná návšteva,otvoríte,zohrejete,mäkký chlieb k tomu a robia sa hrče za ušami.Dcéra si do nej dáva smotanu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Anna V. (sara50) ID 129793 (30.3.2012, 15:46) |
My robíme bez hríbov. Keď chceme obmeniť, tak šup z pohára do hrnca, zohriať, pridať smotanu a k tomu knedľu. Je to ako segedín. Mňam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.4.2012, 12:03) |
keď chcem,tak varím segedín,nám s hubami chutí,nie je to len kapusta s mäsom,ale iný kraj,iný mrav,však?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (11.4.2012, 12:18) |
mňam tento mrav je veľmi super ! Teda Melanka, ty si úplný nezmar s týmito svojimi zaváracími nápadmi. Tvoj manžel ťa isto musí na rukách nosiť za tvoju starostlivosť. Udeľujem ti rad RÁD ZLATEJ VAREŠKY za všetky tvoje špajzové poklady lebo si večný zdroj inšpirácií  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (17.4.2012, 11:21) |
Kristínka,ty máš tiež kopec výborných jedál,ktoré potešia nielen oči,ale aj bruško a stoja za vyskúšanie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |