Martina P. (Mata406) ID 48300 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov)
Sterilizované uhorky
[ recept č. 29822 zo dňa 26.7.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
nálev : * 1 l ocot * 3 l voda * 350g kr.cukor * 100g soľ * ............................. mrkva, cibuľa, celé nové korenie, celé čierne korenie, kopor
POSTUP PRÍPRAVY
- receptík mojej maminy na uhorky ... len si ho tu vložím, hádam neva :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
- uvarený, vychladnutý nálev ... výjde na caa 11 pohárov / 7-dcl/ |
|
- do každého pohára /7dcl/ ... po 2 guličky nové korenie, 5 guličiek celé čierne korenie, 2 plátky cibuľa, 5-6 koliesok mrkva, trošku kopru |
|
- natlačené uhorky zaliate vychladnutým nálevom, zavíčkovať |
|
- sterilizovať 6 min od bodu varu .... nemám žiaden špéci hrniec na sterilizáciu, úplne obyčajný a bez teplomeru, takže ako mi začne voda vrieť, stopnem 5-6 min, trošku stíšim plameň a nechám vrieť tých spomínaných 6 min |
|
- potom vyberiem, skontrolujem víčka /pre istotu/ , neprevraciam ich dolu hlavou - iba zakryjem dekou, aby sa čo najdlhšie udržalo teplo, nechám pod dekou do vychladnutia pohára |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Viera F. (Fafav) ID 30923 (5.8.2014, 11:28) |
Ahojte dievčatá, neviete poradiť ako zavárať v novšej rúre, kde mám ohrev odvrchu a zospodu naraz? A okrem toho horkovzduch. Dnes mi sestra povedala, že sa ohrievať musí iba zospodu, lebo inak mi poulietajú viečka. Čo s tým, keď už nevládzeme nosiť ťažký zavárací hrniec? Ďakujem za odpovede-budem veľmi vďačná. |
ODPOVEDAŤ |
Elena V. (Helusska) ID 50090 (19.7.2011, 9:41) |
Ahojte, chcem sa spýtať, zabudla som dať do uhoriek na spodok pohára, tie koreniny, dala som ich na vrch do pohára aj s kôprom, ale použila som mrazený, Nemala som ani mrkvu, ešte som to nesterilizovala, dalo by sa to aj vybrať, iba som to zaliala tým nálevom, ale to sa mi už nechce, ďakujem za rady. |
ODPOVEDAŤ |
Martina M. (mucher) ID 10339 (13.8.2010, 14:50) |
Vydarili sa mi jupííí Viečka sa chytili, na jeseň ochutnáme a ozvem sa |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.8.2010, 16:40) |
som rada Martinka, budem čakať na kolaudáciu |
ODPOVEDAŤ |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (8.8.2010, 15:58) |
No, chvalabohu už mám pozavárané, včera som ešte robila z uhoriek čalamádu podľa Melanky - nesterilizovanú, tak som na ňu veľmi zvedavá. Už nechcem uhorky ani vidieť! Ja sterilizujem v rúre, pretože pri takom množstve by mi to trvalo do rána, takto sa mi zmestí na jeden šup 14 pohárov, zachviľu mám hotovo! |
ODPOVEDAŤ |
| Viola D. (violka60) ID 124062 (19.7.2011, 11:08) |
Darinka, prosím Vás ako viete, že už je to zasterilizované????? Prosím uhorky, marhule, broskyne a hrušky....Ďakujemmmmm Prepáčte, skôr som písala ako prečítala si nižšie komentáre. Ale aj tak ovocie má aké časy??? páááááááááá |
ODPOVEDAŤ |
| | | Darina B. (danda3) ID 104195 (19.7.2011, 21:11) |
Ahoj Violka, kľudne mi tykaj, ja zavaáram všetko rovnako, či ovocie, či zeleninu, ešte sa mi nič nepokazilo ano nerozvarilo. Tak po hodine sterilizovania by to malo byť hotové... (L |
ODPOVEDAŤ |
| Martina M. (mucher) ID 10339 (11.8.2010, 22:15) |
Zdravím, chystám sa zajtra zavárať uhorky, môžete mi prosím poadiť ako ich sterilizovať v trube? Viem, že uložiť na plech v ktorom je voda, len neviem koľko stupnov a ako dlho Ďakujem za radu |
ODPOVEDAŤ |
| | | Darina B. (danda3) ID 104195 (12.8.2010, 21:49) |
Martinka, na plech dám staré noviny, potom poháre, vodu a sterilizujem 15 minút pri 150 stupňoch a 45 minút pri 100 stupňoch, vyberiem, zabalím a dám ďalšiu várku, kdesi som sa to dočitala a odvtedy len tak robím, vlastne zaváram tak všetko aj mäso. Neviem, či už neodpovedám neskoro, ale skôr sa nedalo. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Martina M. (mucher) ID 10339 (12.8.2010, 23:10) |
Všetko dobré k sviatku |
ODPOVEDAŤ |
| | | Martina M. (mucher) ID 10339 (12.8.2010, 23:08) |
Jáj ešte som sa zabudla spýtať...to mäso 15O stupnov 15 min a potom to stiahnem na 100 a ešte ďalších 45min???? alebo su to dve varianty "VYBER SI !" |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Darina B. (danda3) ID 104195 (13.8.2010, 15:33) |
Nie, to je jedna varianta, najprv tých 15 minút a potom teplotu stiahnuť a ďalších 45 minút a ďakujem za blahoželanie. Tak nech sa podarí. |
ODPOVEDAŤ |
| | | Martina M. (mucher) ID 10339 (12.8.2010, 23:06) |
Ďakujem pekne a na to mäso sa chystám, na dovolenku..som odkukala masko na internát a segedín....mňamka ĎAKUJEM |
ODPOVEDAŤ |
| | | | | Darina B. (danda3) ID 104195 (13.8.2010, 15:34) |
|
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.8.2010, 20:21) |
a mńa to čaká zajtrááá - no inak tú nesterilizovanú ako má Melanka sme doma istý čas robievali - potom už ani nie, moje malé nie sú moc šalátové - dobrovoľne nasilu u nich , tak v zime robievam už radšej čerstvý, alebo ten maminin zabáraný kapustový a ten nám vydrží |
ODPOVEDAŤ |
| | Viola D. (violka60) ID 124062 (19.7.2011, 11:16) |
Martinka, mamkin zabáraný šalát???? Kutala som sa vo Vašich receptoch, ale je ich tak veľaaaaa . Napíšte mi prosím Vás presný názov. Ďakujem |
ODPOVEDAŤ |
Michal K. (manocik) ID 119803 (4.8.2010, 19:21) |
ok |
ODPOVEDAŤ |
Iveta K. (ivetka001) ID 90150 (27.7.2010, 18:30) |
Martinka, vyzerajú nádherne,vidieť, že uhorková sezóna je tu, ,aj mňa to zasiahlo a zaváram jak pominutá . Zvyknem aj ja takto zavárať uhorky, ale robievam ich aj s hroznovým listom a s cesnakom, a pridávam aj 1 alebo2 malé zelené paradajky. |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (27.7.2010, 20:18) |
Ďakujem Ivetka ... no, to s tým hroznovým listom si tak matne pamatám - babka tuším tak robila - my iba takto jednoducho .. ja tento rok nebudem veľa zavárať, som to mala perné minulý rok a dosť zaváranín mi zostalo ešte, tak už iba pár hrušiek a možno broskyne ešte - iba tieto uhorky som už postrádala, lebo už som nemala ani 1 jediný pohár |
ODPOVEDAŤ |
| Iveta S. (yvett) ID 11052 (27.7.2010, 8:31) |
Maťka aj ja som práve včera zavárala uhorky, tiež dávam mrkvu, cibuľu, kôpor a dávam aj kúsok chrenu. Mala som ich 20 kg - polovicu som nakladala do kameninového súdka a druhú zavarila |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (27.7.2010, 14:31) |
jeemine, že 20kg teda, mala si čo robiť Ivetka ... riadna fuška ja iba tak po troche, moje malé sú skor kompótové ako uhorkové, ale ja ich mám rada |
ODPOVEDAŤ |
Anna L. (anka29) ID 111855, mimibazar.sk/anka29 (26.7.2010, 21:30) |
...juj tie vyzerajú fajnovo....tento receptík má moja kámoška už som o tento recept prosila xkrát a xkrát som zabudla a vďaka tebe mám to poruke....veľká vďaka Mať ka,...ja zbožnujem sladkokyské a nie také blééééé kyslé čo sa nedajú ani odhryznuť...určite vyskúšam... |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.7.2010, 21:39) |
Ďakujem Anka som rada, ak i ebe bude receptík nápomocný - tiež nemusím tie extra kyslé uhorky a hlavne moje baby už vobec nie - som rada, že do nich dostanem aspoň tieto - trošku |
ODPOVEDAŤ |
| Lucia Baranova (luckaeuro) ID 24486, mimibazar.sk/luckaeuro (26.7.2010, 20:29) |
Martinka, fajn vedieť, ja som sa bála zavárať bez tých konzervačných nakúpených pomôcok že sa pokazia, toto vypada super, tak vyskúšam akurát sa mi "kotia" v záhrade spústy uhoriek, ďakujem a prajem pekný dník Lucia |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.7.2010, 21:09) |
Ahoj Lucka , moja mama takto robí uhorky odjakživa a ja vlastme od nej mám tento receptík, tak už iba traduje, neboj sa nič sa s tým nestane, je to recept starý ako Praha, ako sa vraví - |
ODPOVEDAŤ |
| Lubica L. (lubica007) ID 19881 (26.7.2010, 20:28) |
aj my takto robievame.................teda mamka a mne posle alebo donesie |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.7.2010, 21:06) |
teda.. to sú výhody no veď od maminky najlepšie , no nie ? |
ODPOVEDAŤ |
| | | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (26.7.2010, 21:13) |
samoška,esteze mam maminku |
ODPOVEDAŤ |
| Gabriela V. (Graziela) ID 59728 (26.7.2010, 18:15) |
Martinka, ja som si pri tvojom recepte spomenula na moje minulorocne "debutove" a nie moc slavne zavaranie v rure . Do nalevu som pouzila kupenu zmes na zavaranie, ale nemiesto ZEKA som kupila ZELKO, ktr. sa uz nesmie sterilizovat, len uvarit nalev, zaliat uhorky a nechat tak... No a ja som si nevsimla ten cerveny napis "NESTERILIZOVAT!!!" a takto teda 5kg uhoriek islo do kosa... ... Potom sme kupili dalsich 5kg, urobili bez sterilizacie a odvtedy som si povedala, uz nebudem uhorky NIKDY zavarat...chutovo boli tiez vynikajuce, take chrumkavejsie, ale nam chutili a ani jedna flasa sa nepokazila |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (upravené 26.7.2010, 21:33) |
ahoj Gabika no teda, tomu sa povie, smola sa lepí na paty - ale veď učíme sa na vlastných chybách nie ? ja práve, vobec nekupujem tieto všelijaké pomocky typu, deko, zelko a vobec nič na konzerváciu, robím iba vlastné nálevy, jednu výnimku mám v príprave pikantu.... aj džem bez konzervantov ... sme tak zvyknutí tento receptík mám od mojej mamy a sú to zatiaľ najlepšie uhorky, čo som kde ochutnala - ale samozrejme, všetko je vecou chuti každého z nás a čo chutí mne, nemusí ostatným - takže ak si bola spokojná so svojim postupom a chutili Ti, prečo nie ? Veď to je hlavné, aby to v koši neskončilo |
ODPOVEDAŤ |
| Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (26.7.2010, 17:57) |
Vyzerájú lákavo. Zavárala som keď som ešte bývala u rodičov. V jednomizbovom byte nemám kde. Keď som však zavárala dávala som občas do niektorých pohárov aj jeden strúčik cesnaku. |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.7.2010, 18:03) |
Ďakujem Ivka - no to verím, že v jednoizbovom byte je to fuška so všetkými takýmito prácami, pravdupovediac, uhorky robím asi najmenej rada - ledva sa k tomu dokopnem - ale tak treba i také urobiť, nech mám pokoj aspoň na 2 roky strúčik cesnaku sme neboli zvyknutí dávať, my sme doma zasa pár pohárov vždy robili pre tých ktorí majú radi pikantné tak, že sme do každého pohára šupli jednu feferónku - tie boli úúžasné - ale doma by som si ich jedla sama |
ODPOVEDAŤ |
| Slavka H. (Archaa) ID 84161 (26.7.2010, 17:49) |
super dobre ze si vlozila,urobim podla teba tohto roku |
ODPOVEDAŤ |
| | Martina P. (Mata406) ID 48300 (26.7.2010, 17:59) |
Vďaka Slávka ja vždy musím prekutrávať moje komplet poznámky a tuto mám jednoduchšie hľadanie, veď to robím 1x do roka - a hádam budú chutiť, nie sú prekyslené, lebo my nemáme radi uhorky čo vykrútia pusu na druhú stranu, také fain, akurát, sladko-kyslé |
ODPOVEDAŤ |