Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 58 návštěvníkov)
Korbáčiky resp. syrové nite
[ recept č. 22938 zo dňa 31.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Potrebujeme kravský syr, horucu vodu, studenú vodu a soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Pri obrázkoch
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Takto by mal vyzerat dobre nakysnuty syr. Syr je potrebne nechat na kuchynskej linke nakysnut aspon 24 hodin. |
![]() |
Syr si nakrajame na cca 1 cm hrube platky |
![]() |
Krajame platky |
![]() |
Potom mozeme este prekrojit napolovisu ak by boli priliz dlhe. Idealna velkost je cca 5 cm na nejakych 5 az 6 cm |
![]() |
Do hrnca si dame horucu vodu, resp. nechame si vodu v hrnci zohriat. Idealna teplota je medzi 80 az 85 stupnov celzia. Do takejto vody kladieme platky syru. Ja som mnozstvo co som nala rozdelila na dve varky. |
![]() |
Takto to vyzera ked kladiem syr do vody |
![]() |
A ked uz mame potrebne mnozstvo syra v hrnci vezmeme si drevenu varechu a pomaly ale s dorazom syr akoby miesime. Treba si hrniec drzat druhou rukou a najist si vlastnu metodu ako na to.. |
![]() |
Takto vyzera cistocne zmieseny syr..ale do idealneho stavu mu este treba riadne mnozstvo sily |
![]() |
Miesim, miesim...parim sa:-) |
![]() |
Tuto uz ide do horuceho, syr treba premiesit aj v rukach, nezabudajme vodu udrziavat pri spravnej teplote... |
![]() |
Je to vriace, treba si davat pozor... |
![]() |
Miesim, poctivo:-) |
![]() |
A ideme na tahanie, syr ma byt vlacny a tahat by sa mal "sam" bez toho aby sme do toho museli davat nejako vela energie, avsak netreba zabudat, ze voda ma byt stale teploty okolo 80 stupnov. Ak sa syr nechce dobre tahat bud je este malo vymieseny alebo bol malo resp. priliz nakynuty a vtedy z neho korbace nespravite:-( |
![]() |
Taham, korbaciky sa tahaju do nadoby so studenou vodou, to je ta cervena |
![]() |
Pomaly ale isto pribudaju |
![]() |
Takto pekne sa syr vie natiahnut aby z neho boli korbaciky:-) |
![]() |
Korbaciky putuju do studenej vody |
![]() |
pribudaju poctivo:-) |
![]() |
prva varka je dotiahnuta, dalsia sa uz "kupe" |
![]() |
Ked dotiahneme aj druhu varku, resp. poslednu, pripavime si slany nalev. cca pol litra vody a 1,5 lyzicky soli |
![]() |
Voda a vsetky natahane nite |
![]() |
Sol treba vo vode nechat samozrejme rozpustit |
![]() |
Vezmeme si maly tanierik, a nan namotavame syrove nite, tak ako je na obrazku |
![]() |
Motam |
![]() |
Pribudaju |
![]() |
Takto nejako to vyzera aj s tahanim z nadoby |
![]() |
Ked sa nam uz zda zvazok dostatocne hruby odrhneme posledny kusok nite a nim zaviazeme zvazok |
![]() |
Spodnu cast prerezeme nozom |
![]() |
Odrezane |
![]() |
Hotovy zvazok niti |
![]() |
Hotovy zvazok vlozime do slaneho nalevu a nechame poriadne vysolit, resp. podla chuti kto ako ma rad slane |
![]() |
Po vysoleni (my to volame vyrasoleni) zvazky vybereme na utierku a nechame ich tam vyschnut. Mozeme ich utierkou aj pozakryvat.
Korbaciky sa daju spravit tak ze si vezmeme tri nite, prehodime si ich na varechu s okruhlou ruckou a zmotame do korbaca a nakonci previazeme kuskom jedneho z niti. nenafotila som lebo uz som viac nevladala...je to narocne na znasanlivost horucej vody.
Korbaciky resp. nite mozete kludne mrazit, nic sa im nestane |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 64 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |
 | lenka s. (ashenka) ID 70710 (8.11.2014, 10:56) |
Prosim pooomoc, preco sa mi syr stale mrvi ked ho dam do vody varit? Teplotu mam stale 80-85c a uz som skusala ho nechat kysnut den, dva, tri, vzdy sa mi pri vareni rozmrvina kasu..,,,je mozno ze je to aj syridlom? Problemy zacinaju uz pri hrudke , nechce mi zrazat dyridlo, vzdy ho tam musim pridat 2-3 nasobnu davku....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lenka V. (cherry1981) ID 273737 (10.3.2014, 15:21) |
Dobry den, dakujem za receptik vyskusam a co urobit so syrom ked sa korbaciky nepodaria? Da sa zjest aj taky? Ci len vyhodit? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (18.4.2014, 10:47) |
ked sa nebude dat tahat natahajte alebo nasulkajte si take hrubsie pasy a yvinte do pareniky, dajte dosolnej vody a papat..nikdy nic nie je take zle aby na to neexistoval iny recept na zjedenie..takze nikdy nvyhadzovat resp. co najmenej  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gabriela M. (dollika) ID 289183 (21.11.2013, 14:36) |
Dobry den.Chcela by som sa opitat ze presne surovyny akoze kolko liter mlieka sa miesa skolmimy ml ramy syrydla a ci treba syrydlo riadit vodou a ak ano tak ako.Vopred velmi pekne dakujem,s pozdravom Gabika |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (24.1.2014, 18:44) |
dobry den skuste pohladat recept na vyrobu syra lebo toto je vyrabane uz zhotoveho syra najedte ho aj sem na mmb zuzana |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | magdaléna c. (megi118) ID 105517 (31.8.2013, 11:01) |
ako vidím,je to ozaj prácne,a ked sú hotové zmiznú hned,.Obdivujem takých ludí,ktorí,maju na to pevnú vôľu.Ozaj krásne,a ozaj si šikovná.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena K. (helenkasabinka) ID 133514 (31.8.2013, 10:54) |
ahojky,ja som prave vcera vecer dokoncila hrudku syra z kozieho mlieka,teda 4litre mlieka boli kozie a 1 liter kravske mlieko ,zvykla som tak miesat mliecko,syr mam krasny ,davam ho odkvapkat do tych umelych nadob original na syr.....dnes som chcela robit nite z neho ale citam tu rozne nazory,ze asi to nepojde z kozieho mlieka alebo,ze treba nakysnut nechat syr a tak sa bojim,ze nieco skazim a syr nebude uz potom dobry ani na zjedenie je mi luto ho pokazit ak sa mi to nedari,tak sa asi radsej do toho nepustim ale nabuduce si urobim doma syr cisto len z kravskeho mlieka a potom to skusim,kedze z toho to urcite pojde ale musim uznat,ze vase nite su prekrasne a skladam velky obdiv vam,klobuk dolu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucka B. (luckaBenova) ID 109769 (22.5.2013, 19:56) |
urobila som pred 2 dňami kravskú hrudku , a po 2 dňoch kysnutia boli bublinky a vznikli takéto nitky =) a voda bola horúúúúúúúúca https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200641004459449.1073741834.1590367634&type=1 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (27.3.2013, 11:29) |
obdivujem, krásne nite Dala by som si |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (27.3.2013, 10:05) |
ježkove očiii, to je paráda Ale roboty s tým ako na kostole... Mala som kolegyňu z Oravy, ktorá z času načas išla "hore" k rodičom a my sme si u nej objednávali kilá korbáčikov To ale bola dobrota Mňam.. závidím ti, zuzka, že si ich vieš spraviť...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Adam A. (DEDE45) ID 254784 (22.1.2013, 18:51) |
Ak sa môžem spytať ako sa robi ta bryndza z kravského mlieka ??  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (27.3.2013, 9:01) |
ahoj, recept na bryndzu tu urcite niekde najdes  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Veronika H. (KiaraZ) ID 254134 (21.9.2012, 21:13) |
Ahoj mas korbaciky naozaj nadherne, mne sa este nikdy napodarili a som stoho dost nestastna, syr robim podla receptu alebo receptov a z netu, ono to je vsetko skoro to iste, syr sa mi podary ale neviem ako ho mam nechat kysnut a ani nechapem preco musi kysnut , ked som ho nahadzala do vody tak sa mi vzdy rozhrudkovatie, vipada ako tvaroh a to nemal ani kedy prekysnut, ja nechapem co robim zle  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
kristína b. (kriskris) ID 141930, mimibazar.sk/kriskris (upravené 9.6.2012, 7:02) |
Ani po 4 dňoch mi syr nenakysol, nemá také pekné dierky ako ten váš a keĎ ho dám do horúcej vody, rozdrobí sa a je hrčkatý. Nedá sa vymiesiť a pracovať s ním. Pri miesení z neho vytečie všetká tekutina a ostane úplne ako tvaroh. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (9.6.2012, 14:34) |
ahoj, ospravedlnujem sa ze som nereagovala na prvy dotaz, ale nejak nobol cas co sa tyka toho syru, zda sa ze neboli na kysnutie dobre podmienky, asi chladno v byte ci dome kde ste ho mali a namiesto dobreho kysnutia resp. podkysnutia na tahanie len nakysol a okorel na hrudky a teda uz z neho korbaciky nebudu avsak je moznost ho nadrobit rukami ci mlyncekom na maso pomlet, nasolit a bude brydza. Do buducna odporucam sledovat teplo v byte a nech neklesne pod 20 stupnov, plus syr musi kysnut v tej vode a najlepsie pod pokrievkou dajakou....drzim paste aby sa nabuduce vydaril |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | kristína b. (kriskris) ID 141930, mimibazar.sk/kriskris (11.6.2012, 14:02) |
Dneská skúsim urobiť znova, dúfam že sa mi teraz už podarí, lebo som vegetariánka a neviem aké syridlá používajú pri výrobe syrov v mliekárňach, tak ich vôbec nekupujem. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
kristína b. (kriskris) ID 141930, mimibazar.sk/kriskris (7.6.2012, 15:40) |
Ahoj, vyrobla som si domáci syr z kravského mlieka z automatu, nechala som ho zrieť, alebo kysnúť cca 24 hodín a keď ho dám do horúcej vody, je akoby hrudkový, pripomína mi skôr tvaroh. Neviete mi poradiť, kde robím chybu? Pri výrobe syra som použila syridlo a chlorid vápennatý, nedávala som kyslú smotanu ani nič iné.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
monika k. (monkia) ID 172761 (5.6.2012, 12:19) |
Ahoj, chcela by som sa opytat preco mi zmäknu korbace....robim to podla tvojho postupu ale vysledok je taky ze ked ich necham v chladnicke alebo ich dam do marziaka tak su mäkke. Skusala som aj rady inych zien,ze do 13 litrov kravskeho mlieka dam 2 litre kysleho mlieka ide iba o to iba mi rychlejsie vykysol syr,ale aj tak vysledok je ten isty.Nevies mi poradit v com robim chybu? Dakujem za rady  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (5.6.2012, 22:40) |
ak su priliz makke mala si priliz tplu vodu a vlastne si ich preparila )) asi sa ti rychlo a dobre tahali mozno az do priliz tenkych...treba pridat stamprlik studenej vody a stiahnut u ohna...a tiez moze pomoct slansi ten solny roztok aby boli tvrdsie daj vediet ci pomohla rada  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | monika k. (monkia) ID 172761 (6.6.2012, 14:46) |
Dakujem za radu,isto napisem ako dopadnem akurat cakam na syr kedy vykysne, Mam aj mensi problem so syrom? Myslela som si ze je to velmi jednoduche robit koebace,ale mylila som sa je to velmi narocna praca  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina Ľ. (mdesign) ID 242590 (31.5.2012, 12:10) |
Dá sa to urobiť aj z kozieho mlieka? Na kravské a ovčie som totiž alergická  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (31.5.2012, 21:06) |
myslim, ze by to slo aj z kozieho, treba nechat podkysnut, potom skuska v mikrovlnke a ak sa bude tahat tak sup do toho  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivan K. (IKu) ID 244648 (31.5.2012, 9:09) |
Ahojky, objevil jsem na netu tento článek a hned se pokusil taky korbáčiky vyrobit, ale sýr mi nechce prokysat, i po 4 dnech v pokojové teplotě je na řezu hladký bez dírek. propařit se mi ho povedlo, ale těsto bylo trochu tuhé a při tažení nitě se trhalo. mohl by mi někdo poradit kde dělám chybu? díky moc |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (upravené 1.6.2012, 15:01) |
syr najlepsie podkysne ak ho nechate v nadobe spolu s tou vodou co z neho este vyteka a prikryty...a ked nevykysne po 4 dnoch podla vsetkeho bol spraveny z priliz vela syridla...a niekedy proste sa stane ze nevedno preco ale nenakysne ale iba skysne resp. ho zacne chytat biela pliesen, vtedy ho treba namlet ci rukov rozdrobit, nasolit a mate sice kravsku ale bryndzu )) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Ivan K. (IKu) ID 244648 (1.6.2012, 5:21) |
díky moc, vyzkouším |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
kristina p. (krispinka) ID 80169 (29.3.2012, 13:28) |
zdravím chcem sa len spýtať, ako ten syr nechať nakysnúť,treba ho nechať v tej servatke? lebo keď som ho nechala len tak na linke, tak len okorieval. ďakujem v  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (16.4.2012, 16:59) |
ahoj, ano treba ho nechat v srvatke cca do polovice ponoreny, proste nechat ho v tom co z neho vytecie ked je v miske  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta Ľ. (modrooka172) ID 219079 (10.1.2012, 15:35) |
...zbožňujme syrové nite...ale je na nich roboty ako na kostole... ...kto má kravské mlieko, tak to iste stojí za to...no ja ostanem pri ich kupovaní ...nemám potrebné suroviny a neviem či by som to zvládla...Ty si šikulka vyzerajú úžasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Paulína Š. (paulinas) ID 133490 (28.7.2011, 22:56) |
Ahojte, minulý týždeň som bola u tety na Orave a prvýkrát v živote som vyskúšala tento recept.urobila som najprv kravský syr a to nasledovne - na 4 litre čerstvého kravského mlieka som použila 2,5 ml syridla zn. Fromase 220 TL,kupila som v mliekarnach v žiline je to živočíšne syridlo,podla receptu sa syridlo riedi 1: 10,zriedila som s 2 dcl vlažnej vody a potom som postupovala podla tohto receptu avšak mali sme teplomer,ktorý mal prerušený červený ortuťový stlpec???mlieko sa hrialo a kusok stlpčeka stupal hore potom bola medzera a zase stlpec,no veru neviem bol pokazený? syr bol ako mozarela,nechala som vykysnúť,no dierky v nom neboli ale bol dobrý mäkučký,išli sme robiť nite ..vložili sme kusok syra do teplej vody podla receptu a dopadlo to zle... syr sa rozmrvil!,prosím poradte mi v čom je chyba??  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (4.8.2011, 19:35) |
ahoj, no syr nebol vykysnuty ak nemal dierky...co sa tyka samotnej kvality syru neviem to takto velmi posudit, mozno treba nabuduce najskor skusit z takeho z predajne syrov, teda uz vyrobenu hrudku ako skusat vlastnu ak to nik v okoli neovlada....(mne sa ale zda ze toho syridla bolo moc na take mnozstvo mlieka ale zas je pravda ze toto syridlo ja nepoznam) korbaciky resp. nite sa daju tahat len z dierkaveho syru...treba kvalitu naskor skusit v mikrovlnke ako som to kedysi spominala v komentaroch a ked sa potom syr taha treba sa s tym zacat babrat )) do buduceho pokusu drzim paste aby sa uz vydarilo ps: skus si pozriet recept na vyrobu kravskej hrudky tu na mimibazare aj s komentarmi, tiez su tam dobre rady |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 64 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4 ďalšie >> |