Andrea D. (Adusha22) ID 135731 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 28 návštěvníkov)
Zašnurovaný citrónový chlieb
[ recept č. 27379 zo dňa 23.5.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Na kvások: 6 PL teplej vody, 1 ČL cukru, 1 1/2 ČL instantného droždia, 1/4 pohára polohrubej múky Na cesto: pripravený kvások + 6 PL kyslej smotany alebo jogurtu, 1/4 pohára zmäknutého masla, 1 vajíčko, 1/4 pohára cukru, 1 ČL soli, 1 ČL vanilkového extraktu, 2 1/2 polohrubej múky, Na plnku: 1/3 pohára čerstvého krémoveho syra (100 g), 2 PL cukru, 2 PL kyslej smotany, 1 ČL citrónovej šťavy, 2 PL polohrubej múky, 1/4 pohára lemon curd (citrónový krém) Na potretie: 1 vajíčko, lyžica vody a hrubý cukor na posypanie
POSTUP PRÍPRAVY
Tento úžasný koláč ma padol do oka na mojom obľúbenom food blogu. Nedal mi spávať, jeho zaujímavý vzhľad ma dostal a povedala som si, že ho musím vyskúšať. To som ešte netušila, že nielen vzhľad ale aj chuť je neskutočná!! Je to jednoducho delikátna mňamka! Tu je originál recept s obrazovym postupom, ak by ste mali zaujem o original ,-) http://smittenkitchen.com/2010/05/braided-lemon-bread/ Ja som do plnku použila kupovaný lemon curd, ale kto sa k nemu nemá ako dostať, nech si ho pripraví podľa tohto receptu od Adriky: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23263
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Najprv si pripravíme kvások: V malej miske, alebo vo veľkom pohári zmiešame uvedené ingrediencie na kvások a necháme 10 - 15 minút kysnúť. Keď máme kvások hotový, pripravíme si pekárničku. Do nádoby vlejeme kvások, pridáme kyslú smotanu, maslo, vajíčko, cukor a vanilkový extrakt. Potom pridáme múku a soľ a necháme vypracovať cesto - program "CESTO". Cesto necháme kysnúť 60 až 90 minút, kým nezdvojnásobí objem. |
![]() |
Keď už máme cesto vykysnuté, pripravíme si plnku. V miske vyšľaháme spolu smotanový syr, smotanu, cukor, citrónovú šťavu a múku. Lemon curd necháme zatial bokom. |
![]() |
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, premiesime aby sme z neho vytlačili všetok vzduch a vyvaľkáme na obdĺžnik. Tento obdĺžnik pomocou valčeka prenesieme na papier na pečenie - POZOR! toto je veľmi dôležitý krok, lebo naplnený koláč by ste na papier preniesli iba s veľkými ťažkosťami. |
![]() |
Cesto si pomyselne rozdelíme na tri zvislé časti. Do strednej tretiny nanesieme pripravenú plnku. Rozotrieme ju, ale cca 4 cm okraje hore aj dole necháme suché. |
![]() |
Na syrovú plnku natrieme lemon curd - ja som použila cca 3 - 4 vrchovaté lyžice, ale pokojne dajte viac, koláč bude aspoň poriadne šťavnatý. |
![]() |
Teraz si pripravíme bočné tretiny na šnurovanie. Pomocou ostrého hladkého radielka nakrájame bočné tretiny na cca 2,5 cm široké pásy. Ostanú nám 4 kúsky cesta z rohov, tie vyhodíme. Na fotke - takto som začala. |
![]() |
Takto to vyzeralo po narezaní jedného kraju... |
![]() |
...pohľad od dolného konca, už mám nakrájané obidve strany... |
![]() |
pohľad na celý pripravený koláč |
![]() |
A začíname ho "šnurovať". Najprv zahneme stredový horný okraj, aby nám nevytiekla plnka. No a potom začneme striedavo cez seba ukladať jednotlivé pásiky -zľava, sprava, zľava...pekne šikmo, diagonálne tesne vedľa seba. |
![]() |
Tu už pomaly finišujeme. Opäť založíme stredový okraj a pomaly došnurujeme ,-) Konce nejako pekne zahneme pod seba, aby neodstávali. |
![]() |
tu je hotový "zašnurovaný" koláčik |
![]() |
Detail na šnurovaný vzor ,-) |
![]() |
Hotový koláč zakryjeme plastovou fóliou (ja som použila veľký sáčok) a necháme ešte 45 - 50 minút na teplom mieste podkysnúť. Ja som sa ponáhľala, takže môj kysol iba 30 minút. MEdzitým, aspoň 30 minút pred pečením si poriadne vyhrejeme rúru na 190 °C. V mištičke si rozmiešame vajíčko s lyžicou vody a potrieme ním podkysnutý koláč. Potom ho posypeme hrubým cukrom a šupneme do vyhriatej rúry. PEčieme 25 - 30 minút. Môjmu stačilo tých 25 min, pečieme do peknej zlatohnedej farby. |
![]() |
A tu je pohľad na upečený koláčik. |
![]() |
A ešte jeden pohľad. |
![]() |
Tááák a ešte jeden pohľad dovnútra. Koláčik je vďaka plnke, no najmä vďaka lemon curdu neksutočné šťavnatý a svieži.
Plnka sa môže rôzne meniť, určite suprové by to bolo s orange curdom, prípadne aj s nejakým ovocím, alebo pudingom.
No, v každom prípade je to mňam mňam mňam ,-) musím sa krotiť, aby som ho nezjedla na posedenie ,-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |