Andrea B. (Godzillka) ID 34483 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
Hrachová kaša s údeným mäsom
[ recept č. 23258 zo dňa 7.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Suchý hrach cca 500g, údené mäso, dva zemiaky, cesnak, vodu, olej, maslo, hladkú múku, soľ, vegetu, bobkový list, celé i mleté korenie podľa chuti a samozrejme majoran.
POSTUP PRÍPRAVY
Tymto receptom som si pripomenula krasne detske casy ked nam hrachovu kasu s udenym masom alebo s klobaskou nosievala maminka zo zavodnej jedalne. Tam ju robili fakt super a doma sme ju vsetci mali radi. Nedavno ju mamusa varila doma a kedze od Silvestra mi v mrazaku zavadzalo kilecko udeneho a mala som aj hrach insprirovalo ma to a kedze som tu nasla len jeden takyto receptik rozhodla som sa, ze prispejem a mozno niektoru z vas inspirujem. Je to velmi jednoduche a chutne jedlo! No a ked si po jeho konzumacii napustite vanu... mozte mat lacny perlickovy kupel... ;-)))))) Podme na to...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
hrach som si den vopred poriadne premyla a namocila do vody |
![]() |
na druhy den som si najskor uvarila udene masko podla postupu v dalsom mojom recepte... taketo je krasne ruzove... :-)
Varim preto skor, lebo hrach budem varit v tej "udenej" vode, ktoru som si pred varenim hrachu ocedila a vyvar uz ma v sebe aj chut bobkoveho listu a celeho korenia, lebo sa varilo spolu s maskom. |
![]() |
ked mame masko uvarene a vodu z neho scedenu mozme dat varit hrach, ktory najskor este raz premyjeme
ja som pouzila 1:1 zlty a zeleny... len tak... |
![]() |
takze premyty a napucany hrach dame do vhodneho hrnca a zalejeme vodou v ktorej sa varilo udene maso, solime opatrne, voda z masa pravdepodobne trocha slana bude, ak vam nevadi tak skuste a podla toho ochutte, ja som solila az pred koncom varenia
trocha vody som si nechala aj na zaliatie zasmazky, ale na to mozte pouzit aj cistu vodu |
![]() |
hrach sa nam vari... Pozor! Rad sa pozera z hrca, tak ho treba strazit!
medzi tym si ocistime a nahrubo nastruhame cca 2 zemiaky, maminka poradila, ze to kasu tak troska odlahci |
![]() |
ked je hrach taky ze uz uz... pridame k nemu nastruhany zemiak (mozme aj skor vobec nevadi ak sa rozvari... ved to je v podstate jeho uloha lebo ked sa aj nestihne rozvarit tak ho mixneme...) |
![]() |
hned po zemiakoch pridame aj na platky nakrajany cesnak, cca 3 struciky
Jeden som pretlacila az na zaver, aby pekne vonal. :-) |
![]() |
takto nejako vzera uvareny hrach... zacina sa uz aj rozvarat co je dobre. Ked ma takuto konzistenciu, urobime si klasicku zasmazku. V tejto faze som ochutnala a ochutila solou, vegetou a mletym bielym korenim. Kazdy moze podla toho ako ma rad... |
![]() |
na lyzici masla a lyzici oleja (moze byt aj iba olej alebo napr. mast) oprazime dve kopcovite lyzice hladkej muky |
![]() |
muku mucime len chvilu, kym chyti tu spravnu farbu a zalejeme vodou, v mojom pripade opat "udenou" rozmiesame a pridame do kase, rozmiesame a rozmixujeme ponornym mixerom.
nestihala som fotit, no myslim ze nevadi |
![]() |
rozmixovanu kasu vratime na sporak a nechame este prejst varom... uplne na zaver pridame pretlaceny cesnak - 1 strucik a majoranku (domaca od babiny - neuveritelne vonia!) DOBRU CHUT!
Tanierovu podobu som zial neodfotila, no chutila vyborne! Polovicke s chlebikom, mne aj len tak bez nicoho! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Miriam N. (mirica007) ID 155237, mimibazar.sk/mirica007 (20.8.2014, 14:09) |
Hrachova kasa uvarena podla tohto receptu je uzasna. Vrelo odporucam, pochutia si aj nepapkaci tohto jedla.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maja c. (macis) ID 63536 (2.1.2014, 18:29) |
Andrea, je to neskutočne papaníčko... jemna kaša vynikajucej chuti  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miroslava B. (Mirka3589) ID 227632 (19.12.2012, 14:53) |
Super, zajtra sa chystám spraviť. A ten komentár je tiež úžasný!!!!!!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta V. (ivetkaaaaaa) ID 42687, mimibazar.sk/ivetkaaaaaa (8.2.2010, 8:43) |
toto jedlo som niekedy zboznovala ,dlho som ho nerobila ale urcite vyskusam aj tuto verziu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (8.2.2010, 3:43) |
Ja robím hrachovú kašu tiež,len ju ničím nezahusťujem a vývar z údeného nedávam,máme v tele dosť karcinogénov aj bez toho. A vakuové údené ani nie sú údené ale len s pridaním príchute.Ale doma údené by stalo aj za hrozbu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea B. (Godzillka) ID 34483, mimibazar.sk/godzillka (8.2.2010, 8:35) |
melania, ale sak do tvojej velkonocnej juchy ide tiez vyvar z udeneho... tak snad to nebude az take strasidelne...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (upravené 11.2.2010, 15:23) |
Vývar z údeného ťažko nahradím vodou,hlavne ked je údené doma  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea B. (Godzillka) ID 34483, mimibazar.sk/godzillka (8.2.2010, 8:32) |
Ja som nepouzila vakuove udene... Take vobec nekupujeme... Mame osvedcene mesiarstvo a ked udene tak od nich a krasne nemastne stehienko...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (9.2.2010, 5:51) |
ja som len skonštatovala, ake je vakuové údené-predvarené a ochutené vôňou údeného  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (7.2.2010, 22:25) |
tak toto som este nepapala,ale prave minule mi toto jedlo spominala moja sestra ,ze ho robieva..no,nacase vyskusat uz len pre ten kupel  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (7.2.2010, 21:46) |
hrach mame radi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea B. (Godzillka) ID 34483, mimibazar.sk/godzillka (7.2.2010, 21:58) |
Aj my! Da sa robit aj bez udeneho moze byt napr. s klobaskou, sekanou alebo vajickom... Kazdy si da co chce napr. Ty s vajickom a Tvoj Mato s klobaskou...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (7.2.2010, 22:00) |
napriklad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |