gabika p. (gabikapl) ID 27682 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 24 návštěvníkov)
Citrónové rezy
[ recept č. 30200 zo dňa 6.8.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
cesto: 10 vajec, 250 g práškového cukru, kôra a šťava z 1 citróna, 200 g práškového cukru na sneh, 100 g zemiakovej múčky SOLAMYL, 100 g polohrubej múky Citrónový krém: 2,5 dl mlieka, 1 polievková lyžica zemiakovej múčky SOLAMYL, 250 g masla, 150 g práškového cukru, šťava a kôra z 1 citróna, 1 vajce Poleva: 250 g práškového cukru, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžica horúcej vody
POSTUP PRÍPRAVY
Cesto: Žĺtky, 250 g cukru, kôru a šťavu z citróna vymiešame /kôru a šťavu lejeme na cukor, nie na žĺtky/. Z bielkov a 200 g cukru ušľaháme sneh a zľahka primiešame do žĺtkov, postupne vsypeme múku zmiešanú so Solamylom. Cesto vylejeme na plech a upečieme. Po upečení korpus necháme vychladnúť . Po vychladnutí prekrojíme na polovicu a plníme krémom. Krém: v troške mlieka rozmiešame Solamyl, zvyšok mlieka necháme zovrieť a za stáleho miešania vlejeme rozpustený Solamyl. Kašu chvíľu povaríme a necháme vychladnúť. Na práškový cukor nakvapkáme citrónovú šťavu, pridáme zmäknuté maslo a dobre vymiešame. Potom po častiach primiešame kašu, nakoniec celé vajce a citrónovú kôru. Nakoniec nalejeme a rozotrieme polevu. Poleva: všetky suroviny spolu dobre vymiešame /najlepšie mixérom/.
Ja som si cesto upiekla na 2 plechoch, lebo nemám rada vysoké koláče. A tieto dva korpusy som spojila krémom. Len potom je potrebné urobiť dvojitú dávku polevy.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
pohľad zhora |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Tatiana Urbanova (tanaa) ID 166427 (15.12.2014, 21:44) |
Dobrý večer, chcem sa opýtať na ten cukor čo dávate do cesta. Naozaj tam ide až toľko? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana P. (zuzka75) ID 165692 (29.8.2012, 18:01) |
chcem sa aj ja opýtať na ten cukor...nie je ho nejako vela v tom ceste???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | PETRA H. (PETRUSKA2385) ID 103049, mimibazar.sk/petruska2385 (17.2.2013, 21:59) |
určite dajte menej cukru, ja som robila dnes tieto rezy a su strašne sladke ((( |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Viola D. (violka60) ID 124062 (13.1.2012, 16:35) |
Do cesta ide až 450g cukru???? a iba 100g Solamylu a 100g múky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (13.1.2012, 15:28) |
musím povedať, že som sklamaná,na tento koláčik som sa dlho chystala, krém aj poleva sú dobré, ale to cesto strašne jemné, sotva sa dalo rozrezať a je veľmi vláčne, neviem, či od solamylu, ešte som s ním cesto nerobila, takže nabudúce určite dám radšej klasickú pišk´ptu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Helena B. (hela2) ID 37749 (30.8.2010, 12:18) |
tento koláči bol keď som bola ešte študentka náš rodinný je výborný musím ho opäť po niekoľkých rokoch upiecť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | gabika p. (gabikapl) ID 27682 (9.9.2010, 20:53) |
Je naozaj super, len pečte. Ja ho dokonca konzumujem v UH deň, pri 90 DD. A nemá žiadne negatívne účinky.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (30.8.2010, 10:54) |
Tak tento zákusok je úžasný. Mám ho od svokry, akurát som sa stále trápila, lebo cesto na piškótu som delila na 3 plechy a potom to bolo dost tenké a niekedy sa to lámalo. Takže odteraz len takto, aj tak to vyzerá úžasne a na chuti to určite nič neuberie.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Miriam P. (mimapa) ID 84018 (30.8.2010, 10:54) |
Tak tento zákusok je úžasný. Mám ho od svokry, akurát som sa stále trápila, lebo cesto na piškótu som delila na 3 plechy a potom to bolo dost tenké a niekedy sa to lámalo. Takže odteraz len takto, aj tak to vyzerá úžasne a na chuti to určite nič neuberie.. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (7.8.2010, 22:50) |
Ja mám tento recept od svokry a sú naozaj veľmi chutné a osviežujúce, už som ich veru dávno nerobila, treba to zmeniť!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | gabika p. (gabikapl) ID 27682 (8.8.2010, 12:39) |
Darinka veru, človek naozaj osviežia. Ja som si skusila schovať i do mrazaka par. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 102843 (7.8.2010, 15:29) |
super..su uz som ich robila aj ja ale davno uz..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | gabika p. (gabikapl) ID 27682 (6.8.2010, 23:32) |
Ďakujem za pochvalu. Mne sa už nechcelo čakať na rodinné oslavy, aby som si ho dala, tak som sa podujala si ho začať piecť sama. A nie je to ani také náročné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (6.8.2010, 17:52) |
Gabika mňam mňam, tie musia byť veľmi veľmi dobréééé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Emília K. (kika5555) ID 138545 (6.8.2010, 15:22) |
ja pečiem bez toho solamylu, ale sú vynikajúce, nesmú chýbať na žiadnej rodinnej oslave, ten citrón tam urobí svoje, každý ich chváli, odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Tatiana H. (Tanja75) ID 150643 (6.8.2010, 13:24) |
presne takéto aj ja pečiem...sú vynikajúce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (6.8.2010, 13:20) |
takéto podobné pekávala moja sestra a ja som ich mala veľmi rada  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |