Lucia H. (Luc2) ID 5741 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 15 návštěvníkov)
Rovná torta-ukážka plnenia
[ recept č. 31056 zo dňa 1.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
na základe viacerých dotazov vkladám postup ako plním tortu, aby bola rovná zvrchu a tým pádom , aby aj poschodová torta"nepadala na jednu stranu"
POSTUP PRÍPRAVY
možno niekomu tento postup pomôže ...pekné pečenie
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
korpus po pečení väčšinou narastie na "sopku", ten hrb si teda zarovnáme a zbytok si odložíme na tvarovanie punčovinou, alebo neľútostne vyhodíme |
![]() |
korpus si otočíme dole hlavou, čiže spodok -pekný rovný , bude navrchu |
![]() |
keďže tortu robím z dvoch korpusov prerezaných napoly, to isté spravím s kakaovým korpusom, ak chcem. Ak nie, tak nemusím, pretože bude schovaný vo vnútri a tým pádom dokážem "hrb" ktorý vznikol zamaskovať, vykryť krémom... ak chcem mať však peknú rovnú vrstvu krému, tak zrežem aj kakaový korpus |
![]() |
čiže takto to vyzerá pred plnením |
![]() |
každý korpus si podľa seba "orumujeme" , "odžemujeme" čo chceme a hlavne natrieme plnkou a prikryjeme druhým plátom...každé poschodie po plnení jemne utlačíme rukou , vyrovnáme tak nerovnosti... |
![]() |
... a prebytočný krém z každého poschodia potom obmažeme okolo torty alebo použijeme na ďalšie poschodie, takto pokračujeme , až kým nie je torta celá naplnená |
![]() |
...tu vidno, že stredný kakaový korpus som nezriezala a napokon som vyrovnala nerovnosti krémom a celá torta je i napriek tomu zvrchu rovná... |
![]() |
takto |
![]() |
to isté so srdiečkom, ak robíme poschodovú tortu, dáme si extra záležať na zriezaní "hrboľov" zvrchu torty, nakoľko ak nie je spodok rovný( keĎže korpusy obraciame "dole hlavou", torta sa nám nakláŇa do strán... príjemné pečenie |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Olga H. (olinkah) ID 87164 (8.9.2010, 10:04) |
super rady a ked polievate rumom ten korpus tak ten rum aj riedite ci cisto rum nalejete?dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (10.9.2010, 17:39) |
oli, väčšinou riedim s ovocnou šťavou |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lenka t. (plienočka) ID 13045, mimibazar.sk/plienocka (4.9.2010, 19:10) |
krásny postup.... ja mávam však pravidelne úplne opačný problém... najprv sa mi urobí ešte v rúre sopka a po vytiahnutí a vychladnutí je tam obrovská jama (vlastne to nafúknuté sa vyfúkne dovnútra ) a korpus má miestami - najmä v strede hrúbku 2-3 cm a potom ma už chuť do pečenia torty prechádza....rúru neotváram, skúšala som všetko možné, nevymazať boky formy, nič nepomohlo... kto vie?? dostane medailu odo mňa....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (4.9.2010, 20:37) |
Leni, akú máš rúru? Plynovú? Ja mám elektrickú, tento problém som zatiaľ nemala. A na koľkých stupňoch pečieš? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | lenka t. (plienočka) ID 13045, mimibazar.sk/plienocka (4.9.2010, 22:17) |
ja mám elektrickú, práve kvôli tortám a zákuskom som si ju kúpila... torty pečiem tak cca. 150-180 stupňov.... viac nie...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Radka K. (Radka2) ID 84596 (2.9.2010, 22:59) |
Ahojte zienky, Lucka super postup, ja som sa toľko nahľadala, keď som začínala s tortami, ako to spraviť, rovné..... A k tým sopkám....niekde som čítala, že treba do cesta dať makarón, aj viac kusov ( na kruh dávam 5) a už to potom sopka nie je...len taký malý, zanedbateľný kopček |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.9.2010, 18:02) |
super návod, určite sa zíde  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (1.9.2010, 13:37) |
vdaka Lucka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (1.9.2010, 17:27) |
rado sa stalo, Lubi, práve som nafotila aj poschodovú a jej vystuženie, keď si nájdem čas, tak pridám... zajtra už ide Adamko do škôlky, tak snáď budem mať o nejakú hodinku viac času  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (1.9.2010, 20:21) |
Adamko do skolky...............juj,uz je velky ale co filipko.Ten tiez zo dna na den sa dozaduje viac pozornosti,vsak? Ale kazdopadne sa tesim na dalsie postupy a skusenosti.Si uzastna,ze sa takto podelis  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (1.9.2010, 20:58) |
máš pravdu, straaašne to beží, Adamko už bude mať 5 a Filipko je taký beťááár, ten sa dožaduje hlavne Adamka... strááášne sa ľúbia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia H. (gupka) ID 9968 (1.9.2010, 12:06) |
Skvelé, super ja korpusy tiež pretáčam hlavou dolu pozdravujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (1.9.2010, 10:08) |
aj men sa to stalo veru...... teda vzdy , super Lucka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína K. (katana) ID 41442 (1.9.2010, 10:03) |
dakujeme krásne, je to perfektné!!! Mám dotaz na dlžku pečenia korpusu napr štvorec zo 6 vajec......dakujem krásne |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (1.9.2010, 10:05) |
Kati, rado sa stalo . Ja pečiem podľa špajdle, zapichnem do stredu a keď sa nenalepí na ňu nič, je suchá, tak je dopečené. Ale okolo 20-30 minút rátam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Katarína K. (katana) ID 41442 (1.9.2010, 10:09) |
Písala som ešte odkaz... Práve som bola nešťastná, furt v strede bolo surové, možno som piela aj 45 min...dúfam, že bude v pohode....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (1.9.2010, 10:27) |
Kati, práve to, že ja pečiem viac korpusov a prekrojím len raz je dôvod, že nepečiem len jeden vysoký. Toto čo píšeš sa mi stáva, keď chce niekto lacnejšiu tortu a tým pádom spravím jeden "vysoký" korpus z viac vajec a prekrajujem na viac častí. Stáva sa mi to,keď robím korpus napr. z 10 vajec, že sa musí dllllho piecť. No ty píšeš ,že sa ti to stalo pri 6 vajciach. Ja pečiem max. na 160-170 stupňov, netuším, kde sa stala chyba  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Katarína K. (katana) ID 41442 (5.9.2010, 7:46) |
Dopadlo to dobre, tak po tejto skúsenosti a Tvojich rád budem teda pecť radšej na dvakrát, super dakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika M. (Michalikova) ID 76425, mimibazar.sk/michalikova (1.9.2010, 10:02) |
Lucka ďakkujéééééééééééééééééééém,že si to pre mňa nafotila,si pokladííík,ja dáávam tenšie korpusy a potom to nemám také pevné,asi budem musieť prerezávať iba raz. a pri mojej poslednej svadobnej sa mi konečne podarilo urobiť všetko pekné rovné a osvedčilo sa mi ešte keď som celú tortu potrela krémom,maslom a rozdrobeným korpusom-podľa Gabiky,a fakt mi to pomohlo ešte raz ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (1.9.2010, 9:39) |
Luckaaaaaaaaa taketo rady by sa veru mali pridavat, dobra je vzdy nad zlato,teda ja sa aspon vzdy cosi nove rada priucim Dakujem ti za tento supi postup,som presvedcena ze mnohym pomoze  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (1.9.2010, 9:53) |
Slávka, som rada, že pomôže  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Maria B. (mia1000) ID 94454 (1.9.2010, 9:26) |
ja som mala vzdy tie korpusy ako vy pisete ako "sopka" ale raz som niekde na internete nasla radu ze ak sa ceto do formy na pecenie neleje na jedno miesto (vacsinou do stredu) ale rovnomerne od vonkajsieho okraja k stredu tak su korpusy krasne rovne.. a ono to naozaj funguje aspon mne sa odvtedy "nepodarila" upiect ziadna sopka a hlavne tym usetrim kopu casu ked uz korpus nemusim orezavat (H  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Lucia H. (Luc2) ID 5741, mimibazar.sk/luc2 (1.9.2010, 9:53) |
Majka, ďakujem za radu, toto som nepočula a veru mne zostáva tiež záhadou, že raz sa mi korpus vyduje a raz je rovnučký ako podľa pravítka a robievam ich vždy úplne rovnako. Ani si nepamätám, že by som ich nejako rozlievala po forme, vždy ich nalejem dostredu. Skúsim vašu radu.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva T. (Evulqa) ID 33802 (1.9.2010, 9:12) |
skvelý postup, určite pomôže  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |