Kristína S. (kristinast) ID 22409 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 22 návštěvníkov)
Osie hniezda kakaové a škoricové z kysnutého cesta
[ recept č. 28669 zo dňa 25.6.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1/2 kg polohubej muky 2,5 dcl mlieka 1 drozdie 3 polievkove lyzice krystaloveho cukru 1 vajce stipka soli kakao na posypanie vanilkovy cukor na posypanie skoricovy cukor na posypanie vajicko na potretie
POSTUP PRÍPRAVY
Najskor si pripravime kvasok, teda do trosky asi 2 dcl tepleho (nie horuceho) mlieka dame trosicku cukru a kvasnice. Pockame kym to zacne pracovat. Podotykam, ze to mlieko, v ktorom nechavame pracovat kvasok je uz zaratane v prisadach. Teda, ak dame zohriat 2 dcl mlieka, tak potom do zvysku cesta dame uz iba 0.5 dcl mlieka :) pisem to ako pre prvacikov ,) potom pridame muku, zvysne mlieko, krystalovy cukor, stipku soli a vajicko. Dobre spracujeme cesto a nechame vykysnut. Ked uz je krasne vykysnute, tak si ho rozdelime na dve polky. Z jednej dokonca mozete spravit pecene buchty plnene lekvarom a z tej druhej osie hniezda, lebo recept na buchty je rovnaky. No ale k hniezdam, tak tu polku si rozvalkame na obdlznik, natrieme olejom, posypeme kakaom a vanilkovym cukrom. Zrolujeme cca 5 krat (podla toho ci chcete vacsie alebo take mensie) na dlhu roladku a potom ostrym nozom nakrajame na asi 2cm hrube roladky. Natrieme plech olejom a ukladame tieto hniezda na naolejovany plech s tym, ze konce mozeme zahnut pod osie hniezda, aby sa nam neotvorili. Len to rukou date pod to a jemne pritlacite dlanou, aby sa vam to pekne vytvarovalo na take ako je na obrazku. Skoricove sa robia rovnako, len miesto kakaa date skoricu a krystalovy cukor, alebo skoricovy cukor. Na vrch som to este potrela vajickom aby to bolo take krajsie. Dame do vyhriatej rury a pecieme na 200 stupnoch kym nemaju peknu farbu nepamatam si presne cas, ale cca 30-40 min. Ked ich vyberieme, tak ja som este rozpalene potrela studenou vodou, aby boli take lahodnejsie. posypeme cukrom, kto chce, kto nie, uz len pocka kym vychladnu a sup s nimi do brucha .... Je to dobre aj pre deti, tak jednohubky, mozete to zobrat aj v lete k vode, nic sa vam neroztecie a nerozpadne, proste vytiahnete zo sacku a dobru chut :) ak vam vela zostane, mozete aj zamrazit a potom len vytiahnete z mraznicky a mate cerstve zas. Len pre info, tolkoto hniezd mi vyslo len z polky davky, tak si to mozete zratat, kolko vam vyjde z celej :) ja som robila preto z polky tieto hniezda a z polky pecene buchty plnene lekvarom a vlastne z jedneho kysnuteho cesta mate 3 druhy sladkosti. |
Lenka D. (natasa47) ID 155339 (20.2.2014, 14:17) |
to si robila len s polkila muky a to cesto si potom dala na 2 časti s ktorej si urobila pečene buchty? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Patrícia S. (Patusa01) ID 266321 (28.12.2013, 21:47) |
Ako je to s tým mliekom, v potrebných prísadách píšeš spolu 2,5 dcl a z tohto množstva 2 dcl na kvások, zvyšok je tým pádom 0,5 dcl mlieka, no v postupe píšeš ze pridáme ešte 2,3 dcl. Veľmi si chutím na tvoje osie hniezda, no nechcem ich pokaziť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
andrea k. (adka312) ID 241221 (16.7.2013, 13:15) |
ja som spravila osie hniezda z ineho cesta, lebo som nemala polohrubu muku, ale vysli mi super .. Nikdy som nevedela aka plnka sa tam dava a tento receptik bol uplne super podrobny!! Dakujem velmi pekne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína S. (kristinast) ID 22409, mimibazar.sk/slivkovci (24.7.2013, 21:44) |
Andrejka, som rada, ze ste mali inspiraciu a ze sa vydarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lenka K. (lenkuch) ID 41675, mimibazar.sk/lenkuch (12.3.2011, 13:56) |
Tak ja bohuzial veeelmi zle. Tak velmi som na na ne tesila az mi uuuplne nevysli a to sa mi zatial s kysnutym cestom taka pohroma nestala, neviem co som urobila zle v podstate ani take pekne osie hniezda neviem vytvarovat, mohli by ste mi poradit,nech sa nevzdam?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína S. (kristinast) ID 22409, mimibazar.sk/slivkovci (21.1.2012, 15:28) |
Lenka, ja robim hlavne take malicke roladky, nerobim mega hniezda. cesto si rozdelim na dve polovice kazdu rozvalkam (nie na extra tenucko ale tak jemne), potriem olejom a potom kakao, cukor, skorica a zrolujem. asi 4x to zrolujem, tupym nozikom nakrajam na malicke roladky a ulozim na plech. neviem preco to nevyslo ale mne sa este nestalo ani raz ze by sa to nepodarilo tak snad uz vam to vyjde. keby ste mi napisali vas postup tak by som vam mozno poradila lepsie |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jarmila H. (jarmila.h) ID 24690 (18.1.2011, 13:22) |
Dnes som ich robila a sú mňam, urobila som aj orechové aj škoricové aj kakaové...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína S. (kristinast) ID 22409, mimibazar.sk/slivkovci (15.2.2011, 21:11) |
Jarmilka, som velmi rada, ze chutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Miroslava B. (mimuš24) ID 107811 (25.6.2010, 18:49) |
MŇAM, už sa teším na receptuš.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |