zuzana v. (tokaji) ID 16570 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 40 návštěvníkov)
Prababkina orechová torta
[ recept č. 31346 zo dňa 7.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
3 korpusy piškótové, orechový krém: 4 vajcia 16 dkg mletých orechov 16 dkg pr.cukru 16 dkg masla (pravého, nie náhražka !!!) 1 vanilka
POSTUP PRÍPRAVY
Toto je torta môjho detstva......pekávala ju najprv prababka, potom babka, teraz mamina ....a raz budem ja svojim vnúčatám.....:
Upečieme si 3 piškótové korpusy. Myslím, že každý vie ako.....moja starká robievala aj cesto orechové. Ak bolo málo orechov, tak kakaové ako teraz na fotke. Krém: Vymiešame si do peny cukre so žĺtkami a maslom. Bielka vyšľaháme zvlášť a pridáme k žltkovemu krému. Nakoniec opatrne primiešame orechy.
Takže na žiadosť pridávam aj recept na korpus:
Toto množstvo vystačí na naplnenie okrúhlej torty, plus na vrch a boky. Vystačí aj na rezy z jedného piškótového plátu. Ak chcete tortu veľkú vo veľkosti plechu tak krém x2. Maslo sa neoplatí ušetriť a nahradiť iným. Prosím nerobte to. Nikdy to nebude chutiť naozaj. Cesto robievame aj orechové aj kakaové...a ešte sa mi nepodarilo rozhodnúť, ktorá je chutnejšia verzia......:::)))))
Táto torta možno nie je veľmi ozdobená, ale túto tortu robila moja mamina, ktorá už nie je najmladšia a robí ju takto už mnoho rokov. Chutí famózne !!!! .......aj bez prikrášľovania......a táto konkrétne sa robila ked bolo ešte 34 C............preto tá ,,škaredá,, , ale účelná plastová dóza. Po nakrájaní utekala torta rovno do chladničky....
Takže na žiadosť pridávam aj recept na 1 okrúhly korpus: 1. 3 vajíčka oddelíme na žltka a bielka. Veľkosť vajíčok je u nás mierka. 2. Bielka začneme šľahať do peny. 3. Pridáme postupne 3 mierne kopcovité PL kryštálového cukru a šľaháme. 4. Potom pridávame po jednom žĺtka a šľaháme ďalej do hustej peny. 5. V miske si zmiešame 3 PL kopcovitté polohrubej múky a 1 ČL prášku do pečiva. Toto je klasická piškóta. Ak chceme kakaovú alebo orechovú, uberieme z množstva múky a nahradíme lyžicou kakaa, resp.orechov. Ale nie 1:1, úka zahusťuje viac ako kakao alebo mleté orechy, takže len trošku múky ubrať...:::)))..píšem tak ako ma to onehdy začiatočníka učila babka... 6. Múku dobre premiešame s práškom (+ preosiatym kakaom cez sitko, aby neboli hrudky alebo orechami) a postupne po lyžičkách pridávame k pene. Toto na rozdiel od šľahania vajíčok už robíme ručne a veľmi opatrne, aby nám pena nespadla. 7. Formu na korpus vymastíme masťou (boky nie) a poprášime múkou. Zmes zarovnáme a upečieme v dobre vyhriatej rúre na 220C. Keď sa boky oddelia od steny formy a na dotyk je jemná, ale ako špongia, tak je upečená. Nesmie sa prepiecť, lebo sa usuší. Keď si párkrát skúsite, budete poznať už aj na pohľad, že je hotová. Dovtedy ak som si nie istá, pomôže špáratková skúška. Ak špáratko po zapichnutí nelepí, je ok. 8. Korpus vyberieme a ihned ,,vysypeme,, z formy, aby neschla.
To je všetko....veľa krásnych chvíľ pri chutnučkej domácej torte želám všetkým !!!!! |
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (7.4.2017, 8:04) |
Dakujem za recpt,chcem vyskusat na buduci tyzden, dam vediet ako dopadla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta B. (biancaadamko) ID 277829 (30.7.2016, 20:57) |
prosim, a aky velky prieper formy? dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína H. (Kukulka) ID 9915, mimibazar.sk/kukulka (4.2.2015, 16:34) |
Chcem sa veľmi pekne poďakovať za tento fantastický recept . Túto tortu som robila už niekoľkokrát a musím povedať, že vždy mala veľký úspech ... korpusy krásne, nadýchané a krém úžasný... proste fantázia!!! Ešte raz veľmi pekne ďakujem . S pozdravom, Katka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (2.3.2015, 14:50) |
Katuška, až teraz som si všimla Váš krásny príspevok . ďakujem aj v mene mojej maminky, ktorej receptík to je ....Má už 72 rokov, ale práve prednedávnom mi ho znova upiekla...je naozaj fantastický, aj keď priznám, nie som celkom objektívna.... Lebo pre mňa sú jedlá od maminky najchutnejšie na svete  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (4.1.2013, 11:25) |
hľadám receptík na orechový korpus,snáď mi tento postup výjde,tortička je peknučká  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alžběta K. (betulinka16) ID 210389 (23.11.2011, 15:43) |
Ukladám - vyzerá veľmi chutná - maminka je šikovná - toho si musíme preveľmi vážiť .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (23.11.2011, 12:55) |
Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika S. (moniatko13) ID 173671 (8.11.2010, 17:18) |
bobra tortička..korpus je tak krásne nadýchaný,veľmi chutila..ďakujem za recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (10.11.2010, 11:54) |
Som veľmi rada, že chutila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Andrea Z. (adusausa) ID 86274 (18.9.2010, 20:17) |
Vyzera velmi chutne, chcem sa len spytat ci ten krem nejde cez nejaky proces varu, tie vajcia zostavaju surove? ALebo jedine potom musim zatajit manzelovi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (20.9.2010, 10:27) |
Naozaj sa nevaria. Preto bola v tom teple v chladničke. Ale torta sa musí aj tak spapať ešte za čerstva ke´d je najlepšia ...: ))..ale u nás sa skaziť ešte nikdy nestihla ...samozrejme vajíčka treba použiť čerstvé... ...a chlapi naozaj nemusia vediť o všetkom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (9.9.2010, 18:03) |
nezáleží na tom, ako je ozdobená Zuzi, ale ako chutí a táto je určite famózna /aj keď toto slovo ja nerada používam/ ....pravá, domáca, na nič sa nehrajúca torta, ale tá chuť sa rozplýva na jazyku tak, až nám je dobre pri srdiečku a v dušičke a náhodou je kráááásna, tie korpusy nemajú chybu, sú fakt, ale faakt nadýchané a krásne rovnomerne naplnené, ja proste chválim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta K. (Marta44) ID 19398 (9.9.2010, 17:28) |
Táto vypadá byť aspoň jedlá, narozdieľ od tých umeleckých diel  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | simona k. (siwonka) ID 27057 (9.9.2010, 16:44) |
mnam..nemožte napísať aj tak ten recept na korpus? lebo čo som minule skusala recept tak nebol dobrý..prosím ) dakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (13.9.2010, 14:52) |
Simonka, receptík na korpus som vložila...dúfam, že pomôže...po vyskúšaní mi dajte vedieť ako sa vydarila..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | angelika m. (angelinca) ID 136051 (8.9.2010, 13:46) |
ahoj Zuzanka chcela by som sa opytat ci sa ten krem vari....som zaciatocnik...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (8.9.2010, 13:52) |
Nie moja, len klasicky mixérom, ale pekne do penista...kedysi sme to robili ručne ...to bola fuška  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | zuzana v. (tokaji) ID 16570 (8.9.2010, 9:11) |
Dakujem Vá všetký za milé komentáriky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Blažena Č. (baska14) ID 80086 (7.9.2010, 19:29) |
Torta na zakusnutie. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (7.9.2010, 19:22) |
vyzerá výborne, poďakuj babke za receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 22 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |