Jana H. (bobenko) ID 2706 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov)
Zemiakové knedlíky s údeným mäskom
[ recept č. 3488 zo dňa 5.1.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg zemiakov uvarených v šupke, 1-2 lyžičky soli, 1 vajce, 80 g krupice, 200 g hrubej múky, údené mäsko cca 250 g Ako príloha je vhodná dusená kyslá kapusta na sedliacky spôsob a opražená cibuľka
POSTUP PRÍPRAVY
Tento recept som robila 1. x a troška som sa bála, ako to dopadne. Gulky boli tak fantastické, že sme skoro od prežratia praskli. Je to síce prácny recept, ale stojí za to. A s kapustou a cibuľkou sú neprekonateľné. Z kila zemiakov polovicu aj zamrazíte, lebo je ich dosť, tak na bežný obed stačí aj z polovičnej dávky.
Údené mäsko si pomelieme. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Tak, aby ich bolo cca 1 kg. Pridáme soľ, krupicu, hrubú múku, vajce a poriadne vypracujeme. Hmota sa nelepí, dobre sa s ňou pracuje. Rozdelíme na 3-4 bochníky, podľa toho, akú veľkú dosku máte. Dosku pomúčime, aj bochník z každej strany a vyvaľkáme do obdĺžnika. Narežeme na štvorce cca 7x7 cm, ale môžte aj menšie. Do stredu každého štvorčeka dáme primerané množstvo údeného mäska, rohy cesta spojíme a zagúľame poriadne do guličky.( Ja som mala pomocníčky - Peťku a Barču a veľmi ich to bavilo ). Z celej dávky ich vyjde neúrekom. Guľky hádžeme do vriacej, dobre osolenej vody. Po 2 minútach odporúčam ich jemne premiešať varechou, aby sa neprilepili ku dnu hrnca. Varia sa cca 10 minút, ale keď všetky vyplávu napovrch, dáme pozor a varíme ešte cca 3-4 minúty. Potom ich vyberieme deravou naberačkou, aby poriadne stiekla voda a môžme papkať. My sme ich mali s dusenou kyslou kapustou a opraženou cibuľkou. Ak stihnem, pridám pár fotiek hotového produktu, fotiť som s tými špinavými rukami nestíhala 8).
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Zagúľané gulky, zhruba polovička z celej dávky |
![]() |
Gulky dáme do vriacej osolenej vody |
![]() |
Po 2 minútach ich premiešame zľahka, aby sa neprichytili o hrniec |
![]() |
Keď všetky vyplávu - asi po 10 minútach varenia - necháme ich ešte 2-3 minútky povariť |
![]() |
Potom ich vyberieme niečím deravým 8) |
![]() |
Tu sú už uvarené a nachystané na likvidáciu |
![]() |
A takto ich podávam - s dusenou kyslou kapustou a osmaženou cibuľkou |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Katarína B. (katka 777) ID 129764 (15.4.2013, 16:39) |
tak dnes u nás...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Dr. Zdenka P. (zdenka131) ID 12491 (5.1.2008, 19:07) |
Prosím Vás, to údené mäso netreba s ničím zmiešať, dáva sa tam len samotné pomleté údené mäso? Ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana H. (bobenko) ID 2706, mimibazar.sk/bobenko (5.1.2008, 19:21) |
Presne tak - len to údené, absolútne nič iné som tam nedala a bolo to mňam - veď údené je tak akurát slané - ja som mala krkovičku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |