Mária M. (majkatorka) ID 10016 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov)
Burizonové gule bez salka
[ recept č. 23528 zo dňa 14.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
400g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 150ml šľahačkovej smotany, 50g masla, 2 balíčky burizonov, papierové košíčky
POSTUP PRÍPRAVY
Z rôznych receptov, čo som vyskúšala, mi tieto gule chutia najviac, nie sú také lepidlové ako zo salka, len jemne karamelizované. Karamel robíme na najnižšom plameni, v kastróli so širokým dnom, aby bola vrstva cukru čo najtenšia. Cukor pomaly karamelizujeme, stále miešame, vytvorené hrudky cukru roztlačíme varechou. Keď je karamel úplne tekutý a hladký, vsypeme vanilkový cukor, ten sa rozpustí rýchlo a vlejeme šľahačkovú smotanu. Hmota stvrdne a začne bublať, stále miešame až sa znova skvapalní, získa hustejšiu konzistenciu, musí byť úplne hladká. Odstavíme zo sporáka, vmiešame maslo a keď je úplne rozpustené, dôkladne vmiešame burizony. Navlhčenými rukami tvarujeme guličky a vkladáme do košíkov.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Takto vyzerá správne rozvarený karamel so šľahačkou |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Bozena H. (bobahudec) ID 4297 (20.12.2011, 15:58) |
Tá smotana má byť studená? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jarka M. (raona) ID 119765 (20.12.2011, 15:07) |
hotovo a mňam !!! len som dala najskôr maslo a potom šľahačku, vyšlo mi 96ks, keby niektoré urobím menšie tak ich je presne 100 !!! ďakujem za recept BEZ salka!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jarka M. (raona) ID 119765 (20.12.2011, 14:30) |
práve sa ich snažíím urobiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | rastislav g. (rasruz) ID 72076 (26.10.2010, 19:55) |
Sa Vam ospravedlnujem za tie predosle komentáre , ale písali to detičky ktorým velmi chutilo a samozrejme bez môjho vedomia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | rastislav g. (rasruz) ID 72076 (26.10.2010, 19:50) |
bolo to vyborne!!! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (3.5.2010, 8:44) |
Maji, ja som robil tiez uz viacero pokusov s karamelom a nikdy som nebol uplne spokojny. Tvoj receptik si ukladam a skusim ho niekedy. Potom dam vediet  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |