melania l. (lararuby) ID 130989 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)
KVASENA KAPUSTA *****S JABLCKAMI_VYBORNA
[ recept č. 24197 zo dňa 4.3.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
25 kg nastrúhaná kapusta,40dg soľ,3 pl rasca celá,20 ks bobkový list,10 ks malých kyslejších jablčok
POSTUP PRÍPRAVY
Do čistého súdka vrstvíme kapustu,ktorú časťou soli a rasce posypeme,dáme pár bobkáčov, pár rozpolených a okvetia a stopky zbavených jablčok.Zasypeme tenšou vrstvou kapusty a poriadne potlačíme.Aj po okrajoch,aby sme vytlačili všetok vzduch.Ja to robím tak,že si na nohu-samozrejme umytú-natiahnem veľký mikroténový sáčok a upevním ho gumičkou. Postupne spotrebujeme po vrstvách všetky indiegréncie a stále tancujeme.Casom sa nám pri tlačení ukáže voda,ktorú odčerpáme,ale nevylejeme.Nakoniec súdok poriadne poutierame,dolejeme odčerpanú šťavu podľa potreby,zakryjeme vrchnákom ,do žliabku vlejeme vodu .Súdok položíme do nejakej nádoby-ja mám takú vyššiu okrúhlu tácku-a začína kvasenie.Kým kvasí,držíme na nie veľmi studenom mieste.Priebežne kontrolujeme a umývame žliabok.Ak je treba,dolejeme vodu_ja preváram a dám trocha soli-samozrejme studenú.
Kapusta vykvasí asi za mesiac.Súdok poriadne očistíme zvonku,Položíme do špajze alebo na chladnejšie miesto,do žliabku vlejeme jedlý olej ,ale až po zatvorení súdka,aby sme to s olejom neprehnali.Vydrží až do ZJEDENIA a NESMRDI cely byt. Ja mávam na chalupe,ale sestra v byte v skrini na chodbe a pochvaľuje si.Videla som na českej stránke kapustu ,ktorú kvasili rovno v pohároch,aj som vyskúšala,ale pre mňa bola niektorá dosť suchá.Skúšala som aj už hotovú zasterilizovať,ale už nechutí tak dobre ako ked je surová.
DOBRU CHUT s kopou čerstvých vitamínov
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
zimná kapusta |
![]() |
nachystané súdky |
![]() |
nachystané na rezanie,
nabudúce hotová kapusta,vybil sa mi foťák |
![]() |
strúha sa |
![]() |
jablká |
![]() |
soľ,rasca,bobkáč |
![]() |
jeden súdok hotový |
![]() |
štyri týždne ujdú a vitamínov plná špajza |
![]() |
susede pre kozičky |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (17.11.2012, 11:54) |
Ahoj Melanka som rada, že som našla tento tvoj recept. Práve robil kapustu do súdka a má okolo toho veľa rečí... hrdina priam, ale tvrdí, že správne vykvasená kapusta má byť mäkká!! s čím ja nesúhlasím. A pritom sme vždy mávali tvrdú kapustu, tak neviem, čo ho to pochytilo? Vraj nikdy nebola poriadne vykvasená vďaka mne Tak teraz už bude Podľa mňa mäkká kapusta je hnilá. Napadlo mi, že ty nakladáš kapustu už roky, tak na stopro vieš, aká má byť, a preto sa pýtam na tvoj názor. Budeštaká dobrá...?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (17.11.2012, 18:28) |
Tiež sme mali kedysi mäkkú,keď sa svokor poponáhľal a kúpil letnú,ale odkedy si nakladáme sami,s tým problém nemám.Kristínka,okrem toho neviem,čo by to mohlo iné byť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva V. (Eva Vadrnová) ID 144441 (17.11.2012, 13:53) |
Kristinka kapusta ma byt tvrda a pekna biela nema pravdu ked tvrdi ze ma byt mäkka. vsak ked sa uvari bude aj mäkka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (upravené 1.11.2010, 22:02) |
vybil sa mi foťák |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zdenka A. (azdenka) ID 26949 (4.3.2010, 18:34) |
O tom oleji v žliabku som už počula no nikdy nevyskúšala. V tom žliabku má byť naliaty len olej?Kapustu tiež takto nakladáme a je pravda že niet nad domácu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (upravené 29.3.2010, 17:55) |
Skúšala som aj s vodou,ale čistý olej sa mi viac pozdáva.Nejde ho tam veľa,len tak na pol prsta,zabráni preníkaniu vzduchu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Eva V. (Eva Vadrnová) ID 144441 (17.11.2012, 14:08) |
s tym olejom ani nie je zly napad aspon netreba dolievat ako vodu lebo voda sa odparuje. vdaka za radu , ja som minuly rok aj tento rok davala do velkych 5 l flias bola perfektna. ked sa minie urobim druhu a za 8-10 dni je vykvasena a tak mame stale cerstvu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (20.11.2012, 6:46) |
Ja vždy nechávam tri aj štyri týždne kvasiť,až potom ide do špajze na oddych,mne sa v pohári zdala suchá,lebo mi tú fajnú vodičku vytlačila ale možno je to tým,že som dala do 7 decového pohára a ja šťavu z kapusty mám rada a keď vyberám kapustu zo súdka,aj si hrnčekom črpnem a napijem sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Zdenka A. (azdenka) ID 26949 (4.3.2010, 18:52) |
Myslím že to skúsim s tým olejom. To je asi zhoda náhod,že pred tým ako som sadla ku som vyberala kapustu zo súdka na večeru,síce nie veľmi zdravú,ale fajnúú.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (23.9.2010, 22:09) |
ja myslím,že veľmi zdravú,Zdenka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |