Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov)
Marhuľový lekvár
[ recept č. 230 zo dňa 17.7.2006 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na 9 ks 3 dcl pohárov asi 4 kg marhúľ * 2 kg cukru – z toho 1 kg kryštálový obyčajný, 1 kg želírovací cukor * 1 kávová lyžička kyseliny citrónovej
POSTUP PRÍPRAVY
Dozrel čas marhúľ, tak rýýýýchlo pridávam návod na zaváranie marhúľ a marhuľového džemu. No a priznajme si, mamičky, čo by sme tak robili, keď sa ochladilo, pedikérka zrušila termín a kaderníčka tiež dovolenkuje, gelový nechtík sa mi nezlomil žiadny, na kozmetike som bola pred 2 týždňami, jedna sestra sa vyvaľuje pri mori, druhá na chalupe, babička pracuje, susedia oddychujú..... Strašne milujem vôňu marhuľového džemu, keď sa varí. Vždy mi pripomenie letné prázdniny u babičky, keď sme ho varievali spolu, miešali v panviciach a nakladali do pohárov. Babička ho robievala úctyhodné množstvo okolo 50 pohárov a do ďalšieho leta sa stihli pojesť. Džem je vynikajúci na palacinky, do pečenia a „enem tak“. Samostatné jadro varenia lekváru je jednoduché, ak si predtým umyjete poháre, vysterilizujete viečka, naoberáte a načistíte marhule. Potom to už ide ako po masle.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
1. Zrelé, umyté a očistené prekrojené marhule umyjeme pod tečúcou vodou. |
|
2. Pokrájame ich na drobné kúsky. |
|
3. Šupneme ich do väčšieho hrnca - ja používam 3 litrový, a troška ich ešte pomačkám - buď rukou alebo "premačkávadlom". |
|
4. Do marhúľ vsypem 1 kg želírovacieho cukru a 1 kg obyčajného cukru. Záleží to od Vašej chuti a kyslosti marhúľ, keď sú moc kyslé, pridám cukru tak do dvoch kíl, keď sú sladučké, postačí aj 1,5 kg. |
|
5. Pridám zo decáčik vody a varíme na miernom ohni za občasného miešania. |
|
6. Pridám jednu malú lyžičku kyseliny citrónovej, príjemne zdôrazní chuť a varíme a varíme a varíme. |
|
7. Počas varenia vyberáme z hrnca penu, aby ostal džem číry a správne sklovitý. |
|
8. Džem som varila asi 1,5 hodinu, potom som ho rozmixovala ponorným ručným šľahačom dohladka. Ak máte radi kúsky ovocia v džeme, nemixujte ho. |
|
9. Varte ďalšiu polhodinku, pričom stále vyberajte penu, ktorá iba ničí dojem :-)) |
|
10. Umyte si zatiaľ poháre pod horúcou vodou, vysterilizujte viečka - ja ich vyváram v hrnci a poutierajte dosucha. |
|
11. Poháre naplňte po okraj. Džem nikdy nesterilizujem. |
|
12. Namiesto sterilizovania ho dobre uzatvorte, obráťte dole hlavou a nechajte poháre v tejto polohe do úplného vychladnutia - týmto spôsobom sa "zasterilizujú" samé, viečka sa lepšie chytia a nedostane sa do nich vzduch. |
|
13. POháre ešte prikryjem utierkou a do úplného vychladnutia ich nechám prikryté. Skladujeme v tmavej chladnej miestnosti. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Viera R. (viera52) ID 206986 (12.7.2012, 21:49) |
Dakujem za receptík . Zajtra ráno sa idem do toho pustiť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Iveta D. (ivulkad) ID 4357, mimibazar.sk/ivulkad (15.7.2011, 22:27) |
dobry den prosim vas a nie je ten dzem takto dost riedky? zhustne to? lebo uz som videla takyto podobny postup na videu a ked ho zacali liat do poharov tak sa mi to zdalo velmi riedke, dakujem za odpoved |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Jana K. (novinka) ID 49043, mimibazar.sk/novinka (10.8.2009, 10:08) |
Váš manžel musí byť pyšný že má takú krásnu, šikovnú, aktívnu a atraktívnu ženu! Raz Váš receptík vyskúšam, teraz nám dala svokra veľa veľa marhuľového džemu |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Erika L. (ej-mi) ID 10258 (10.7.2009, 14:04) |
..no dnes to čaká aj mňa,ďakujem za tip |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Lucia S. (Lusisia) ID 32108 (9.7.2009, 14:01) |
Supisko, idem sa pustit do prace Mamina mi doniesla marhulky, som z nich urobila kolacik a do dzemu sa mi moc nechelo pustat, ale tvoj receptik ma inspiroval Tak ideme na to Dakujeeem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Martina C. (mg6683) ID 13550, mimibazar.sk/mg6683 (upravené 8.7.2008, 18:46) |
Marcelka, práve varím svoj prvý džem v živote, a podľa Tvojho receptu, tak dúfam, že nič nepokazím Zatiaľ sa mi zdá, že sa blížim k úspešnému koncu Tušíííím sa podarilo, jupíííí !!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Alexandra A. (Alexandra10) ID 11176 (upravené 4.7.2008, 14:01) |
vyzera to dobre |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| Denisa T. (Asined) ID 1681, mimibazar.sk/asined (17.7.2006, 20:44) |
Ahoj Marcelka, viem o com tu pises. Ja som varila marhulovy dzem v 8 mesiaci tehotenstva a v tieni bolo tak 38 stupnov. To bola pohodicka. Ale, hold domaci dzem je domaci. Ja tie marhule na dzem najprv zomeliem, lahsie sa potom rozvaria. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (17.7.2006, 22:30) |
Ahoj Deniska, ja by som ich tiež mlela, ale nemám mlynček na ovocie. To je ten mlynček so sosáčikom na konci? Vraj je vynikajúci na drobné ovocie.... Každopádne máš pravdu, domáci POCTIVÝ džem je domáci džem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | Mária P. (Mayka) ID 13577 (3.7.2007, 9:51) |
No takze receptik mam vytlaceny a vo stvrtok budem varit dzemik. Este taky dotaz. Vy ten cukor davate nejaku dobu vopred na marhulky alebo tesne predtym ako idete varit dzem? Niekto totiz marhulky pocukruje vecer a rano vari dzemik. Ako to rovbite vy? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |