Ivana P. (Ika) ID 2154 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Smažené kalmáre a plody mora podľa Nigelly
[ recept č. 28231 zo dňa 14.6.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
mrazené kalmáre a zmes morských plodov, olej, hrubá múka alebo krupica, kukuričný škrob (polovičné množstvo ako múky), soľ, mletá paprika (príp. iné korenie, podľa chuti)
POSTUP PRÍPRAVY
Pre milovníkov morských plodov - skvelá chuťovka, so zeleninovým šalátom, s majonézou, dresingom, ako kto chce. Ak morské plody nemusíte, obrázkový postup si radšej ani nepozerajte :-). Keďže som mala celé kalmáre, tedy "se vším všudy", nafotila som aj postup ich spracovania.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Takto vyzerá rozmrazený celý kalmár, čakajúci na spracovanie. |
![]() |
Ako prvé vytiahneme z kalmára jeho "útroby". Chytíme na oboch koncoch a ťaháme. |
![]() |
Výsledok predchádzajúceho snaženia - v jednej ruke hlava s chápadlami, v druhej telo. |
![]() |
Najprv hlava - nožom odrežeme škaredšiu časť aj s očami (snažíme sa do nich nezarezať :-). |
![]() |
Toto je prvá časť, ktorú ďalej použijeme, chápadlá. |
![]() |
Chápadlá stisneme a vytlačíme tuhšiu guličku - tiež poputuje do odpadu. |
![]() |
Po "guličke" ostala dierka a chápadlá sú pripravené na obaľovanie. |
![]() |
Na rade je telo. Prstami nahmatáme priesvitnú "chrupavku" a vytiahneme ju. Vyzerá ako z priehľadného plastu. |
![]() |
Takto tá "chrupavka" vyzerá. Je to vlastne pozostatok schránky. |
![]() |
Telo ošúpeme, ide to ľahko, a nakrájame na cca 2cm krúžky (alebo aj tenšie, ak chcete). |
![]() |
Vo vyššej mise zmiešame hrubú múku alebo krupicu s polovičným množstvom kukuričného škrobu, ochutíme soľou a ml. červenou paprikou (alebo ľubovoľným iným korením). Nigella obaľuje v sáčku, mne sa lepšie pracovalo s misou.
Kalmáre a plody mora po častiach poobaľujeme a vysmážame niekoľko minút do chrumkava a dozlatista vo vyššej vrstve oleja. |
![]() |
A tu je výsledok. Jedávame to pokvapkané citrónom, so zeleninovým šalátom. V Nigellinom recepte bola prílohou cesnaková majonéza.
Dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Zuzana D. (zuzana1403) ID 47223, mimibazar.sk/zuzana1403 (13.3.2012, 11:49) |
ja ich zbožňujem, môžem sa spýtať, kde kupujete takéto celé kalamáre? Ď.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Ivana P. (Ika) ID 2154, mimibazar.sk/ika (14.3.2012, 16:01) |
Kupovala som ich tuším v Carrefoure , mrazené  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (18.6.2010, 22:00) |
musia byť skvelé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Aneta S. (ssassanka) ID 40362 (15.6.2010, 8:52) |
kalamare su snad moje najoblubenejsie jedlo. aaaach mnaaaaaaaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (15.6.2010, 0:43) |
hm...vyzerá to výborne Určite niekedy vyskúšame.Nigelu so pár krát videla variť ,je perfektná Máš knihu,či?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Ivana P. (Ika) ID 2154, mimibazar.sk/ika (15.6.2010, 19:20) |
Áno, mám knihu Nigella express  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |