Iveta S. (yvett) ID 11052 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 118 návštěvníkov)
Nakladaná kyslá kapusta do pohárov-nepotrebujete žiaden súdok
[ recept č. 22943 zo dňa 31.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na naloženie tejto kapusty nepotrebujete žiaden súdok, len zaváraninové poháre. Keď som tento receptík objavila na internete, hneď som si povedala, že isto vyskúšam. Čo potrebujeme: kapustu ja som mala 5 kg pokrájanej, soľ, na 1 kg kapusty ide 2 Dkg soli, kmín podľa chuti, nové korenie, bobkový list a zaváraninové poháre.
POSTUP PRÍPRAVY
Kapustu nakrájame - ja som už nakrájanú kúpila a premiešame so soľou a kmínom. Riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť. Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov, dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak, aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou. Uzavrieme viečkami Omnia - takto vyzerajú http://www.kinekus.sk/img/produkty/30231684.jpg a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla. Ja som ten podnos nechala na kuchynskej linke. Kapusta začne v pohároch kvasiť - viečka sa vydujú. Toho sa však neľakajte, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá. A môže začať aj vytekať šťava z pohárov - to nie je žiadna zrada - mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Potom už ostáva iba odniesť poháre do pivnice. Takto môžeme naložiť bielu aj červenú kapustu. Kapusta si udrží svoju krásnu farbu. Mne z tých 5 kg vyšlo asi 10 pohárov - prvé sme načali pred vianocami a dnes sme dojedli posledný. Bola z nej aj vianočná kapustnica. Môj starší syn sa jej nevie dojesť, pokiaľ bola, tak to bola pre neho najlepšia príloha k mäsu.
Tento receptík som objavila niekde na internete, neviem kto bol pôvodcom tohto receptu, ale dala by som mu metál.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Takto sa môžu vyduť vŕšky. |
![]() |
Takto si pekne kvasí na linke |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 89 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4, 5 ďalšie >> |
 | Janka J. (janajaja) ID 68961 (29.12.2021, 11:26) |
Tak tento rok som to konečne vyskúšala, robila som presne podľa návodu a je úžasná, chrumkavá a riadne kyslá, ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina P. (Matula31) ID 62711, mimibazar.sk/matula31 (3.12.2019, 17:58) |
Dobrý večer, skúsili sme aj my naložiť kapustičku podľa Vášho receptu. Včera boli 2 týždne. Dnes som otvorila jeden pohár, lebo sme sa nevedeli dočkať ako sa dostal vzduch do pohára, začalo to šumieť, keď som dala dolu viečko, tak to šumelo. Neviete mi, prosím Vás, povedať, čo sa s tým stalo? Či to tak má byť? Ďakujem Maťa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Radovan Š. (ketocn) ID 228015 (19.11.2019, 21:44) |
Ako dlho môže vydržat v neotvorenej flaši ? Vie niekto poradiť ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (19.11.2019, 22:57) |
Mne vydrží od naloženia (v tomto čase),až do budúcej sezóny-takže rok.Držím ich v chodbovej skrini na zemi. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miroslava M. (muriel21) ID 258276 (23.11.2016, 11:42) |
Viete mi poradit kde robim asi chybu ked prva mi vobec nevykysla tak som skusila este jednu a ta mi na povrchu uplne splesnivela total bola modro zelena..neviem kde je problem postup som robila presny  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna Z. (anicka) ID 5579, mimibazar.sk/anicka (28.11.2016, 17:23) |
Mali ste dobre uzavrete viecko na flasi?možno sa tam dostal vzduch a preto oplesnela.A od vrchu asi 3cm volne miesto?Ja ju robim uz tretí rok a vždy mi dobre vykysla,len raz ked som tlačila červenú kapustu,tak sa mi nezdvihli viečka hore,ale nakoniec bola kyslá. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna Z. (anicka) ID 5579, mimibazar.sk/anicka (24.9.2016, 13:50) |
Uz sa znovu chystam robit oblubenu kapusticku do flias.Ak ju uz teraz niektora gazdinka robila,nech mi poradi,navrch moze ist stava z vytlacenej kapusty,alebo ma byt suchsia?Vlani som nedolievala navrch a veru mi chybala stava.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Maria I. (32mary) ID 110632 (27.11.2014, 17:36) |
Robila som ju tento rok po prvykrát a som maximálne spokojná. Je velmi chutná a chrumkavá. Odteraz uz len takto...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna Z. (anicka) ID 5579, mimibazar.sk/anicka (22.11.2014, 18:12) |
Robila som z červenej kapusty,bude skoro už 3 týždne,táto mi nekvasí,nedvíha ju hore kde som urobila chybu?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (25.2.2015, 9:53) |
Anka až teraz som si otvorila komentáre, neviem kde mohla byť zrada, dúfam, že všetko dopadlo dobre. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Anna Z. (anicka) ID 5579, mimibazar.sk/anicka (25.2.2015, 14:16) |
Ano,vsetko dopadlo dobre,aj ked sa viecka nezdvihli,kapusta je kysla..dakujem,je to velmi prakticke a da sa to urobit hocikedy do flias. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna Z. (anicka) ID 5579, mimibazar.sk/anicka (4.11.2014, 18:51) |
Aj ja som ju nakladala pred mesiacom,je výborná,chrumkavá,robila som ju presne podľa tohto receptu,akurát šťavy je málo.Vyskúšala by som aj z červenej kapusty.Máte nejakú skúsenosť? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (4.11.2014, 20:30) |
Áno, kľudne, bude presne rovnaká chuťovo ako biela...len bude červená...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (31.10.2014, 20:40) |
Hotovo! Toho roku z 15 kg-19 7dcl fliaš...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (2.11.2014, 20:28) |
Janka aj ja mám 18 fliaš  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
michaela m. (miskam1) ID 231757 (12.10.2014, 16:44) |
žienky, myslíte, že môže byť problém, že som bobkový list aj nové korenie dala rovno do kapusty zároveň so soľou? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (12.10.2014, 21:19) |
To nebude určite žiaden problém, nemôže to kapuste nijako ublížiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva V. (Eva Vadrnová) ID 144441 (15.11.2013, 7:52) |
Aj ja takto nakladám, už roky ale do vejkých fliaš !!! Je veeeelmi dobrá - mňaaam Malé flašky ( 7 dl ) sterilizujem ( po vykvasení ) vydržia dlhšie a kapusta je pekná biela  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Helena B. (hela2) ID 37749 (15.11.2013, 8:57) |
Aj ja robievam túto kapustu už niekoľko rokov ale nesterilizujem ju. Možno by som skúsila tento rok - práve dnes sú dva týždne ako som ju nakladala. Evka, ako dlho ju sterilizuješ? Díky za odpoveď  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (14.11.2013, 22:11) |
Akurát dnes som odkladala hotové fľaše do špajzky... A tiež ujedám..Snáď mi z tých 10kíl aspoň na vianočnú kapustnicu ostane...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (7.11.2013, 21:37) |
ved aj ja prave rozmyšlam,že by som si aj ja urobila, ale asi aj hned do 5 litr flaše  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.11.2013, 20:18) |
Do tak veľkých fliaš som ešte nenakladala, ale podľa mňa je jedno, do akých pohárov sa natlačí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea K. (beautiful9) ID 166633 (7.11.2013, 20:11) |
kapusta výborná, chutí aj samotná, len tak, sa každý večer vkradnem do chladničky a zobnem si z nej vyzerá to tak, že mi z nej neostane na klasik jedlá ako segedín, kapustnica, kurča na kapuste ))) hlavne, že je zdravá skvelý recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.11.2013, 20:17) |
Andrejka som rada, že vám chutí, ja som tento rok už nakladala z 15 kg kapusty  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (28.10.2013, 11:28) |
Dobry den, chcem si nalozit tuto kapustu, len celkom nerozumiem ako ju mam nalozit. Tie 3cm od vrchu mam uz len zaliat vodou, ci to nechat prazdne? Asi sa pytam hlupo, ale radsej vopred alo potom zbytocne vyhadzovat. Dakujem za odpoved. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.11.2013, 20:17) |
Prepáčte, že sa ozývam až teraz, tie tri cm od vrchu treba nechať voľné - bez kapusty a aj bez vody, pretože ako bude kapusta kvasiť, tak sa bude dvíhať hore  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Valéria K. (valery100) ID 21394 (18.10.2013, 13:14) |
Chcem sa opytať ,tie vrchnaky mam normálne uzavrieť na tesno. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.11.2013, 20:21) |
Áno, treba ich uzavrieť na tesno  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika K. (veronika13) ID 7415 (6.10.2013, 0:24) |
ahojte, chcem tento rok skúsiť tento spôsob nakladania kapusty, len mám otázočku: rada by som ju naložila do 4-litrových fliaš, len neviem, že keď budem chcieť z nej odobrať či tú ostatnú vo fľaši mám znovu natesno zavrieť. Nepokazí sa mi? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.11.2013, 20:18) |
Veronika nemám skúsenosť s tak veľkými fľašami, nakladám radšej do menších, ktoré vlastne ihneď spotrebujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea K. (beautiful9) ID 166633 (18.9.2013, 15:42) |
chcem sa opýtať, dnes som robila Váš receptík presne podľa popisu, ale nechápem, že Vám vyšlo 10 pohárov z 5kg kapusty a ja som robila zo 6,5kg a vyšlo mi 7 veľkých 700ml fliaš a jedna malá 300ml. Urobila som niekde chybu? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (14.11.2013, 20:14) |
Andrejka, ospravedlňujem sa, že sa ozývam až teraz, neviem čím by to mohlo byť - vtedy mi skutočne z toho množstva vyšlo toľko pohárov |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lenka B. (ballou) ID 28541, mimibazar.sk/ballou (18.9.2013, 21:16) |
yvett odpíše určite...ja len svoj poznatok..kapustu sme zakaždým tlačili ale len do súdku...yvett píše o čistej váhe nakrájanej kapusty..ak si mala 6,5kg váhu kapúst ktoré si kúpila, je zrejmé, že bol odpad...preto ten rozdiel...ak je 6,5kg čistá váha, tak pustila málo vody a nedala sa tak zatlačiť do pohárov ja si myslím..ale určite sa dovzieš aj od autorky rcp neviem či nie je skoro na nakladanie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Andrea K. (beautiful9) ID 166633 (19.9.2013, 11:08) |
no práve, že 6,5kg bola čistá váha bez odpadu a šťavy pustila dosť, ešte aj ostala. natlačila som ju úplne na tesno, ako je písané v popise, tak nechápem, prečo mi tak málo pohárov vyšlo. ale díky za názor. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (21.11.2014, 21:20) |
Aj mne vychádza menej pohárov, niekedy má kapusta troška jemnejšie listy a vtedy sa zdusí na menší objem,ako tuhá tiež robievam túto kapustu a sterilizujem ju hneď po vykvasení - poháre dám to studenej vody a , nechám zovrieť a sterlizujem cca 15 minút na 100 stupňoch |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna M. (datelina) ID 58171 (28.7.2013, 20:06) |
Mám ju doteraz,je výborná |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivica V. (Zea21) ID 214967 (23.7.2013, 17:18) |
Vyskúšala som a fakt je výborná, včera som otvorila prvú fľašu k mäsku. Ďakujem za perf. recept. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (26.7.2013, 10:57) |
tak to ma teší  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 89 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2, 3, 4, 5 ďalšie >> |