Miinka K. (miinka) ID 45774 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 76 návštěvníkov)
Vaľkaná štrúdľa z celej smotany
[ recept č. 33133 zo dňa 24.10.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
30 dk HL múky, 2 celé vajíčka, 1 kyslá smotana 200 g (10 %), štipka soli 3 PL PH múky, 3 PL bravčovej masti (najlepšie domácej) na plnku: mak, orechy, tvaroh, jablká, hrozienka........ Osvedčený recept od mojej známej: štrúdľa je tenučká, "vrstvená" a s cestom sa mi pracovalo dobre. V POPISE POSTUPU PRIPRAVY SOM VLOŽILA VIAC INFO NEŽ DO FOTOPOSTUPU, PRETO SI PREČITAJTE AJ TENTO.
POSTUP PRÍPRAVY
Z múky, rozhabarkovaných vajíčok, smotany a soli vymiesime mäkšie cesto. Miesime, kým sa cesto nezačne odliepať od misky a z rúk. Pripravíme si zmes z múky a masti, vidličkou dobre premiešame a na pár sekúnd roztopíme v mikrovlnke, aby sa lepšie natierala na cesto. Potom na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme vymiesené cesto na tenko. Na cesto natrieme pierkom zmes z masti a múky. Zatočíme do závinu z kratšej strany dosky a rozkrojíme na 5 častí. Bochníčky pomúčime a dáme na 1/2 hodinu do chladu.
Po polhodinke (v rámci ktorej som pripravila plnky), po jednom rozvaľkáme bochníky na dobre pomúčenej doske a priebežne tiež cesto múčime. Pracovalo sa mi s ním veľmi dobre a dalo sa vyvaľkať doslova na tenkosť papiera. Skúsila som vyvaľkať na úplne tenko a na "normálne" tenko, po upečení som zhodnotila, že naozaj stačí aj na ten rozmer cca 20*30 cm. Ked si plát rozvaľkáme, trochu ho pofrkame roztopenou masťou alebo olejom, nanesieme plnku, stočíme, prenesieme na plech a natrieme masťou/olejom. Takto opakujeme postup pri všetkých bochníkoch. Dáme do vyhriatej rúry na 170 C ... čas som zabudla skontrolovať, ale bola to snáď 1/2 hodina? Ku koncu som pridala funkciu gril a o chvíľočku som mala vrch štrúdlí do zlata. Vyberieme z rúry a znovu potrieme trochou roztopenej masti/oleja. Necháme chvíľku vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Z múky, rozhabarkovaných vajíčok, smotany a soli vymiesime mäkšie cesto. |
![]() |
Miesime, kým sa cesto nezačne odliepať od misky a z rúk. |
![]() |
Pripravíme si zmes z múky a masti, vidličkou dobre premiešame a na pár sekúnd roztopíme v mikrovlnke, aby sa lepšie natierala na cesto. |
![]() |
Potom na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme vymiesené cesto na tenko. Na cesto natrieme pierkom zmes z masti a múky. |
![]() |
Zatočíme do závinu z kratšej strany dosky... |
![]() |
... a rozkrojíme na 5 častí. |
![]() |
Bochníčky pomúčime a dáme na 1/2 hodinu do chladu. |
![]() |
V priebehu tej polhodinky si pripravíme plnky. Potom na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme "odpočinuté" cesto - 1. bochníček - na tenko. |
![]() |
Cesto zľahka potrieme masťou/olejom. |
![]() |
Navrstvíme plnku... |
![]() |
... a zatáčame, možno skôr opatrne "prehadzujeme" cez seba. Ako vidíte, cesto sa mi vôbec nelepilo na dosku. |
![]() |
zatočená štrúdľa |
![]() |
orechovo-tvarohová plnka |
![]() |
Takto opakujeme postup pri všetkých bochníkoch. Štrúdle natrieme masťou/olejom a dáme do vyhriatej rúry na 170 C ... dlžku pečenia som zabudla odsledovať, ale bola to snáď 1/2 hodina? |
![]() |
Ku koncu som pridala funkciu gril a o chvíľočku som mala vrch štrúdlí do zlata. Vyberieme z rúry, zas som trošička potrela masťou/olejom. Necháme chvíľku vychladnúť, posypeme práškovým cukrom... |
![]() |
... a výbornú štrúdľu na stole :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Celkom: 34 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |
 | Janka L. (jankalo) ID 108253 (1.4.2018, 20:22) |
Štrúdľu podľa tohto receptu som už robila asi pred dvoma týždňami, teraz ju robím znova a musím ju veľmi pochváliť. S cestom sa pracuje vynikajúco, recept na cesto je skutočne dobrý, akurát som robila inú plnku makovo - slivkovolekvárovú a orechovú plnku. Je to veľmi dobrá a chutná štrúdľa. Doporučujem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva J. (Jomba) ID 326098 (26.2.2017, 19:16) |
dobrý deň, chcem sa opýtať, keď som nespotrebovala všetko cesto, môžem ho nejako uskladniť do budúcna? napr: v mrazničke? či..?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
andrea zelinkova (andrejka142) ID 56892 (28.12.2013, 14:28) |
tento receptik robim tiez a je lepsia ako tahana mnam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | magdaléna c. (megi118) ID 105517 (28.12.2013, 12:09) |
zaujímavý receptík.vyskúšam.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (28.12.2013, 11:47) |
vyzerá úžasne jedle skúsim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana S. (jansam) ID 243759 (28.12.2013, 11:15) |
Úplne ako z ťahaného cesta.vyskúšam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena K. (helka333) ID 78665 (2.12.2012, 19:47) |
Tak to je "pani štrúdla", veľmi som spokojná, už inú robiť nebudem, čo som mala ďalšie recepty založené, dala som ich preč, nech ma nemýlia. Ďakujem za výborný recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lucia B. (lucinab) ID 39508 (16.9.2012, 20:11) |
Zdravím všetkých asi som jediná ktorej sa nedarilo cesto miesila som ho strašne dllllllllllllllllho a furt nič... všetko som dodržala ako je v postupe....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Soňa K. (Wewerenka) ID 198592, mimibazar.sk/wewerenka (17.9.2012, 0:43) |
Ja som nemiesila dlho, suroviny sa spojili rychlo , cesticko sa trochu lepilo, tak som ho supla na 20 min do chladnicky a potom uz bolo uplne v pohode  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa K. (Wewerenka) ID 198592, mimibazar.sk/wewerenka (15.9.2012, 20:11) |
Miinka, dvomi slovami - JEDNA BÁSEŇ !!! ... S cestickom sa pracuje genialne, krasne plasticke, vyvalkalo sa doslova na priesvitno a vsetko to bolo hotove fakt rychlo... Rozdelila som na 4 casti, lebo sa mi 5 zdalo vela, ale nabuduce uplne kludne - vysli mi 4 obrovske nohy ... 2x s jablkami, struhankou a orechami (muzikova naj... ) a 2x makova s jablkami (moja naj... ) Hned po tahanej najlepsia strudla, aku som kedy robila aj jedla !!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | anka m. (ANKA M.) ID 132725 (29.1.2011, 16:31) |
vyzerajú prudko jedlé, najradšej mám vela maku+ hrozno tmavé na jesen, alebo čučoriedky potom je taká šťavnatá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Jana R. (jenny56) ID 50161 (29.1.2011, 16:06) |
Vyzerá naozaj dobre, vyskúšam mame na narodky. Tá štrúdľu zbožňuje.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (29.1.2011, 15:03) |
za polhodinu bola polovica fuc, spravila som jablckovo-orechove,vyborne!!!!! http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=774154 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | gabriela z. (gabca2408) ID 36679 (28.11.2010, 17:56) |
výborný recept...dnes som upiekla štrúdle a sú,lepšie povedané boli fantastické  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (22.11.2010, 18:42) |
Idem túto dobrotu urobiť zajtra,dnes nemám bravčovú masť,musím si kúpiť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Mária M. (likavka) ID 53375 (20.11.2010, 13:38) |
Tak dnes som si upiekla tuto štrudličku Mam recept na valkanu štrudlu,je vyborny,ale toto je rychlejšie a tiež je super a dala som si hodne maku,zbožnujem mačik .VRELO ODPORUCAM. To sa bude spat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | ANNA P. (andula1964) ID 77481 (18.11.2010, 10:24) |
vyzerajú fakt na zahriznutie,určite spravím,no nemám tu bravčovú masť ,môžem dať maslo,alebo olej? Aby sa mi potom netrhali.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta R. (marta6297) ID 162997 (17.11.2010, 19:57) |
Strudle vyzeraju famozne, musim ich aj ja vyskusat ... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Celkom: 34 (zobrazuje sa 1-20) | 1, 2 ďalšie >> |